16 september 2019 | Michael Kerkhof

De 10 opvallendste momenten uit de Vuelta 2019

De laatste grote ronde van het jaar is ten einde. Na Richard Carapaz uit Ecuador en Egan Bernal uit Colombia heeft met Primoz Roglic uit Slovenië opnieuw een niet-traditioneel wielerland een grote ronde gewonnen. Wat waren de 10 opvallendste momenten uit de Vuelta a España 2019?

1. Het leeggelopen kinderbadje
Iets meer dan drie weken geleden ging Roglic als absolute topfavoriet van start, maar na dag 1 leek er al een flinke streep door de klassementsambities van de Sloveen gezet te kunnen worden. In de openingsploegentijdrit smakte hij samen met zijn ploeggenoten hard op het asfalt en verloor hij bijna een minuut op de rest van de klassementsmannen. De oorzaak? Een leeggelopen kinderbadje bovenaan een heuvel. Door het kinderbadje moest Steven Kruijswijk al vroegtijdig uitstappen en Roglic het zonder zijn meesterknecht doen.

Jumbo-Visma 2019

2. Een sprintersrit voor Quintana
Het routeboek van de Vuelta a España klopt vaker niet dan wel, maar nu zaten de kenners er simpelweg dik naast. De eerste rit-in-lijn zou een rit voor de sprinters moeten worden, dachten ze. De 3,1 kilometer lange klim à 8,1 procent op zo’n 25 kilometer van het einde zou voor Bennett en Jakobsen geen problemen moeten opleveren. Het draaide niet op een massasprint uit, maar op een gevecht tussen de klassementsmannen. Nairo Quintana reed in de slotkilometer weg en pakte de dagwinst, Nicholas Roche nam het rood over van Miguel Àngel López en Roglic pakte tijd terug na zijn val van een dag eerder. Al twee dagen spektakel en Madrid was nog láng niet in zicht…

Nairo Quintana 2019

3. Debuterende Jakobsen
Jaren geleden waren we al blij als Michael Boogerd zich mengde in een massasprint en 17de werd in een Touretappe. Lange tijd hadden ‘we’ geen topsprinter, maar de laatste jaren is dat flink veranderd. Danny van Poppel liet zich al regelmatig van voren zien, Dylan Groenewegen vestigde twee jaar geleden definitief zijn naam en met onder andere Fabio Jakobsen en Cees Bol horen we er weer bij. Jakobsen maakte in de Vuelta zijn debuut in een grote ronde, en met succes. Hij won in El Puig zijn eerste etappe en voegde daar op de slotdag in Madrid zijn tweede dagzege aan toe. Jakobsen won evenveel sprintetappes als Sam Bennett. Niet slecht.

Fabio Jakobsen 2019

4. Bijna Bol..
Het scheelde een kilometer. Of beter gezegd: het scheelde één aanvalspoging. Of een iets mindere dag van Angèl Madrazo, want de Spanjaard reed samen met zijn ploegmaat Jetse Bol en José Herrada (broer van Jésus) aan de leiding. De drie wisten uit de greep van het peloton te blijven en mochten het op de slotklim uitvechten. Herrada leek over de beste benen te beschikken, Bol kon maar net aanklampen. Bol’s ploeggenoot Madrazo moest wel tien keer lossen, maar de veer brak niet bij de Spanjaard. Sterker nog: in de laatste kilometer keerde hij terug, ging hij erop en erover en won hij de rit. Bol kwam juichend als tweede over de streep, maar wat als hij nèt iets eerder was aangegaan…

José Herrada, Jetse Bol en Angel Madrazo

5. Grillige Gilbert
Op basis van het verleden waren twee renners een zekerheidje in je Vuelta-poule: Philippe Gilbert en John Degenkolb. Degenkolb had al tien ritzeges achter zijn naam staan, Gilbert vijf. De Duitser viel ietwat tegen en reed in de sprintetappes vooral in een dienende rol voor Edward Theuns, maar Gilbert maakte wel alle verwachtingen waar. Op de Belg lijkt de tijd nog lang geen vat te hebben. In Bilbao bleef hij na een bloedstollende, knappe solo de Spaanse achtervolgers Alex Aranburu en Fernando Barcélo nipt voor. In Guadalajara rondde hij het ploegenwerk van Deceuninck-Quick-Step perfect af door Sam Bennett (die vroeg moest aangaan om Zdenek Stybar in te rekenen) te verschalken. Over twee weken is hij een renner om rekening mee te houden in Yorkshire, maar de Belg hoopt volgend jaar in het shirt van Lotto-Soudal vooral het enige nog ontbrekende monument op zijn palmares bij te schrijven: Milaan-San Remo.

Philippe Gilbert 2019

6. Onbekende winnaar Mikel Iturria
Wat hebben Cesare Benedetti, Damiano Cima en Mikel Iturria gemeen? Ze wonnen dit jaar allemaal een etappe in een grote ronde. Mikel wie?! Tot de Vuelta was Mikel Iturria nog een onbeschreven blad. De 27-jarige renner rijdt voor Euskadi en zat in de elfde etappe mee in de juiste ontsnapping. Na een knappe solo mocht in zijn thuisgebied, het Baskenland, het zegegebaar maken. Vraag over drie maanden wie in Urdax-Dantxarinea de rit won en diegene moet ongetwijfeld het antwoord schuldig blijven.

Manuel Iturria 2019

7. Strava-man in de bollen
Heel lang leek Àngel Madrazo de bollentrui te gaan pakken, maar de Spanjaard van Burgos-BH zakte er in de laatste week volledig doorheen. Heel even maakte hij het Geoffrey Bouchard nog lastig, maar de Fransman van AG2R won uiteindelijk met groot verschil het bergklassement. Bouchard is nog niet zo lang prof. Als Decathlon-werknemer moest hij ooit een berg beklimmen en zette hij pardoes een van de snelste tijden ooit gereden neer. Hij kocht een racefiets en ging na wat trainen wedstrijden rijden. Nu, slechts een paar jaar later, is hij de winnaar van de blauw-witte bolletjestrui in de Vuelta. Het startsein van een mooie carrière?

Geoffrey Bouchard 2019

8. Waaiers en valpartijen
Is het ooit saai geweest in de Vuelta? Nee, eigenlijk niet. De door Gilbert gewonnen rit in Guadalajara draaide op de spectaculairste etappe van alle 21 uit. Door de flinke meewind brak het peloton in stukken en pakten Nairo Quintana en Wilco Kelderman vijf minuten tijdwinst op de andere klassementsrenners. Twee dagen later zette Movistar het opnieuw op de kant, maar ditmaal na een val van Roglic. Na 15 kilometer doorbeuken gaf Alejandro Valverde zijn ploeggenoten de opdracht om de klassementsleider en López terug te laten keren. “Dit is een wereldkampioen-onwaardige actie”, sprak López na afloop. Netjes was het inderdaad niet, maar saai werd het daardoor niet.

Peloton, waaiers

9. Pogacar
In Nederland en België wordt er wat talenten betreft vooral gekeken naar Wout van Aert, Mathieu van der Poel en natuurlijk Remco Evenepoel. Maar over de landsgrenzen rijden er meer toppers van de toekomst. Wat te denken van Tadej Pogacar. Met Pogacar beschikt UAE over een toekomstig groterondewinnaar. De Sloveen won maar liefst drie etappes en liet zien niet vies te zijn van een aanvalspoging hier of daar. Waar hij een jaar geleden nog rondreed bij de beloften eindigt hij nu al op het podium van een grote ronde. Als hij zich zo blijft ontwikkelen, is het een kwestie van tijd voordat hij daadwerkelijk een Giro, Vuelta of zelfs een Tour op zijn naam schrijft. UAE heeft een goudmijntje in handen.

10. Huwelijksaanzoek
Wat is er romantischer dan je vriendin ten huwelijk vragen tijdens de Vuelta? Nou, héél veel is romantischer dan dat, maar Jesús Ezquerra deed het toch. Zijn vriendin had plaatsgenomen in de ploegleiderswagen en werd richting Madrid door Ezquerra ten huwelijk gevraagd. Het leverde in elk geval mooie beelden op. Zei zei overigens ‘ja’.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen