23 augustus 2019 | Michael Kerkhof

Kittel stopt: ‘Wil mijn zoontje niet zien opgroeien via Skype’

Marcel Kittel (31) stopt met wielrennen, zo heeft hij vrijdag bekend gemaakt in een interview met Der Spiegel. De Duitse topsprinter liet eerder dit jaar al zijn contract bij Katusha-Alpecin ontbinden omdat hij toe was aan rust. “Ik ben alle motivatie kwijt om mijzelf te pijnigen op de fiets”, laat Kittel nu weten.

Prachtige carrière

Kittel kwam in 2011 bij het Nederlandse Skil-Shimano terecht en ontwikkelde zich samen met landgenoot John Degenkolb tot topsprinter en uithangbord van de ploeg. Waar hij in zijn juniorentijd vooral furore maakte als tijdrijder, daar liet hij zich bij de profs vooral opmerken als sprinter. In zijn eerste jaar bij de profs won hij direct een Vuelta-etappe, waarna hij twee jaar later maar liefst vier ritten won in zijn eerste echte Tour de France. Een jaar daarvoor deed hij ook al mee aan de Franse ronde, maar kwam hij door ziekte niet uit de verf en moest hij vroegtijdig opgeven.

In totaal won Kittel 14 ritten in de Tour, 4 in de Giro en 1 in de Vuelta. Na zijn periode bij Skil-Shimano en diens opvolgers Giant-Shimano en Giant-Alpecin tekende hij bij Quick-Step. Na zijn vertrek bij de ploeg van Patrick Lefevere naar Katusha-Alpecin ging het bergafwaarts. Kittel boekte – mede door vermoeidheid – slechts twee overwinningen in 2018 en was een schim van de topsprinter van weleer. Dit jaar begon hij het seizoen nog goed met winst op Mallorca, maar in mei maakte hij bekend dat hij door motivatieproblemen geen zin meer had om op de fiets te stappen. Na de Tour zou hij met een beslissing komen, en die is dus nu genomen.

Druk

“Ik heb nooit vertrouwen gevoeld bij Katusha”, legt hij uit. “Ik voelde alleen maar druk, druk en nog meer druk.” Tijdens zijn rustperiode kwam Kittel erachter dat hij geen zin meer heeft in een leven vol stress. “Je wordt als wielrenner geleefd. Zo’n 200 dagen per jaar ben je aan het racen of onderweg. Daar heb ik geen zin meer in. Ik wil mijn zoontje niet zien opgroeien via Skype.”

Marcel Kittel 2019, Scheldeprijs
Pijnlijk beeld: Kittel kan het peloton niet volgen tijdens de Scheldeprijs.


Kittel in betere tijden.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen