5 september 2019 | Michael Kerkhof

Gilbert blijft Spaanse achtervolgers nipt voor in Bilbao

Philippe Gilbert heeft de twaalfde etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Belg reed op de steile slotklim weg en wist in de daaropvolgende afdaling twee Spaanse achtervolgers nipt voor te blijven. In het peloton gebeurde er niet veel, dus blijft Primoz Roglic leider.

Felle strijd

Het duurde lang, heel lang, voordat de kopgroep was gevormd. Uiteindelijk slaagden negentien renners erin om weg te rijden. Geen mannen die kort stonden in het klassement, maar wel sterke renners als Philippe Gilbert, John Degenkolb, Alex Aranburu, Valerio Conti, Tsgabu Grmay en nog een boel andere coureurs. Het peloton liet ze na een strijd van 110 kilometer aan een gemiddelde van 46 km/h gaan.

Op de voorlaatste van drie finale-klimmetjes ging Felix Großschartner er vandoor. Net voor de top kreeg hij gezelschap van Grmay en samen reden ze een voorsprong 45 seconden bijeen. In de lange bijtrapafdaling wisten de achtervolgers het verschil kleiner te maken en werden de twee net voor de Alto de Arraiz gegrepen. Op de steile slotklim (2,2 km a 12%) zorgde Gilbert voor de schifting. Alleen Barceló en Aranburu hadden een antwoord op de machtige versnelling van de Belg, die volgend jaar koerst voor Lotto-Soudal. Op een tweede versnelling moesten ook zij het hoofd buigen.

Met een voorsprong van 25 seconden kwam Gilbert over de top, maar in de acht kilometer lange afdaling kwamen Barceló en Aranburu nog gevaarlijk dichtbij. Met slechts een marge van vijf seconden begon de winnaar van Parijs-Roubaix aan de slotkilometers en bleef hij de achtervolgers uiteindelijk nipt voor. Aranburu won op drie tellen achterstand de sprint om plek twee voor Barceló.

Het peloton finishte op drie minuten van de ritwinnaar. Alle klassementsmannen kwamen heelhuids over de streep en verloren geen tijd. Morgen wacht voor hen een lastige etappe met aankomst op Los Machucos, een 6,8 kilometer lange klim met gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 9,2%. Roglic verdedigt een ruime voorsprong van 1.52 minuut op Alejandro Valverde. Miguel Angel Lopez, die als enige wat op de slotklim probeerde, staat derde.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen