19 december 2019 | Michael Kerkhof

Sidi Alba, een heerlijk ‘instapmodel’

Vorig jaar mocht ik het topproduct van Sidi uitproberen. De Sidi Shot beviel uitstekend, maar daar is de prijs ook naar. Hoe presteert de Sidi Alba, de ‘goedkoopste’ schoen van het Italiaanse merk? Ik heb het uitgezocht!

Sidi

Zoals je in het artikel over de Shot kon lezen: ik ben fan van Sidi. Mijn eerste fietsschoentjes waren Sidi’s en daarom ben ik een beetje bevooroordeeld. Het is toch een soort nostalgie, of iets in die trant. De Sidi Shot vind ik ook een heerlijke schoen, waarbij de stijfheid uitstekend is en de looks in combinatie met het lichte gewicht de schoen helemaal perfect maakt. Minpuntje: voor de Shot leg je meer dan driehonderd euro neer. De Alba haal je voor iets meer dan honderd euro.

De vraag is dan natuurlijk: wat is naast de prijs het grootste verschil tussen de Shot en Alba? Allereerst is de Shot gericht op wedstrijdrijders en maken de beste renners ter wereld gebruik van deze pareltjes. Denk maar aan Chris Froome of Vincenzo Nibali; zij fietsen (of fietsten) met de Shot. Dan moet het natuurlijk wel goed zijn. Op de Alba heeft nog niemand de Tour de France gewonnen, maar dat doet niets af van de kwaliteit. De Alba is namelijk gemaakt voor het overgrote deel van de fietswereld, namelijk: de wielrenner die minimaal één keer per week de fiets uit de slaapkamer haalt (want in de schuur staat hij ook maar zo alleen) voor een mooi tochtje.

Dat zie je terug in de prijs. De Sidi Shot kost €389,95, de Sidi Alba heeft een adviesprijs van €169,95. De adviesprijs dus, maar de Alba is online voor veel minder te vinden. De Alba is de opvolger van de Level, het vroegere instapmodel van Sidi. Inmiddels heeft het Italiaanse bedrijf zelfs al de opvolger van de Alba gepresenteerd, maar de Alba 2 hebben wij nog niet getest. Eerst de ‘normale’ Alba.

SIDI Shot 
In het wit/blauw de Sidi Shot, in het fluorgeel de Alba.

Specificaties:

– Buitenzool van Nylon
– Buitenkant van Politex-materiaal
– Tecno 3-sluiting, Soft Instep 3
– Compatibel met o.a. Shimano SPD-SL, Look Keo enz.
– Klittenband
– Gewicht: 335 gram
– Maten: 36 t/m 50
– Kleuren: zwart/rood, fluorgeel, zwart, rood en wit
– Adviesprijs: €169,95

De adviesprijs is dus het grootste verschil tussen de Shot en de Alba, maar wat valt er nog meer op? Eerst de overeenkomsten. Het uiterlijk is nagenoeg hetzelfde. De logo’s staan op exact dezelfde plekken (voorzijde schoen en op de hak) en allebei hebben ze het Sidi Heel Cup-systeem. Verder lijkt alles wel hetzelfde, maar is het dat zeker niet. De zool van de Shot is van Vento Carbon en is extreem stijf, terwijl de Millennium 4-zool van de Alba iets minder stijf is. Echter, de Nylonzool  wordt ook gebruikt bij de duurdere modellen Kaos en Genius en presteert gewoon goed.

Verder valt op dat de Shot meer ventilatieopeningen heeft. De Alba is ‘gesloten’, de Shot wat meer open. Daarnaast is het sluitsysteem anders: klittenband met een Tecno 3-sluiting voor de Alba, tegen een Double Tecno 3-sluitsysteem voor de Shot. Dat zie je ook wel, want het sluitsysteem van de Alba oogt een stuk kolossaler. Dat komt puur door de twee klittenbandstroken en de grote draaiknop van de Tecno 3. De sluiting zit vast aan een strap en trekt als het ware de schoen om je wreef. Met het klittenband zorg je voor de final touch.

Het kleinere sluitsysteem van de Shot werkt naar mijn mening een stuk fijner dan dat van de Alba. Al fietsend is het lastig om de sluiting te openen, terwijl je bij de Shot gewoon op het knopje moet drukken. Hoe werkt het precies? Door de twee zijkanten van de Tecno 3 in te drukken ‘ontspant’ het Nylon-koord zich. Daarna moet je het lipje ‘openen’ om vervolgens de schoen weer aan te draaien. Daarmee trek je het Soft Instep 3-sluitsysteem aan en vouwt de schoen zich om de voet.

Hoe presteert de Alba?

Boven verwachting goed! Om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat het zo’n fijne schoen zou zijn. Qua looks ziet de fluorgele schoen er ontzettend snel uit, maar qua gewicht had ik zo mijn bedenkingen. Onterecht, zo bleek na een paar testritjes, Al rijdend merk je namelijk weinig van het iets zwaardere gewicht (335 gram), wat verder geen naam mag hebben.

Een van de belangrijkste onderdelen van een fietsschoen is de buitenzool. De zool van de Sidi Alba bestaat grotendeels uit Nylon en voor een klein deel uit ingespoten carbon. Meestal hangen de bedrijven een indexcijfertje aan de stijfheid van de zool (6 op 10, 7 op 14 o.i.d.), maar bij de Alba heeft Sidi dat niet gedaan. Meestal krijgt zo’n Nylonzool een 5/6 op schaal van 10, maar bij de Alba heb ik het idee dat de zool een stuk stijver is. Dat is positief, want daardoor kun je meer kracht op de pedalen kwijt.


Een nadeel van fluorgeel is dat ze wel snel vies worden..

In combinatie met het comfort, de looks en de stijfheid van de schoen vind ik de Alba echt een goede ‘instapper’, al valt de Alba bijna niet als instapper te categoriseren. Een prijs van €169,95 vind ik namelijk wel aan de hoge kant voor een instapschoen, maar daar krijg je wel flink wat voor terug. Het verstelsysteem met Tecno 3-sluiting en klittenband kan wat mij betreft handiger, maar mocht je je daar écht aan irriteren dan is het een optie om te kijken naar de Genius, Wire of Ergo van Sidi. Daar betaal je dan wel ietsje meer voor.

Conclusie: wil je het wielrennen serieuzer gaan aanpakken en zoek je naar een comfortabele doch stijve schoen? Dan is de Sidi Alba een mooie optie! Qua maat valt hij ‘gewoon’ uit, al moet je bij Italianen altijd wel even van tevoren passen.


De Alba is in verschillende uitvoeringen te koop.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Één reactie op “Sidi Alba, een heerlijk ‘instapmodel’

  • Ik heb de zwarte sidi’s en heb alleen maar pijn in de voeten van.
    Vooral de buitenkant van de voet ter hoogte van je “bal” over de breedte.
    Het zijn idd erg stijve zolen, zelfs met een dikkere inlegzool blijft het na 20km pijnlijk.
    Volgende keer ga ik voor minder stijve zool.

Geef een reactie

Inloggen