Van zondag 22 tot en met zondag 29 september worden in Yorkshire de wereldkampioenschappen wielrennen verreden. Natuurlijk zijn alle ogen gericht op Mathieu van der Poel, die 29 september Joop Zoetemelk hoopt op te volgen als Nederlandse wereldkampioen, maar er staan meer wedstrijden op het programma. Een compleet overzicht van alle wedstrijden én kanshebbers vind je hieronder.

WK wielrennen 2019

De laatste keer dat de WK wielrennen neerstreken in Groot-Brittannië was in 1982. Destijds werd het evenement georganiseerd in Goodwood, dat helemaal in het zuiden van Engeland ligt. Yorkshire ligt helemaal in het noorden van Engeland, net boven Leeds. Over vier jaar vinden de wereldkampioenschappen nog iets noordwestelijker plaats in Glasgow, maar dat is op dit moment nog ver weg.

In totaal staan er elf evenementen op het programma. Zondag de 22ste wordt er in Harrogate afgetrapt met een nieuw onderdeel: de gemengde ploegestafette. Drie mannen en drie vrouwen rijden dan over een parcours van 14 kilometer, in totaal dus 28 kilometer. Nadat de tweede man de finishlijn is gepasseerd, mogen de drie vrouwen van start gaan. De tijd van de tweede vrouw telt dan uiteindelijk als eindtijd. De gemengde ploegestafette vervangt de ploegentijdrit, waar de laatste jaren steeds minder vraag naar was.

Op maandag komen de junioren in actie, een dag later gevolgd door de beloften en elite-vrouwen. Woensdag sluiten de mannen het tijdritblok af en vindt een dag later de eerste wegwedstrijd plaats. Na de wegrit voor junioren komen vrijdag de junior-vrouwen en beloften in actie. Zaterdag rijden de vrouwen hun WK-wegwedstrijd, zondag de mannen. Alles finisht in Harrogate, maar de startplaats is wel wisselend.

Programma WK wielrennen 2019

– Zondag 22 september:
Gemengde ploegestafette (13.40 uur – +- 16.27 uur)

– Maandag 23 september:
Junior-vrouwen tijdrit (11.10 uur – +- 12.22 uur)
Junioren tijdrit (14.40 uur – +- 17.02 uur)

– Dinsdag 24 september:
Beloften tijdrit (11.10 uur – +- 13.34 uur)
Vrouwen tijdrit (15.40 uur – +- 17.45 uur)

– Woensdag 25 september:
Mannen wegrit (14.10 uur – +- 17.04 uur)

– Donderdag 26 september:
Junioren wegrit (13.10 uur – +- 16.25 uur)

– Vrijdag 27 september
Junior-vrouwen wegrit (09.40 uur – +- 12.05 uur)
Beloften (15.10 uur – +- 20.21 uur)

– Zaterdag 28 september:
Vrouwen wegrit (12.40 uur – +- 17.11 uur)

– Zondag 29 september:
Mannen wegrit (09.40 uur – +- 16.40 uur)

* Alles is in Nederlandse tijd

Parcours

De gemengde ploegestafette vindt plaats op een parcours van 14 kilometer, dat door zowel de mannen als vrouwen verreden moet worden. De junior-vrouwen en junioren rijden op exact hetzelfde parcours, waar de junioren wel een rondje meer rijden dan de junior-vrouwen. De beloften en vrouwen starten in Ripon en rijden hun tijdrit over een afstand van 30,3 kilometer. De eerste helft van het parcours is redelijk vlak, maar richting Harrogate wordt het een stuk lastiger.

De mannen moeten 54 kilometer afleggen. De start wordt in Northallerton gegeven, ten noorden van Harrogate. Na 15 vlakke kilometers wacht in Masham een kort, venijnig klimmetje. Vanaf dat moment gaat het op en af. In totaal moet er over 54 kilometer zo’n 400 hoogtemeters overbrugd worden. Pittig, maar niet extreem lastig zoals in Bergen of Innsbruck. De winnaar moet wel over goede klimbenen beschikken.

Meer over het parcours vind je hier.

Voorbeschouwing WK Mixed Team Relay

In Alkmaar deed de Mixed Team Relay zijn intrede. Nederland ging met een sterke ploeg van start en pakte van de slechts acht deelnemers het goud. De winnende ploeg is ten opzichte van het WK nauwelijks veranderd: Lucinda Brand rijdt in plaats van Floortje Mackaij en Jos van Emden doet mee in plaats van Ramon Sinkeldam.

Zondag staan er twaalf ‘teams’ aan het vertrek: elf landen en een combinatieteam van het UCI World Cycling Centre. De definitieve startopstellingen zijn nog niet bekend, maar een blik op de voorselecties leert wel dat Denemarken, Nederland, Duitsland, Italië en Slovenië het WK uiterst serieus nemen. De kans is daardoor groot dat de winnaar zojuist genoemd is. Slovenië heeft bijvoorbeeld de beschikking over Tadej Pogacar en Primoz Roglic, terwijl Duitsland over een sterke vrouwen- en mannenploeg beschikt. Denemarken barst van de tijdrittalenten, waardoor ook zij kans maken op de eerste werelditel.

De andere deelnemende landen zijn België, Spanje, Zwitserland, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Voorbeschouwing WK tijdrijden
Vorig jaar waren in Innsbruck alle ogen gericht op de tweestrijd tussen Rohan Dennis en Tom Dumoulin. Veel van die strijd kwam er niet terecht, want Dennis was simpelweg een maat te groot voor de Nederlander. Na 52,1 kilometer was het verschil tussen Dennis en Dumoulin maar liefst 1.21 minuut. Dumoulin moest zich zelfs reppen om zich te verzekeren van zilver, want Victor Campenaerts finishte in nagenoeg dezelfde tijd. Dit jaar is Dumoulin er niet bij, maar daardoor is het geen een-tweetje voor Dennis of Campenaerts.

Dennis kent namelijk een mager seizoen. In zijn regenboogtrui wist hij slechts één van de vier tijdritten te winnen. Na een sterke Ronde van Zwitserland mikte Dennis volledig op ritwinst in de enige individuele tijdrit in de Tour de France. Dat hij daags voor de tijdrit in Pau in de remmen kneep zorgde daardoor voor veel gefronste wenkbrauwen. Sindsdien kwam de 29-jarige Australiër niet meer in actie (terwijl de Vuelta wel op zijn programma stond) en werd er volop over zijn toekomst gespeculeerd. Het zou namelijk niet boteren tussen hem en zijn ploeg Bahrain-Merida. Dennis zou teleurgesteld zijn in het geleverde materiaal, maar dat wil hij twee maanden later niet bevestigen. “Ik ben gewoon uit koers gestapt, meer niet. Het wordt lastig om mijn titel te verdedigen zonder koersen in mijn benen, maar volgens de gegevens ben ik sterker dan vorig jaar.”

Rohan Dennis 2018

Campenaerts vormt op papier de grootste bedreiging voor Dennis, maar ook hij is verre van een zekerheidje. Na zijn geslaagde uurrecordpoging nam hij veel hooi op zijn vork en gaf hij in veel koersen (o.a. de Giro) acté de présence. Het gevolg: mindere resultaten, met als dieptepunt zijn optreden op het BK tijdrijden. Na het kampioenschap zette hij een punt achter die periode en nam hij rust, om vervolgens op te bouwen richting het WK. “Ik was uitgeblust en had moeite om de motivatie te vinden. Nu ben ik weer volledig opgeladen en klaar om met de stress om te gaan. Ik wil gewoon wereldkampioen worden.”

Dan moet hij wel afrekenen met zijn landgenoot Remco Evenepoel, die in Alkmaar toch wel verrassend de Europese titel greep in zijn eerste jaar als prof. De 19-jarige renner, vorig jaar nog wereldkampioen bij de junioren, mag zelfs nog starten bij de beloften. Hij won dit seizoen al grote koersen als de Ronde van België, het EK tijdrijden en de Clásica San Sebastián. Waarom kan hij geen wereldkampioen worden?

Remco Evenepoel 2019

Andere grote namen op de voorlopige startlijst zijn Primoz Roglic, Geraint Thomas en Tony Martin. Roglic verkeert in topvorm, maar hoe goed is hij hersteld van de Vuelta? Zijn ploegmaat Martin kwam in de slotweek hard ten val en moest met flinke verwondingen aan het aangezicht de koers verlaten. Als viervoudig tijdritkampioen moet je Martin nooit uitvlakken. Thomas is ook een groot vraagteken, want na de Tour de France liet hij de teugels net als vorig jaar weer een beetje vieren.

Vrouwen
Ellen van Dijk is er niet bij, maar Nederland beschikt met Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen alsnog over de twee absolute topfavorieten. Ook zonder de val van Van Dijk in de Ladies Tour was Van Vleuten de topfavoriet geweest, want in zowel Bergen als Innsbruck stond er geen maat op de renster van Mitchelton-Scott.

Van der Breggen is een van haar grootste concurrenten. Uit het buitenland moeten we vooral Lisa Klein en Lisa Brennauer uit Duitsland of Amber Neben uit de Verenigde Staten niet uit het oog verliezen. Zij moeten echter wel over een topdag beschikken om het Van Vleuten lastig te maken.

Annemiek van Vleuten 2018 

Voorbeschouwing WK wegwedstrijden
Wie verslaat Mathieu van der Poel? Dat is de grote vraag. Twee weken geleden deelden Julian Alaphilippe, Peter Sagan en Van der Poel nog de topfavorietenstatus, maar na zijn optreden in de Tour of Britain kan niemand meer om de Nederlander heen. “We werden er afgereden als junioren”, zei Matteo Trentin na opnieuw een overwinning van MvdP. Zo zag het er ook uit, want Van der Poel liet geen spaan heel van de rest.

Het parcours spreekt in het voordeel van Van der Poel. De absolute kopman van de Nederlandse ploeg vindt in Yorkshire een rondje dat hem goed moet liggen. Vooral het plaatselijke rondje van 14 kilometer is niet al te lastig voor de renners. Sommige stroken loopt het met zo’n 3 à 4 procent omhoog, terwijl het lastigste een klim van een kilometer à 6 procent is. De laatste 500 meter loopt de weg flink op, en dat is ideaal voor Van der Poel, die dan al zijn macht kwijt kan op de pedalen. Wie kan de Nederlander dan nog volgen?

De start van de wedstrijd wordt om 9.40 uur (Nederlandse tijd) in Leeds gegeven. De aanloop van 183 kilometer door de Yorkshire Dales gaat over dezelfde glooiende wegen als tijdens de Touretappe van 2014 en dus inclusief de beklimmingen van de Côte de Cray (4 kilometer à 4,3% en maximaal 9,1%), Buttertubs (5 kilometer à 5,2% en maximaal 11,6%) en Grinton Moor (4,4 kilometer à 5,3% en maximaal 8,8%).

Greg Van Avermaet weet wat hem te wachten staat, zo vertelt hij in de Vuelta en WK-gids van Procycling. “De weersomstandigheden zijn hier vaak verre van ideaal. Als het regent of waait gaat het de hele dag super lastig zijn. Zeker op de hoogvlaktes kan de wind een belangrijke rol spelen. Een paar jaar terug in Qatar hebben we gezien dat er daardoor voor de plaatselijke ronde al een eerste verschil kan worden gemaakt. Je moet oppassen voor dat scenario en altijd goed van voren zitten. Dat gaat de koers naar het einde toe alleen maar zwaarder maken.”


“Na de eerste passage in Harrogate volgen er nog zeven rondjes op het circuit, dat met name in het tweede deel erg listig is. De renners moeten eerst een paar hellingen tackelen alvorens ze in vliegende vaart het centrum induiken. Daar is het draaien en keren, remmen en optrekken, met meerdere venijnig oplopende en energie-slurpende straatjes. Ook in de laatste honderden meters zit zo’n korte kuitenbijter, gevolgd door een verraderlijke uitloper richting de streep. Een solist, een paar aanvallers of een overgebleven favorietengroepje in een sprint van stervende zwanen; er zijn tal van scenario’s denkbaar. Totaal anders dan bij de verwachte massasprint in 2014 op dezelfde locatie.“

Mathieu van der Poel 2019

“De klimmetjes in Richmond waren misschien iets zwaarder, maar dit parcours is niet te onderschatten. Veel mannen gaan misschien lang kunnen volgen, maar op het eind gaat iedereen door het draaien en keren en de pittige uitlopers stik kapot zijn. In de laatste bochten richting de finish is het zaak goed in positie te zitten. En de aankomst? Die is heel eerlijk.”

Kortom, een profiel op het lijf geschreven van explosieve klassiekerspecialisten, zoals Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel, Peter Sagan en Alejandro Valverde. En Greg Van Avermaet, die in Canada liet zien dat hij weer in vorm is.

Toch starten veel landen met sprinters als kopmannen. Bij Groot-Brittannië wordt bijvoorbeeld Ben Swift naar voren geschoven, terwijl Pascal Ackermann onze oosterburen aanvoert. Na de wedstrijden voor junioren en beloften wordt er al gauw meer duidelijk over de echte zwaarte van het parcours.

Vrouwen
De vrouwen rijden 149,5 kilometer en moeten drie keer het plaatselijke rondje afleggen. De wedstrijd start in Bradford en kent een zo goed als vlakke uitlopen, met uitzondering van enkele scherpe heuvelpassages. Veel rensters maken dus kans op de winst, maar de Nederlandse vrouwen steken er toch wel bovenuit. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos vinden in Yorkshire allemaal een parcours dat hun prima moet liggen. Zoals wel vaker hebben de Nederlandse vrouwen eigenlijk alleen maar iets te verliezen.


De Italiaanse vrouwen vormen altijd een sterk blok en stemmen hun koers volledig af op de Nederlandse equipe. Alle Italiaanse vrouwen krijgen een ‘mannetje’ toegewezen van de Nederlandse ploeg, die ze geen moment uit het oog mogen verliezen. Dat maakt het voor de Nederlandse vrouwen lastiger, maar toch moeten Van Vleuten, Van der Breggen, Vos en de andere vrouwen in staat zijn om de derde wereldtitel op rij binnen te slepen.

Let trouwens ook op Lizzie Deignan (Armitstead), die voor eigen publiek rijdt en van het WK een hoofddoel heeft gemaakt. Onlangs won ze nog te koste van Kasia Niewiadoma en Christine Majerus (let ook op hen) de vrouwenversie van de Tour of Britain.

TV
Alle wedstrijden zijn op Sporza en Eurosport (voornamelijk Eurosport 1) te zien. De NOS zendt enkel de Mixed Relay, de tijdrit- en wegritten van de vrouwen en mannen uit.

Alejandro Valverde, WK 2019