25 oktober 2019 | Rob Meeuwessen

Vrijdag crossdag: rijtechniek, balken

Het is een standaard obstakel in een veldrit: de balkjes. Bij de toppers hoef je eigenlijk niet meer te starten wanneer je er niet al rijdend overheen komt. Aangezien wij op maandag allemaal weer moeten werken is het wellicht verstandiger er lopend overheen te springen. Kort en snel van de fiets hoeft niet veel trager te zijn dan met de billen dicht erover springen.

Stapsgewijs laten we je zien hoe je het veiligst en snelst over de balken komt. Hierbij is het vooral belangrijk controle te houden over de fiets en daarbij alles zo vloeiend mogelijk te doen.

Stap 1

Klik op tijd uit. Door ruim voor het obstakel met voldoende snelheid te stoppen met trappen heb je alle tijd om je voor te bereiden op wat komen gaat. Zwaai je been over het zadel en laat deze langs het andere been hangen. Je behoudt de controle over de fiets door het zadel tegen je heupgewricht te duwen.

Stap 2

Pak met één hand de bovenbuis vast en doe dit in het midden van de buis. Zo blijft de fiets in balans tijdens het tillen en komen beide wielen evenveel van de grond.

Stap 3

Klik pas uit het pedaal vlak voor de balk. Wanneer je goed timed hoef je maar één stap te maken voordat je over de balk springt. Hierdoor behoud je snelheid en verklein je de kans op een misstap.

Let op. Zwaai bij het afstappen het ‘losse’ been achter het ingeklikte been door. Ja, het is mogelijk je voet tussen het frame en je andere been te wringen waardoor je direct kunt rennen in plaats van met gekruiste benen de grond te bereiken. Echter is de kans op valpartijen en blessures op deze manier vele malen hoger doordat je niet eenvoudig kunt uitklikken.

Stap 4

Til jezelf en de fiets over de balken. De fiets hoeft geen meters de lucht in, dit kost allemaal extra energie. Probeer zo veel mogelijk de normale passen aan te houden.

Stap 5

Laat de fiets niet vallen. Zet hem netjes op de grond. Dit voorkomt dat de ketting van het voortandwiel kan vallen of dat het achterwiel wel ‘bokt’ waardoor je naast het zadel springt.

Stap 6

Pak het stuur vast. Doe dit direct op de remgreep zodat je niet daarna weer moet ‘overpakken’. Hoe minder handelingen hoe beter.

Stap 7

Spring terug op het zadel. Dit doe je in een vloeiende beweging. Om ervoor te zorgen dat je niet recht op het zadel land laat je jezelf vanaf je dij zo op het zadel ‘glijden’. Dit heeft wat oefening nodig. Maar door dit zo te doen kun je jezelf nog wat ‘afzetten’ waardoor je direct weer op snelheid bent.

Stap 8

Klik direct in en zet kort en krachtig aan. Zodoende ben je snel weer op gang en kun je op weg naar het volgende obstakel.

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen