17 november 2019 | Michael Kerkhof

Getest: Julbo Aero, fijn zicht en niet te groot

Julbo is vooral bekend onder trailrunners, hardlopers die graag extreme(re) afstanden lopen over ongewone paden. Regelmatig staat Julbo met een tentje bij dat soort hardloopevenementen, maar bij wielerkoersen heb ik ze nog niet gespot. Een blik op de website verklaart ook deels dat de doelgroep vooral bestaat uit de hardlopende medemens. Fietsers komen ook in beeld, maar dat zijn overduidelijk triatleten.

Julbo Aero

De Aero valt in de categorie ‘Mountainbike’ (dus toch!). Er zijn vier Aero-brillen: de ‘gewone’  Aero, de Aero Segment, Aero UTMB en de Aerolite. Een verschil tussen de eerste drie genoemde brillen is er niet: alleen de lens is anders of de kleur van het frame. De prijzen variëren wel, maar dat heeft dan voornamelijk door de lens te maken. De Aero schaf je al voor €109,95 aan en dat is een mooie prijs. Dan heb je wel een bril met een Spectron 3 lens en die zijn niet heel erg UV-beschermend. De REACTIV Performance-lens is dat wel, maar daar betaal je dan ook €184,95 voor.

Specificaties:
– Julbo Aero
– Zebra Light lenzen
– Meekleurend en gespiegeld (zowel binnen als buiten)
– Verwisselbare lenzen
– Adviesprijs €159,95, maar ligt aan de lens

De Aero is niet een bril die je op uiterlijk uitkiest. Eigenlijk draag ik de bril nooit, behalve als het somber weer. Als de zon schijnt geef ik de voorkeur aan een bril met brede lens, als het regent en/of grauw is kies ik voor de Julbo. Doe ik de bril daar te kort mee? Nee, want dat is gewoon een kwestie van smaak. Toch is de Aero een erg fijn brilletje. Hij is lekker licht, zit goed op de neus en biedt een fijn zicht. De lenzen zijn meekleurend en van binnen en buiten gespiegeld.

Toch vind ik het uiterlijk een minpunt. Het neusstuk zie je namelijk duidelijk door de lens, en dat ziet er niet heel mooi uit. Daarnaast ziet ook het frame er bijzonder uit. Kwalitatief is de bril uitstekend en heb ik er veel fijne ritten meegemaakt. Vooral nu het buiten kouder wordt en het weer slechter, kies ik vaker voor de Julbo Aero. Uiterlijk maakt dan even niet uit en kwaliteit is voor mij dan belangrijker.

Doen? Voor mountainbikers en hardlopers is dit een fijn brilletje. In de bossen ziet alles er scherp uit en de bril is niet overdreven aanwezig. Op de weg is het natuurlijk ook mogelijk om ‘m te dragen, maar met de wind vind ik het vaak fijner om een bredere lens te hebben. Al met al is het gewoon een prima bril voor een schappelijke prijs.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen