13 november 2019 | Rob Meeuwessen

Getest: Bontrager XXX Limited mountainbikeschoen

Bontrager weet als geen ander hoe je onderdelen en accessoires moet maken. Hun schoenen zijn al jaren degelijk, en van hoog niveau. De XXX of Triple X modellen staan sinds jaar en dag bovenaan in het schap bij de Trek dealer. De XXX mountainbikeschoen werd onlangs vernieuwd en komt voortaan gelimiteerd in een wel heel opvallende uitvoering.

Dat Trek en Bontrager een setje vormen weet bijna iedere fietsfanaat. Dat het merk zijn roots kent in de Amerikaanse staat Wisconsin weten iets minder mensen. En zoals California beren heeft, zo hebben ze in Wisconsin koeien. Sterker nog, de koe is het officiële ‘dier van de staat’. Iets om trots op te zijn dachten ze bij Trek. En zodoende zijn er deze belachelijk stijve XXX mountainbikeschoenen met ca-moo-flage print. Een schoen vol koeien met daarop dan weer herkenbare motieven. Zo mag de Amerikaanse vlag niet ontbreken. Net als het ‘crosslogo’ van Trek. En eerlijk is eerlijk. Deze review is er vooral omdat we de schoenen enorm gaaf vinden.

De koeien bij het hoofdkantoor van Trek

Bekijken we de onderkant dan zien we een zeer stijve voorgevormde zool. Opgetuigd uit OCLV carbon. Met een score van 14 uit 14 (wc-eend score van Trek) moet dit het neusje van de zalm zijn. Speciaal voor deze koe-editie is de zool lichtblauw gelakt met bijpassende felroze rubbers welke voor de nodige grip moeten zorgen. Mooi wanneer je ze de eerste keer aantrekt maar -zoals verwacht- niet heel duurzaam. De lak krast vrij gemakkelijk en erger, de zool is door deze verf spiegelglad. Wanneer je niet direct in je pedaal klikt is de kans zeer reëel dat je met schoen en al van het pedaal schiet. Even wennen. Of eigenlijk went dit helemaal niet.

De binnenzool is redelijk dun. Net als bij veel andere merken. We hebben deze dan ook vervangen voor een set op maat gemaakte inlegzooltjes. Onbegrijpelijk voor schoenen van dit prijsniveau. Gelukkig is Bontrager niet de enige hierin. Van achter naar voren stootten we als eerste op een stugge voorgevormde kunststof hak. Deze is -buiten lichtblauw- vooral redelijk breed aan de onderkant. Zo ontstaat er redelijk wat ruimte en moeten we de schoenen vrij strak aangespen willen we er niet uit ‘schieten’ bij flinke krachtsinspanningen. Instelbaarheid of een ‘lipje’ aan de bovenkant om de hak op zijn plaats te houden zou een wenselijke update zijn in de toekomst.

Het materiaal waarvan de schoen is gemaakt laat zich erg makkelijk schoonmaken. Even een natte doek erover en ze zijn weer als nieuw. Het oppervlak is ook lekker glad en we zien weinig randjes, kiertjes of opvallende stiksels waar vuil tussen blijft kleven. Prettig voor de cross!

Aan de voorzijde heeft Bontrager een stevige stootrand gemonteerd. Deze bieden behoorlijk wat stevigheid maar zorgen er bovenal voor dat de schoen zijn stevigheid behoudt. Ook ontstaat er hierdoor wat meer ruimte bij de tenen. Hogeschool schoenenkunde!

Draaisluitingen van Boa moeten ervoor zorgen dat het geheel prettig en strak sluit. Inmiddels vrij standaard en we zouden niets anders meer willen. De draaiknoppen functioneren -natuurlijk- uitstekend en zijn wanneer nodig eenvoudig te onderhouden. Persoonlijk had ik de plaatsing van de bovenste knop graag iets verder naar onder gezien. Zo is de schoen makkelijker te sluiten met een minder goed voelbaar drukpunt.

Helaas blijkt Limited ook echt Limited want deze koeien schoenen zijn inmiddels niet meer te bestellen. Gelukkig is dezelfde schoen wel nog in zwart, rood en wit-blauw verkrijgbaar. Je koopt ze bij de Trek dealer voor 379,99 euro.

Meer info: Bontrager.com

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Één reactie op “Getest: Bontrager XXX Limited mountainbikeschoen

  • De Limited heeft een adviesprijs van € 379,- de gewone zwarte € 329,-.
    Mijn ervaring, ga naar de Local Bike Store en daar staan ze in het schap voor € 299,- en voor minder loop je de deur uit

Geef een reactie

Inloggen