Wie waren de beste wielerploegen van 2019? Op basis van de UCI World Ranking hebben wij een top tien samengesteld. Wie waren er verantwoordelijk voor het binnenhalen van de punten en van welke renners hadden we meer verwacht? Een overzicht vind je hieronder.

10. Trek-Segafredo
Helemaal in januari zette Richie Porte de traditie voort door op Willunga Hill te winnen. Het bleek achteraf een van de spaarzame overwinningen van Trek-Segafredo te zijn, want de Amerikaanse ploeg blonk dit jaar niet uit in zeges. Van Porte werd er meer verwacht, maar gelukkig stonden renners als Giulio Ciccone (bergkoning in de Giro en twee dagen drager van het geel in de Tour) en Jasper Stuyven op. Bauke Mollema zette in Lombardije de kroon op zijn seizoen en bezorgde Trek-Segafredo een mooie plek in de middenmoot. En oh ja: Mads Pedersen kroonde zich in Yorkshire nog tot wereldkampioen

Overwinningen: 11
Meevallers: Bauke Mollema, Jasper Stuyven en Mads Pedersen
Tegenvallers: Richie Porte en Jarlinson Pantano (geschorst en gestopt)

Mads Pedersen 2019

9. Lotto-Soudal
Voor Lotto-Soudal is het een jaar om snel te vergeten. Op 5 augustus sloeg het noodlot toe en liet Bjorg Lambrecht na een valpartij in de Ronde van Polen het leven. De talentvolle Belg maakte indruk in de voorjaarsklassiekers door als zesde te eindigen in de Amstel Gold Race en vijfde te worden in de Waalse Pijl. Een mooie toekomst lag hem in het verschiet, maar op een weg ergens tussen Chorzów en Zabrze kwam er plots een einde aan al het voorspelde moois. Dat Lotto-Soudal twee ritten in de Giro won en vier in de Tour is hartstikke mooi, maar is slechts een kleine pleister op de wond.

Overwinningen: 23
Meevallers: Caleb Ewan
Tegenvallers: Tim Wellens

Arvid de Kleijn, Caleb Ewan 2019

8. Mitchelton-Scott
Daryl Impey, Matteo Trentin en de gebroeders Yates zorgden voor de overwinningen bij Mitchelton-Scott. Maar liefst 35 keer werd er een koers gewonnen door een renner van de Australische ploeg, waaronder vier ritten in de Tour de France. Toch is er wel ruimte voor verbetering. Simon Yates finishte als achtste in de Giro maar mikte op eindwinst, Adam Yates kwam totaal niet in het stuk voor in de Tour (29ste) en Mikel Nieve redde de Vuelta een beetje door als tiende te eindigen. Voor een ploeg als Mitchelton-Scott is dat niet voldoende om tevreden te zijn.

Overwinningen: 35
Meevallers: Matteo Trentin
Tegenvallers: Simon Yates

Matteo Trentin 2019

7. Movistar
Het hele seizoen reed er een wereldkampioen in de Movistar-ploeg. Alejandro Valverde was opnieuw van grote waarde voor de Spanjaarden en won 5 van de 21 wedstrijden. Dat is evenveel als Richard Carapaz, die ein-de-lijk voor een eindoverwinning in een grote ronde zorgde. Niet Valverde, Nairo Quintana of Mikel Landa sloeg toe, maar de onbekendere Carapaz. Als eerste Ecuadoraan schreef hij de Giro op zijn naam en mikte hij later in het seizoen op eindwinst in de Vuelta. Door een val in het criterium van Etten-Leur moest hij een streep door die koers zetten, waarna Valverde het kopmanschap overnam en knap als tweede finishte achter Primoz Roglic.

Overwinningen: 21
Meevallers: Richard Carapaz
Tegenvallers: /

6. Ineos
De ploeg met het grootste budget vinden we terug op de zesde plaats. Heel gek is dat niet, want door blessures kwam Chris Froome nauwelijks in actie en waren het vooral de jonge talenten die de overwinningen binnensleepten. Owain Doull, Kristoffer Halvorsen, Filippo Ganna, Tao Geoghan Hart, Pavel Sivakov en Ivan Sosa wonnen bijvoorbeeld allemaal een of meerdere wedstrijden, en ook Egan Bernal was succesvol. De piepjonge Colombiaan maakte alle verwachtingen waar door de Tour de France te winnen. Geraint Thomas maakte het Ineos-feest compleet door als tweede te eindigen, maar verder bleven de écht grote (klassieker)overwinningen uit.

Overwinningen: 26
Meevallers: Egan Bernal
Tegenvallers: Chris Froome, Michal Kwiatkowski

Egan Bernal 2019

5. Astana
Astana begon als een komeet aan het seizoen. Terwijl Kuurne-Brussel-Kuurne nog verreden moest worden, wist Astana al vijftien overwinningen te behalen. Jakob Fuglsang voegde daar eind april de mooiste zege aan toe: Luik-Bastenaken-Luik. In de grote rondes won Astana vijf etappes (3 in de Giro, 2 in de Vuelta), maar slaagde de Deense kopman er niet in om een mooi klassement te rijden in de Tour. Miguel Angel Lopez finishte wel als zevende in de Giro en als vijfde in de Vuelta, maar had ongetwijfeld op een podiumplaats gehoopt. Mede dankzij een sterk naseizoen van Alexey Lutsenko eindigt Astana op de vijfde plek.

Overwinningen: 37
Meevallers: Jakob Fuglsang, Alexey Lutsenko
Tegenvallers: Miguel Angel Lopez

4. UAE Emirates
Ietwat verrassend vinden we UAE Emirates terug op de vierde plaats. De Emiratenploeg won in totaal 29 wedstrijden en presteerde zowel in de grote rondes als in de klassiekers. Op het vlakke maakten Alexander Kristoff, Fernando Gaviria en de talentvolle Jasper Philipsen indruk, terwijl bergop vooral Tadej Pogacar zich liet zien. De Sloveen is nog maar 21 jaar, maar won in zijn debuutjaar bij de profs al wel acht koersen. In de Vuelta deed hij tot het laatste moment mee voor de eindwinst en werd hij uiteindelijk derde. Met drie etappeoverwinningen op zak verliet hij de Spaanse ronde. Volgend jaar moeten we Pogacar zéker opschrijven.

Overwinningen: 29
Meevallers: Tadej Pogacar, Alexander Kristoff
Tegenvallers: Fabio Aru, Daniel Martin

Pogacar en Roglic 2019

3. Jumbo-Visma
Wat was het een droomseizoen voor Jumbo-Visma. Er werd niet alleen geweldig gepresteerd in de Tour de France (3e plek voor Steven Kruijswijk) , maar ook in het voor- en najaar. Primoz Roglic (o.a. winnaar van de Vuelta) haalde de meeste punten binnen en staat ook bovenaan het individuele klassement. De meeste zeges werden geboekt door Dylan Groenewegen, die vijftien keer het zegegebaar mocht maken. Ook Mike Teunissen beleefde een droomseizoen met de gele trui in Brussel als hoogtepunt. Hoe vergaat het Jumbo-Visma in 2020 als er met Roglic, Kruijswijk én Tom Dumoulin drie kapiteins aan het roer staan? En wat kan een herstelde Wout van Aert in het voorjaar?

Overwinningen: 51
Meevallers: Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Dylan Groenewegen
Tegenvallers: /

Primoz Roglic 2019

2. BORA-hansgrohe
Waar menig ploeg één topsprinter heeft, beschikt BORA-hansgrohe er bijna over een handjevol. Pascal Ackermann, Sam Bennett en Peter Sagan waren dit seizoen samen goed voor 29 overwinningen. Niet alleen op sprintgebied, maar ook in de breedte toonde BORA-hansgrohe zich sterk. Emanuel Buchmann, Maximilian Schachmann en Davide Formolo wonnen mooie koersen voor de Duitse ploeg. Volgend jaar zien we trouwens een Nederlander in het BORA-shirt: Ide Schelling heeft voor twee seizoenen getekend en komt over van SEG Racing.

Overwinningen: 47
Meevallers: Pascal Ackermann, Sam Bennett en Maximilian Schachmann
Tegenvallers: /

Sam Bennett 2019

1. Deceuninck-Quick-Step
Dé ploeg van 2019 is Deceuninck-Quick-Step. In totaal won het team van Patrick Lefevere 68 (!) koersen, waaronder Strade Bianche (Alaphilippe), Milaan-San Remo (Alaphilippe), E3 BinckBank Classic (Stybar), Scheldeprijs (Jakobsen), Parijs-Roubaix (Gilbert), Waalse Pijl (Alaphilippe), Ronde van België (Evenepoel), Clásica San Sebastián (Evenepoel) en de EuroEyes Classics (Viviani). Dan vergeten we even de drie etappezeges in de Tour en vijf in de Vuelta. Met afstand is Deceuninck-Quick-Step de beste ploeg van 2019.

Overwinningen: 68
Meevallers: Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert en Remco Evenepoel
Tegenvallers: Elia Viviani

Julian Alaphilippe 2019

Overige ploegen:
11. EF Education First
12. Groupama-FDJ
13. Bahrain-Merida
14. AG2R La Mondiale
15. Sunweb
16. Total-Direct Energie (ProContinentale ploeg)
17. Wanty-Gobert (ProContinentale ploeg)
18. Corendon-Circus (ProContinentale ploeg)
19. Israel Cycling Academy (ProContinentale ploeg)
20. CCC
22. Dimension Data
23. Katusha-Alpecin
31. Roompot-Charles (ProContinentale ploeg)