22 oktober 2019 | Michael Kerkhof

Getest: winterset van MAAP, lievelingetje van de klas

Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar iedereen heeft wel een favoriet kledingstuk in de kast hangen. Of het nou een joggingbroek is waar je iets te vaak in loopt of een wielershirt; om de een of andere reden kies je toch altijd dat kledingstuk uit. Ik heb dat met de wielerkleding van MAAP. Waarom? Dat leg ik je in de review over de M-Flag collectie uit.

MAAP M-Flag

Onder verschillende weersomstandigheden maak ik met heel veel plezier gebruik van de MAAP-kleding. Dat is op zich niet gek, want de naam ‘M-Flag All Weather’ doet al vermoeden dat de kleding een manusje van alles is. In de kou of bij kortebroektwijfel: ik neig toch altijd weer naar dat blauwe setje.

Wij van Fiets hebben wel vaker kleding van MAAP getest. Ik heb vóór deze test nog nooit met iets van MAAP gereden, dus ging ik er blanco in. Ruim een jaar lang mocht ik ervaren wat er nou zo speciaal is aan de kleding van het van oorsprong Australische bedrijf. MAAP werd in 2014 in Melbourne opgericht en heeft zich de laatste jaren stevig ontwikkeld. In Europa heb je er misschien wel Tom Pidcock mee zien crossen. Het Britse crosstalent is een van de renners die door MAAP van kleding wordt voorzien.

Tom Pidcock en Mathieu van der Poel
Tom Pidcock met Mathieu van der Poel.

Ik ontving een heerlijk wintersetje, althans: dat dacht ik. Officieel is de M-Flag collectie ontwikkeld om je onder de koudste weersomstandigheden warm te houden, maar ook onder milde omstandigheden staat de kleding zijn mannetje. “De M-Flag All Weather Jacket is ontwikkeld met volledig winddichte, rekbare materialen en een waterafstotende DWR-coating”, valt er over het product te lezen.

Winddicht en waterafstotend dus, ideaal als de oktober-maand aanbreekt en veel mooiweer-fietsers de fiets voor een paar maanden in de schuur parkeren. Met de All Weather-kleding blijf je niet alleen warm en droog, maar zie je er ook nog is goed uit. Het jasje is in drie kleuren verkrijgbaar, namelijk in het blauw, groen en zwart. Ik ontving de blauwe versie.

 

Het jasje ziet er gewoon ‘normaal’ uit en schreeuwt niet om aandacht. Op borsthoogte vind je in het roze het logo van MAAP terug, maar verder is de jas helemaal blauw. Aan de achterzijde bij de drie vakken wordt ook de merknaam genoemd. De jas bestaat voor 84 procent uit Polyester en voor de rest uit Elastaan. Alles voelt hetzelfde aan, behalve de iets dikkere kraag. Zelfs de achterzijde is van dezelfde samenstelling voorzien als de voorkant van de jas. De mouweinden zijn elastisch en zorgen ervoor dat de jas niet omhoog kruipt. De achterkant van de jas heeft een siliconen gripper, waardoor alles op zijn plek blijft zitten. Met een simpele ritssluiting trek je de jas aan of uit.

Specificaties All Weather Jacket:
– Winddicht en waterbestendig
– 84% Polyester, 16% Elastaan
– DWR-coating
– Aero fit
– Drie achtervakken (met reflecterende streepjes)
– Drie kleuren verkrijgbaar: blauw, groen en zwart
– Maten: XS t/m XL
– Adviesprijs: Van €220 voor €132

De broek is gemaakt in Italië (het jasje in Bahrein) en is in tegenstelling tot de allround jas wel puur geschikt voor de écht koude winterritten. De zo goed als naadloze broek heeft een Italiaanse ‘touch’ en ziet er mooi afgewerkt uit. Eigenlijk is de Base Thermal Layer een langer ontwerp van de Team Bib Short 2.0, dat dezelfde zeem heeft. Met deze broek is het ook mogelijk om ‘s avonds je ritjes te maken, want aan reflectie geen gebrek.

Specificaties Thermal Long Bib:
– Zachte ‘Super Roubaix’ stof
– Eigen zeem (ook gebruikt bij de Team Bib)
– Ritssluiting tot de enkel
– Siliconen gripper
– Gemaakt van ademend en vochtafvoerend materiaal
– Twee kleuren verkrijgbaar: blauw en zwart
– Maten: XS t/m XL
– Adviesprijs: €225

Goede kwaliteit en looks

Of het nou ijskoud was in de Ardennen of eigenlijk iets te warm om een jas aan te doen: ik heb nooit problemen gekend met de All Weather Jacket. De jas voelt een beetje aan als een regenjas en heeft natuurlijk ook de waterafstotende eigenschappen daarvan, maar deze ‘regenjas’ heeft in tegenstelling tot veel van zijn collega’s géén last van de warmteafvoer. Je zweet je niet een ongeluk als je je per ongeluk net iets te warm hebt aangekleed. Ook qua looks geef ik de jas een ruime voldoende. Verder sluit de jas perfect om mijn lichaam en zit het echt als gegoten. Dat heb ik niet vaak. Eén nadeel: de achtervakken zijn niet groot.

Over de broek ben ik ook positief gestemd, al vind ik dat er een paar kleine dingetjes wel beter kunnen. Om positief te beginnen: hij zit goed strak, heeft geen vervelende drukpunten en doet waar het voor bedoeld is: je warm houden. De afwerking van de broek vind ik iets minder, al is dat een kwestie van smaak. Ik vind het bijvoorbeeld irritant dat er aan de onderzijde een ritssluiting én een siliconen randje zit. Alles is beter dan zo’n band om de voet om ervoor te zorgen dat de broek niet omhoog kruipt, maar voor een adviesprijs van €225 mag je best wel kritisch zijn. Nogmaals: het is een kwestie van smaak. Verder heb ik nauwelijks iets te klagen over de broek. Ik heb nooit last gehad van koude bovenbenen of andere lichaamsdelen en dáár draait het bij een thermobroek om.


Een ritssluiting en reflectie.

Oh, ja: na meerdere wasbeurten blijven ook de witte logo-stickers goed op hun plek zitten en zijn ze nog niet afgebrokkeld. Ook mooi meegenomen, want aangezien ‘MAAP’ best aanwezig is op de broek, wil je niet dat er een letter wegvalt..

Inslaan

De M-Flag collectie moet plaats maken voor een nieuwe collectie en is daardoor voor bijna de helft van de oorspronkelijke adviesprijs te koop. Mijn advies is om toe te slaan, want ik ben niet teleurgesteld! Daardoor valt de prijs – een ander minpuntje – weer een beetje mee en haal je voor een mooie prijs een topproduct in huis. Let wel op: op moment van schrijven zijn alleen de kleine maten nog over en de bib behoort niet tot die lijn.

Meer informatie over MAAP vind je hier.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Één reactie op “Getest: winterset van MAAP, lievelingetje van de klas

Geef een reactie

Inloggen