10 november 2019 | Michael Kerkhof

Getest: Ekoï AR14, de helm van AG2R

Als de profs ermee rijden moét het wel duur zijn, zo wordt vaak gedacht. Deels is dat natuurlijk waar, maar lang niet altijd. De renners van AG2R maken bijvoorbeeld gebruik van Ekoï-helmen en die zijn vaak echt niet prijzig. Wij hebben de Ekoï AR14 getest.

Helmen van Ekoï

Ekoï barst van de helmen en ik heb er al meerdere gedragen. De Legende (een retro worstenhelm) behoort bijvoorbeeld tot het topsegment en wordt onder andere gedragen door ambassadeur Romain Bardet. Die helm is erg luchtig, maar heeft nog wel zo zijn mankementen. Heel comfortabel zit het bijvoorbeeld niet.

Dan heb je ook nog de CXR15, een typische aerohelm. Die helm oogt levensgroot en kent nauwelijks ventilatiegaten. Eigenlijk is de CXR15 het tegenovergestelde van de Legende. Waar de Legende enorm goed ventileert en de bovenschaal nagenoeg open is, is de CXR15 potdicht. Qua comfort zit er weinig verschil tussen de Legende en CXR15, al bestaat de padding van de Legende wel uit korte kussentjes en is de padding bij de CXR15 een groter geheel. Een ander verschil zit ‘m in de prijs: de CXR15 was (inmiddels niet meer verkrijgbaar bij Ekoï) voor minder dan €100 te koop, de Legende kost €199.

AR14 van EkoïDe AR14 zit er een beetje tussenin. Niet alleen qua prijs (adviesprijs bedraagt €129,99, maar daar later meer over), ook wat ventilatie betreft. Waar de CXR15 aan de voorzijde slechts vier kleine streepjes heeft, daar heeft de AR14 vier grote open stukken. Ook aan de bovenkant zitten er twee gaten om de luchtcirculatie te bevorderen. Het gewicht spreekt ook duidelijk in het voordeel van de AR14: 215 gram om 250 gram. Daarmee is de AR14 trouwens ook lichter dan de open Legende (235 gram).

Specificaties:

– Aerohelm
– Opvolger van de AR13
– 10 ventilatiegaten
– Gewogen gewicht: 216 gram bij maat M
– Full In Mould, EPS-schuim
– Magnetische gespsluiting
– In hoogte en lengte verstelbaar
– Maten: XS/S (52-54 cm), S/M (55-58 cm) en L/XL (59-61 cm)
– Meerdere kleuren verkrijgbaar
– Adviesprijs: €129,99

AG2R-helm

Ik ontving de AR14 in het AG2R-blauw met bruin. Aan de looks ligt het echt niet, want ik vind de helm er goed uitzien. Niet voor niets maakten afgelopen seizoen ook de andere profploegen Roompot-Charles en Delko-Marseille gebruik van de AR14. De AR14 is de verbeterde versie van de AR13: net zo licht en nóg aerodynamischer, zegt Ekoï. “Meer design, nog ergonomischer en het geeft nog meer bescherming.”

Waar ‘vroeger’ vooral sprinters reden met aerohelmen, daar maakt nu bijna iedereen gebruik van zo’n helm. De reden: het zit goed, je hebt aërodynamisch gezien een voordeel en het gewicht is minimaal. De AR14 is gemaakt van EPS-schuim en is ‘Full In-Mould’. In totaal bevinden zich op de helm tien ventilatiegaten, waarvan zes aan de achterkant. De helm is in lengte en hoogte verstelbaar door te draaien aan het wieltje.

 
De ‘open’ achterkant met zes ventilatiegaten, rechts de bovenschaal met ‘AirFlow’.

Voor weinig geld haal je met de AR14 een keurige helm in huis. Is €129,99 dan weinig geld? Nee, maar Ekoï strooit altijd met aanbiedingen. Op moment van schrijven is de helm voor bijvoorbeeld de helft te koop. Wil je de AR14 dus kopen, let er dan goed op dat er een leuke actie gaande is. Scheelt veel geld!

Zou ik de helm zelf dragen? Ja, zeker! Er is niets mis met de AR14. Hij zit heerlijk, is superlicht en heeft goede looks. Nu nog even iets aan die vervelende magnetische sluiting inclusief straps doen – het voelt hard en aanwezig aan –  en er is werkelijk niks mis met deze helm. Dat blijft een vervelend Ekoï-minpuntje wat de Legende en XR15 ook hebben.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Één reactie op “Getest: Ekoï AR14, de helm van AG2R

Geef een reactie

Inloggen