19 november 2019 | Rob Meeuwessen

Nieuw: Canyon Neuron SLX

De line-up van carbon Canyon modellen zijn is eenvoudig. Betaal je een beetje dan krijg je een SL frame. Leg je meer op tafel dan sturen ze een SLX frame op. Van buiten hetzelfde, op de weegschaal wat slanker en op de testbank iets strakker. Bij de Neuron familie ontbrak de SLX uitvoering nog. Tot vandaag, zie hier. De Canyon Neuron CF SLX. Mooi spul wah!

Het is bijna exact een jaar geleden dat we onze eerste rij ervaringen met de gloednieuwe Neuron online publiceerden. Een heerlijk capabele trailfiets waarmee je heel Europa binnen handbereik hebt. Speels genoeg om te spelen in de bergen, vlot genoeg om ermee in Nederland vooruit te kunnen. Oké, de Fox 34 vork en het stevig uitgevoerd rubber rondom de DT-Swiss wielen maken het niet tot een zeer licht geheel. Stevigheid en stabiliteit zijn de key-features. Met de introductie van de Neuron CF SLX word ook het vakje ‘gewicht’ aangekruist.

Speelfietsje! Foto: Markus Greber.

Weightweenie

Geregeld denk ik terug aan een jaar of 5 terug. Misschien wel langer. We spaakten rood geanodiseerde Tune naven in met CX-Ray spaken. Monteerden Tune Speedneedle zadels en waren in staat om stuurlint maar half te wikkelen. Licht, lichter, lichtst. Inmiddels weten we wel beter en zijn fietsen door de tijd vooral zwaarder en degelijker geworden. Wil je iets lichts én stevigs dan moet er flink in de buidel getast worden. De Neuron CF SLX is zo’n exemplaar. Het frame is qua vorm, geometrie en suspension layout identiek aan de Neuron CF SL. Wat er anders is, is een carbon layup welke wordt gemaakt van andere vezels. Hiermee schraapt Canyon 250 gram van het CF frame af. Door relatief lichte high-end onderdelen te monteren blijft de weegschaal van een opgebouwde CF SLX steken op 11,7 kilo. Ja, dat is bijna twee kilo zwaarder dan een Epic of Spark. De Neuron is dan ook een trailfiets met 130 millimeter veerweg, flinke dropperpost en 2,35 inch brede Maxxis Forekaster banden. Monteer je voor de Nederlandse ondergrond wat vlotter rubber dan gaat het totaalgewicht al snel onder de 11,5 kilo.

Lak

Voor het extra zetje in de rug en een vleugje ultiem moraal is de SLX gespoten in een extra dunne matzwarte laklaag. Ben je een gewicht freak en wil je nog wat verder zakken in gewicht dan zijn er nog wel een aantal onderdelen die vrij gemakkelijk op dieet gezet kunnen worden. We denken hierbij aan bijvoorbeeld het zadel en de cockpit.

Wat mag je qua onderdelen verwachten op een topmodel als de SLX? Een volledige Shimano XTR groepset, inclusief XTR trail temmen met 4 zuiger-remklauwen. Fox Factory dempers met Kashima coating voor & achter. Een 34 vork zorgt voor de nodige stijfheid. Wielen zijn zoals bijna altijd bij Canyon van DT-Swiss. De DT Swiss XMC1200 met brede carbon velgen. Enkel degelijk materiaal dus.

Wat we van de Neuron vinden lees je hier. Hans testte de fiets in het Portugese Sintra en vond er het zijne van.

De Neuron CF SLX is vanaf vandaag te bestellen en kost €5.999,-.

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen