15 november 2019 | Edwin Haan

SKS Airspy, op afstand je bandenspanning aflezen

In de categorie, ‘leuke gadget, maar wat moet je er eigenlijk mee’ komt SKS met de Airspy. Een sensor die de luchtdruk in je banden meet en deze draadloos doorgeeft aan je smartphone. Live Pressure Monitoring, noemen ze het bij SKS. Handig bij Parijs-Dakar, of als je op topniveau mountainbiket. Al ben in dat laatste geval toch ‘gezien’ als de waarde op je schermpje te laag is.

Komend voorjaar liggen ze in de winkel voor 99 euro. Je kunt kiezen uit een Presta of en Schrader variant. En hoewel bijna honderd euro een boel geld is, is het toch een stuk minder als de 259 euro die SRAM/Quarq vorig jaar voor hun Tyrewiz vroegen. Voor die 99 euro krijg je 2 sensoren, twee adapters en vier setjes bevestigingspootjes in verschillende lengtes.

Je schroeft een ventieladapter op je gewone ventiel en schuift daar de sensor overheen. Daarna wordt continu de luchtdruk gemeten. Die wordt via ANT+ of Bluetooth doorgegeven aan je smartphone of een fietscomputer die er een dataveld voor heeft. Het apparaatje werkt op een CR2032 batterij en weegt 18 gram. De status van de batterij wordt ook meegestuurd naar je telefoon. Met een soort pootje wordt hij extra stevig bevestigd aan de naastliggende spaak. Die klik je vast, waarna het ook een stuk moeilijker wordt om de sensor van je fiets te jatten. De maximale luchtdruk die gemeten kan worden is 8,3 bar.

Misschien komt de functionaliteit nog wel het meest tot zijn recht op de stadsfiets. Want die zie ik geregeld met veel te lage bandendruk rijden, je denkt er gewoon niet zo snel aan. Maar op de racefiets of mtb check je voor je rit je bandenspanning (toch?) en als je tijdens je rit lek rijdt, heb je natuurlijk geen sensor nodig om je dat duidelijk te maken. Wat je dus precies met dit soort gadgets aan moet is me ook niet helemaal duidelijk, maar leuk zijn ze wel. Jammer dat 99 euro in dit geval dan best een boel geld is.

 

Nieuwe gratis app, MyBikeApp

Met de gratis MyBike app  van SKS kun je in ieder geval altijd zien hoeveel druk er dan in je banden zit. Sowieso wel een handige app, want je kunt er ook mee navigeren en zien waar de dichtstbijzijnde fietsenwinkel is. Kaarten kun je gratis downloaden, je hoeft onderweg dus geen data te verbruiken als dat een probleem mocht zijn. Ook ingebouwd is de Fietspas. Daarin kun je alle gegevens van je fiets opslaan, inclusief een foto. Mocht je fiets dan onverhoopt gestolen worden, kun je via de deelfunctie deze data direct naar je verzekering of de politie sturen. De app is beschikbaar voor Android en iOs.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen