10 december 2019 | Michael Kerkhof

Getest: RR500 wielerschoenen van Decathlon, goed(koop)

Wielrennen is een dure sport, zo wordt vaak gezegd. Deels klopt dat natuurlijk wel, maar het hoeft lang niet altijd zo te zijn. Decathlon is de winkel bij uitstek om goedkoop een outfit te scoren. Wij hebben een setje schoenen van ze getest.

RR500 wielerschoen

De meeste ‘ervaren’ wielrenners gaan naar de plaatselijke fietsenmaker als ze een nieuw setje banden of een nieuw achterlicht nodig hebben, maar veel beginnende fietsers kiezen ervoor om de Decathlon te bezoeken. Mijn vader maakte er een sport van om op vakantie altijd een Decathlon-filiaal in de buurt te hebben. Dan zaten we ’s middags in een of andere Franse hal weer te zoeken naar goedkope shirtjes en andere prullaria. Eenmaal bij de kassa werd het van mijn moeders kant altijd weer wat stiller, want ongemerkt was er aardig wat ‘zooi’ in de mand gegooid.

Afijn, de Decathlon dus. Ik was altijd een groot fan van de winkel, maar naarmate ik ouder werd kwam ik erachter dat je er voor de absolute topmerken niet helemaal aan het juiste adres bent. De Franse winkelgigant verkoopt wel sportschoenen van grote en bekende merken als Nike, Asics, Mizuno of Shimano, maar dat betreft vaak (niet altijd!) oudere versies van goedkopere modellen. Ergens is dat wel logisch, want vooral beginnende sporters weten de weg naar de Decathlon maar al te goed te vinden. ‘Ervaren’ sporters doen soms ietwat neerbuigend over de winkel, maar dat is naar mijn mening zeer onterecht.

Wat wielerschoenen betreft heeft Decathlon vooral veel van de eigen huismerken op voorraad. Ja: Shimano-schoenen vind je er ook, maar Decathlon heeft natuurlijk liever dat je een setje schoenen van Triban, B’Twin of Van Rysel koopt. Dat zijn allemaal huismerken van Decathlon, waarbij het ene huismerk (Triban) zich meer richt op de recreatieve fietser en het andere huismerk (Van Rysel) zich richt op de sportieve fietser. De RR500 valt nog onder de ‘oude’ categorie B’Twin.

Instapmodel

Want de RR500 is al een paar jaar oud. Niet voor niets ligt de RR500 nog altijd in de schappen, want het is een van de bestverkopende fietsschoenen van Decathlon. Dat heeft grotendeels te maken met de aantrekkelijke prijs. Voor slechts €49,95 schaf je de schoentjes namelijk al aan. Vergelijk dat met ‘instapmodellen’ van bekende merken en je bent sowieso goedkoper uit.

De RR500 heeft ook de uitstraling van een goedkope fietsschoen. De buitenkant bestaat voor 70 procent uit PVC en voor 30 procent uit Thermoplastisch polyurethaan. Je bevestigt de schoen met behulp van drie klittenbandsluitingen. Het voordeel hiervan is dat je geen problemen kent met aan- en uittrekken, maar het nadeel is vaak dat de schoen zich niet helemaal mooi om de voet vouwt. Doordat het achterste strookje klittenband al voor een groot gedeelte over de bovenkant van de voet valt, sluit het ter hoogte van de enkel mooi aan.

Specificaties:
– Nylonzool
– Goede ventilatie
– Geschikt voor SPD
– Gewicht: 305 gram (maat 43)
– Maten: 40 t/m 47
– Kleuren: limoengroen, marineblauw, zwart, wit, roze/wit en rood
– Gewogen gewicht per schoen: 322 gram
– 2 jaar garantie
– Adviesprijs: €49,95

Een van de redenen waarom de RR500 financieel voordelig uitvalt is de buitenzool. De stijfheid van de zool is niet te vergelijken met een carbonzool. Voor 70 procent bestaat de buitenzool uit Polyamide en voor 30 procent uit glasvezel. Hoe stijver de zool, hoe meer kracht je vanuit de benen overbrengt op de pedalen. Dat schiet er bij deze schoen nog wel bij in.

Hoe zitten ze?

Aan ventilatie geen gebrek bij de RR500, want het is lastig om de ventilatiegaten niét te spotten. Aan de zijkant van de schoen vind je ze al, en ook in de schoen zijn ze opvallend aanwezig. Als je de binnenzool weghaalt (waar ook tientallen gaatjes zitten aan de voorkant) zie je twee grotere gaten. Door Decathlon wordt dat de ‘AirFlow’ genoemd.

Ik heb de schoenen gedragen onder warme en koude omstandigheden. Onder warme omstandigheden is het uiteraard fijn dat de schoen meer ‘open’ is, maar voor de koukleumen onder ons kan het bij wat lagere temperaturen misschien fris aanvoelen. Dikkere sokken helpen daarbij, dus als je veel in de winter fietst is het raadzaam om de schoenen een half maatje groter te kopen.

Eigenlijk heb ik nauwelijks iets te klagen over de schoenen. De binnenkant voelt heerlijk zacht aan en de schoenen zijn met een opgegeven gewicht van 305 gram (maat 43) niet zwaar. Ik ontving de schoenen in maat 45 en woog 322 gram op de weegschaal, dus dat komt mooi overeen met het gewicht bij twee maten kleiner.

Voor beginnende wielrenners zijn dit heerlijke schoenen om de eerste kilometers mee te maken. De prijs is héél aantrekkelijk, het gewicht valt dus mee en van binnen voelt alles comfortabel. Het enige minpunt is de stijfheid van de zool, maar dat is wel het laatste waar een beginnende fietser zich druk over maakt.

Kortom: wielrennen is weliswaar een dure sport, maar met een beetje goed speurwerk is het ook voor mensen met een smallere beurs prima te beoefenen!

Bestellen kan ook online.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen