Hoeveel paar schoenen heb je nodig? Nee, dat was geen vraag aan de vrouw des huizes. Shimano heeft met de RX8 een specifieke gravelschoen. En dat is niet hun eerste schoen in dit segment. Sterker nog, Mavic, Fizik en nog wat anderen. Allemaal hebben ze een schoen om mee te shinen. Maar wat maakt een gravelschoen een gravelschoen. En heb je dit soort stappers echt nodig?

Wanneer we gravelschoenen van diverse merken vergelijken kunnen we vrij gemakkelijk het profiel van de doelgroep opmaken. Een gravelschoen lijkt grotendeels op een raceschoen. Een snel ogende schoen met weinig ribbels of randen, Geen klittenbandsluitingen, maar draaiknoppen of veters. De onderkant moet het liefst keihard zijn, een carbon zool lijkt een must. Net als de aansluiting voor SPD schoenplaatjes.

Hieruit concluderen we dat de potentiële koper een racefietser is die zijn grenzen wat oprekt met een avontuurtje richting de onverharde wegen. De schoen moet daarbij aansluiten en daarom zien we veelal ‘natuurlijke’ kleuren of patronen. Een witte gravelschoen lijkt uit den boze. Nee het is charcoal, mosgroen of kastanjebruin. Eerder testen we al de vorig jaar geïntroduceerde Shiman0 XC-05, Rapha Explore en Mavic Allround gravelschoenen. Deze keer ontleden we de RX8.

Profielschets

Alsof we in een scene van Flikken Maastricht in de verhoorkamer zitten bekijken we of de schoen aan ons verwachte profiel voldoet. Ultra stijve race-zool: check. Passing voor SPD schoenplaatje: check: Racy uiterlijk en dito pasvorm: check. Veters of draaiknoppen: Ook al. Mooi! De RX8 is een echte gravelschoen. we rijden er mee tijdens diverse gravel ritten in binnen- en buitenland maar testen ze ook op de mountainbike, cyclocross fiets en racefiets. We zijn weleens benieuwd hoe ‘multi-surface’ een schoen eigenlijk kan zijn.

Wanneer we alle gekheid even opzij schuiven en de schoen bekijken zoals bij elke andere review dan zien we daadwerkelijk een indrukwekkend stijve zool. Een vrij smalle zool ook met een minimale ‘bekleding’. De rubber noppen zijn vooral aan de voorzijde aanwezig en staan vrij krap rondom de schoenplaatjes opgesteld.

De bovenzijde van de schoen doet ons denken aan de Shimano SH-Xc9 S-phyre MTB-schoenen . Twee degelijke Boa sluitingen trekken de soepele stof samen om zodoende de schoen op zijn plaats te houden. De hak is vrij smal waardoor je niet makkelijk uit de schoen schiet wanneer het er op aan komt. Met een gewicht van 270 gram per schoen zijn ze vergelijkbaar met een lichtgewicht competitie MTB schoenen als de Specialized Recon S-Works of Bontrager XXX.

Ergonomie & pasvorm

Waar Shimano schoenen over het algemeen breed zijn, is de RX8 vooral aan de voorvoet vrij smal. Rondom de wreef is de schoen redelijk laag. De hak is zoals gezegd behoorlijk smal. Al met al geen heel ruime schoen. Een behoorlijk voorgevormd binnenzooltje wordt geleverd met twee verschillende inserts. Hiermee is de mate van ondersteuning te beïnvloeden. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de verschillende zooltje van Specialized. We switchen tussen geel en de hogere oranje variant. De laatstgenoemde paste mij het best.

Praktijk

En we zijn weg. Eerst op de gravelfiets. Daar loopt alles volgens plan. De schoen doet perfect waar hij voor ontworpen is. De kracht direct overbrengen op de pedalen, flink wat ondersteuning bieden en verder geen poespas. Dit alles wel wanneer het droog is. Kurkdroog. Want zodra we een wat mindere dag uitkiezen en met onze muiltjes in de prut stappen komen we vervolgens amper nog terug in de pedalen geklikt. Rondom de schoenplaatjes is erg weinig ruimte. De noppen zijn hier krap omheen gevormd en dat zorgt ervoor dat zand er als een soort hubba bubba kauwgom tegenaan blijft plakken. Flink trappen op de pedalen helpt wat, maar zo blijft er in no-time niets meer van de zool over. Jammer want ons leek dit door zijn hoge stijfheid en lage gewicht een perfect schoentje voor de cyclocross. Een absolute no-go bleek tijdens de wekelijkse crosstraining. Na elke loop onderbreking ben je minstens 5 seconden bezig om ingeklikt te raken. Blijven we uit de modder en zoeken we de weg op dan scoren ze weer een dikke voldoende. De zool verbuigt zo weinig dat er geen drukpunt waarneembaar is. De RX 8 scoort zeker niet minder dan een raceschoen met bijbehorend klikpedaal.

Conclusie

Al met al is de RX8 een heel nette schoen, een degelijk paar stappers welke prima bruikbaar zijn voor de gravel fiets. Met de disclaimer dat je ze gebruikt tijdens mooi weer of niet afstapt voor je harde grond hebt bereikt. Daarmee reist direct weer de vraag op: Waarom wil je deze gravelschoenen? Waarom moet er een nichemarkt gecreëerd worden met een oplossing voor een niet bestaand probleem? Voor hetzelfde geld koop je een paar stijve mountainbike schoenen met een carbon zool. Ook van Shimano of een ander merk. Daarmee heb je minstens net zoveel plezier tijdens een gravel rit maar nu kun je er ook mee het slijk in.