6 december 2019 | Rob Meeuwessen

Vrijdag crossdag: Rijtechniek starten

Ben je niet goed weg, dan ben je direct op een achtervolging aangewezen. Een goede start is dus essentieel. Wat kun je doen om de kans op een goede start zo groot mogelijk te maken?

Stap 1


Probeer vooraf op welke versnelling je het makkelijkste weg komt. Dit zal bijna altijd dezelfde versnelling zijn. Heb je na wat startjes oefenen je ideale versnellingen gevonden? Onthoud deze dan zodat je dit verzet steeds opnieuw kunt gebruiken.

Stap 2


Plaats je pedaal recht zodat je makkelijk en snel kunt inklikken. Hoe sneller je in het pedaal zit des te sneller kun je kracht zetten. Let er op dat je schoenplaatjes en pedalen vrij zijn van modder. Dit is de reden waarom de pro’s van schoenen wisselen tussen de verkenning en de koers.

Stap 3


Positioneer je crank op ongeveer 3 uur. Hierdoor kun je direct naar beneden trappen wanneer het startsignaal wordt gegeven en zodoende ben je met de eersten mee weg.

Stap 4

Bepaal vooral welke positie je het prettigste vind om mee te beginnen. Een super diepe positie zoals Lars vd Haar of Marianne Vos? Of wellicht een nonchalante versie a la Van der Poel? Hier is geen goed of fout. Zolang je maar zo snel mogelijk vaart kunt maken. Probeer niet te veel te verkrampen door de spanning. Houd de rust er in.

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen