3 december 2019 | Michael Kerkhof

Getest: First Energy Gum, krijg je er energie van?

Is het mogelijk om door het innemen van een kauwgompje meer energie en een boost te krijgen? Ja, zegt Mark Tuitert. In 2017 ontmoette hij Wim van Gilst en Michael Hekking, die bezig waren om een energy gum op de Nederlandse markt te introduceren. Die energy gum was door Troy Widgery uit de Verenigde Staten ontwikkeld. Samen sloegen ze de handen ineen en was First Energy Gum geboren.

FIRST Energy Gum

Met Tuitert heeft First Energy Gum natuurlijk een geweldig uithangbord. In 2010 kroonde de oud-schaatser zich in Vancouver tot olympisch kampioen op de 1500 meter. Vier jaar later zette hij een punt achter zijn carrière en begon hij een maatschappelijke loopbaan. Ondertussen is Tuitert te boeken als gastspreker, heeft hij een eigen fitnessbedrijf en is hij mede-eigenaar van First Energy Gum. Hij zal zich niet snel vervelen..

Meerdere topsporters maken gebruik van de First Energy Gum. Denk maar aan Maarten van der Weijden, Suzanne Schulting, Marit Bouwmeester of Henk Grol. Ook de wielrenners Dylan van Baarle en Puck Moonen maken maar al te graag gebruik van de gum. Op Instagram pronken de topsporters regelmatig met het kauwgompje. Slim gedaan door First. De doelgroep volgt ze namelijk, en die doelgroep bestaat uit sporters die op zoek zijn naar de laatste procentjes om hun prestaties te verbeteren.

Maar hoe werkt het? De energy gum is volgens First een snelwerkende en gezonde energiebron op basis van cafeïne. De basis van kauwgum is natuurlijke en synthetische rubber. De cafeïne is van groene, ongebrande koffiebonen. Verder zit er ook maltitol, xylitol, niacin en munt in één kauwgom. Vooral dat laatste ruik je als je een rolletje First uit je broekzak haalt. Een frisse geur zoekt je neusgaten op. Daar moet je van houden.


Van verpakking tot het breken van een kauwgom: zo ziet het eruit.

Gebruik

Een kauwgom met 80 mg cafeïne voorziet je binnen tien minuten van ‘langdurige en schone energie’. Maar belangrijker: je krijgt er extra focus en kracht door. Cafeïne is daar de basis van. Het stimuleert het zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Daarnaast verhoogt cafeïne de energie, verbetert het de mentale focus en bevordert het kracht- en uithoudingsvermogen.

Er wordt aanbevolen om (gemiddeld) niet meer dan 400 milligram cafeïne te nemen per dag. Een kauwgompje bestaat dus voor 80 milligram uit cafeïne, bijna evenveel als een kop filterkoffie en net iets meer dan een kopje espresso. Het is dus een prima middel om te nemen vlak voor – of tijdens – het sporten, maar ook om te nemen als je een vergadering hebt, een toets moet maken of een lange autorit voor de boeg hebt.

“Zelf gebruik ik het vaak voor het trainen of voor het autorijden. Als ik een lange dag heb gehad, dan neem ik voor het rijden altijd een kauwgompje in om nét wat scherper en gefocust te zijn”, zegt Tuitert aan de telefoon. Dat is mooi, maar is het ook voor fietsers aan te raden? “Ja, onder anderen Dylan van Baarle en Puck Moonen maken er gebruik van.”

“Maar de kauwgom is niet alleen voor topsporters waardevol. Als je op de fiets zit en nét even een dipje hebt of krijgt, dan kun je simpel een cafeïneshot krijgen door een kauwgompje te nemen. Het is overigens makkelijk mee te nemen in je achterzak en neemt nauwelijks ruimte in beslag.”

Ter vervanging van een gelletje is het niet, want in een ‘gum’ zitten geen suikers en/of koolhydraten. “Ik gebruik het ook vaak tijdens het autorijden. Soms dommel je na een zware of leuke dag een beetje in, maar door een gum in te nemen blijf je alert. Ook op het werk is het nuttig, denk maar aan vergaderingen en dergelijke.”

Dat moet getest worden. Misschien heb je een voetballer wel eens overdreven zien kauwen in de catacomben voor een wedstrijd. Let bijvoorbeeld maar op Daley Blind van Ajax, die regelmatig smakkend in beeld verschijnt. Hij doet dat niet om voor zijn tegenstander een frisse adem te hebben, maar om nét wat meer focus te krijgen.

Tien minuten voor een wedstrijd nam ik mijn eerste kauwgom in. Het is een flinke homp wat je naar binnen moet werken. De kauwgom is makkelijk uit zijn verpakking te halen en is nauwelijks te vergelijken met kauwgom van de bekende supermarktmerken. Nee, hier geen ‘harde’ rand om het goedje heen, maar een zacht geheel. Het is ook een stuk groter dan bijvoorbeeld een gum van Stimorol of Mentos.

“Een vriend die nooit koffie drinkt merkte wel effect, dus wellicht is het gewoon een kwestie van gevoeligheid.”

De smaak is prima en lekker fris. Wel was ik er na een paar minuten klaar mee en was de smaak verdwenen. Dat gevoel kwam meerdere malen terug. Maar het belangrijkste is natuurlijk: werkt het? De eerste keer merkte ik weinig van extra focus. De daaropvolgende keren hoopte ik er wel iets van te merken, maar eigenlijk viel dat een beetje tegen. De oorzaak? Geen idee. Misschien ben ik al niet meer gevoelig voor cafeïne. Ik heb het ook geprobeerd om een dag géén koffie te drinken en dan de kauwgom te nuttigen, maar ook dat hielp niet.

Meerdere mensen hebben het kauwgompje getest. De conclusie: iedereen vindt het een fijne smaak hebben, maar een energieboost of extra focus kregen we niet. Een vriend die nooit koffie drinkt merkte wel effect, dus wellicht is het gewoon een kwestie van ‘gevoeligheid’.

Wel vind ik het een fijn kauwgompje. Het ruikt en smaakt lekker fris, voelt zacht aan en is gewoon lekker. Dat je ongeveer €0,60 per ‘Energy Gum’ betaalt vind ik wel aan de hoge kant, al is het wel goedkoper dan een kopje Espresso of een cafeïnegelletje. Kortom: smaken verschillen, dus om erachter te komen of het bij jou werkt is het raadzaam om een 5-Pack aan te schaffen. Dan heb je 25 kauwgompjes de tijd om erachter te komen of jij wel een boost krijgt. Werkt het niet? Dan heb je wel een lekkere kauwgom in huis.

Meer informatie vind je hier.

 

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen