11 december 2019 | Edwin Haan

Rockerplates voor indoor fietstrainers

Fiets je veel (en lang) op je indoor fietstrainer, dan is de aanschaf van een Rockerplate wellicht een optie. Of nog leuker, je maakt er zelf één.

Wat is een rockerplate?

Het grootste verschil tussen indoor- en buitenfietsen, is dat je fiets vast zit. Het is een statisch geheel, terwijl je fiets buiten wat meebeweegt met jouw bewegingen. Dat vastzitten zorgt er voor dat je, zeker bij lange sessies, wat eerder last krijgt van zadelpijn. Daarnaast draagt het uiteraard niet bij aan een natuurlijk fietsgevoel. Daar is een oplossing voor, de rockerplate.

Simpel gesteld is het een plank onder je fietstrainer die zorgt dat je fiets wat bewegingsvrijheid krijgt. Dit soort ‘schommelplaten’ zijn tegenwoordig gewoon te koop in de winkel, maar er is ook een heleboel informatie te vinden over hoe je zo’n ding zelf kunt bouwen. Sommige fietstrainers in het duurdere segment hebben al een beetje ingebouwde bewegingsvrijheid. Die komt echter nog niet in de buurt van wat een echte Rockerplate doet.

Ben je nog op zoek naar een fietstrainer? Check dan ook even ons artikel met een overzicht van alle 2019/2020 fietstrainers.

Energieverlies?

Een veelgestelde vraag is of er door dat schommelen geen krachtverlies optreedt. Een beetje zoals bij de eerste fully mountainbikes die zo deinden dat een groot deel van je trapkracht verdween in de op- en neergaande beweging. Bij Rockerplates valt dat erg mee. Al moet ik daarbij zeggen dat het wel afhangt van het design. Een veelgehoorde stelling van de gebruikers is, dat het beetje energie dat je eventueel verliest, dubbel en dwars opweegt tegen het toegenomen comfort.

In de basis

Een rockerplate is bijna altijd opgebouwd uit twee lagen hout, met daartussen vering/dempers. In het midden, in de lengterichting, wordt een soort as gemaakt. Aan de zijkanten zitten de dempers. Dat kunnen elastomeren, veren of zelfs tennisballen zijn. De mooiste oplossingen zorgen niet alleen voor laterale bewegingsvrijheid, maar kunnen ook lichtjes van voor naar achter bewegen.

Omdat je fietstrainer er bovenop staat, komt je fiets hoger uit. Dus moet ook je voorwiel omhoog. Sommige rockerplates zijn net zo lang als je fiets. Andere hebben een losse achterkant en een losse verhoging voor onder je voorwiel.

Kant en klaar kopen of DIY?

Ben je niet zo handig en wil je wel een schommelplaat? Dan kun je tegenwoordig behoorlijk wat kiezen. Saris heeft een hele fraaie, maar bizar dure, versie gemaakt. Die is kant en klaar, maar kost meer dan 1000 euro.

Lees ook

De Fiets Magazine Race Series | Zwift

Zo zijn er nog wel wat aanbieders, even zoeken op Rockerplate en je bent zo een avondje verder. Een tussenoplossing is het kopen van een zelfmaak kit. Op bikeacces.com bestel je een complete set onderdelen met luchtvering, waarbij je alleen zelf nog voor het plaatwerk moet zorgen. De lokale bouwmarkt kan je helpen aan multiplex in de juiste dikte. Zij verkopen ook de COPLATE, een kant en klare ‘kanteltafel’.

Op turborocks.co/ kun je kiezen voor een complete set onderdelen inclusief boards, of alleen de onderdelen van de Real Plate. Mooi systeem! Wil je alles zelf doen, dan raad ik je aan lid te worden van de Rockr Plate Facebook groep. Een community vol informatie en bouwideeën, tot aan de bouwtekeningen aan toe.

Om je een idee te geven van hoe simpel het kan zijn, hieronder een YouTube video van zo’n zelfbouw model met tennisballen. Niet de mooiste en zeker niet de meest stabiele, maar veel goedkoper ga je hem zelf niet bouwen waarschijnlijk.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen