22 augustus 2019 | Edwin Haan

Nieuwe HD kaarten plus verbeterde Connect IQ app voor Komoot

Meer details, beter in te zoomen, sneller en toch tot wel 6x kleinere bestanden. Dat zijn in het kort de verbeteringen aan navigatie-app Komoot.

De nieuwe kaarten zijn ‘vector based’. Daardoor worden ze niet minder scherp bij het inzoomen. Bij Komoot kun je regio’s opslaan zodat je offline kunt navigeren. Heel Noord-Holland is nu bijvoorbeeld slechts 106,8 mb groot terwijl je tot op 10 meter kunt inzoomen. De kaarten laden ook een stukje sneller dan de oude versies en doordat ze meer details bevatten is het ook makkelijker om POI’s te vinden. In onderstaand gifje zie je het verschil tussen vectorbased en de oude kaartvorm. Da’s de moeite waard toch?

Snel een route maken

Een route maken in Komoot is echt kinderlijk eenvoudig. Je kiest een startpunt, dat kan door een adres in te voeren of een punt op de kaart aan te klikken. Vervolgens kies je op dezelfde manier een eindpunt en Komoot maakt in razend tempo een route voor je. Daarna kun je tussenpunten toevoegen als de door Komoot gekozen route niet helemaal naar je zin is. Dan kun je kiezen om te beginnen met navigeren, of om de route op te slaan voor later gebruik. Komoot bevat ook een heleboel bestaande routes die door andere gebruikers openbaar zijn gezet. Vaak met leuke foto’s van onderweg. Een prima manier om interessante fietsroutes te ontdekken in gebieden waar je zelf nog niet zo bekend bent.

Al in 2017 schreef ik een review over Komoot, daarin meer info over de basis-functionaliteit: fiets.nl/2017/07/24/komoot-prima-app-explorers/

Garmin Connect IQ app

Versie 2.0 van Komoot’s Connect IQ app is ook flink aangepast. De interface heeft nu meer weg van de Komoot app en het is makkelijker gemaakt om je routes te sorteren dankzij betere filtermogelijkheden. Daarnaast krijg je nu ‘map previews’ en highlight foto’s van de geselecteerde route en het profiel en overzicht van de ondergrond wordt getoond, net als in de mobiele Komoot app. Hiermee is het dus mogelijk om onderweg, via de Komoot app op je telefoon, even snel een route te maken of op te zoeken. Die kun je direct daarna met de IQ app vanaf je Garmin toestel gaan gebruiken om navigatie-aanwijzigingen te krijgen.

Populariteit vs. Kosten?

Vreemd eigenlijk dat Komoot nog steeds niet heel populair is in Nederland, terwijl ook de oude versie al een heel fijn werkte. Het is echt een prima navigatie-app. Bij onze oosterburen is de app een stuk bekender. Dat zie je ook duidelijk als je de openbare fietsroutes bij onze Noordzee-kust bekijkt, meer dan de helft daarvan heeft een Duitstalige titel.

De app is er alleen in het Duits en Engels, zal dat er mee te maken hebben? Of ligt het er aan dat de kaarten niet gratis zijn? Die zijn echt van een zodanige kwaliteit dat ze het geld meer dan waard zijn. Na het aanmelden in installeren, krijg je de eerste regio gratis. Daarna kun je kiezen of je er een losse regio bij wilt kopen (€3,99), of een groter regio-pakket (€8,99) of in 1 klap alle kaarten van de hele wereld(€29,99). Levenslange gratis updates zitten bij de prijs inbegrepen.

Meer info: Komoot.com

Gerelateerd

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

2 reacties op “Nieuwe HD kaarten plus verbeterde Connect IQ app voor Komoot

  • Ik ben goed “los” op Basecamp van Garmin en plan daar al jaren mijn routes mee, met diverse soorten kaarten. Op aanraden van een kennis ben ik ook Komoot eens gaan proberen. En ik was al snel positief verrast. Het resulteert inderdaad in verrassende routes. En het inzicht in soorten weg en soorten ondergrond zijn een zeer welkome extra.
    Afgelopen weken ben ik met een vriend van Nederland naar Italië gefietst. Een herhaling van een rit die we 40 jaar geleden hebben gemaakt. Dit keer echter gepland met Komoot. Ongelofelijk wat ons werd voorgeschoteld aan vaak vrijliggend autoluw fietspad! En dat in alle landen waar we doorheen kwamen. De kosten dus dubbel en dwars waard 🙂

  • Zelf gebruik ik komoot al een paar jaar: eerst op mijn telefoon, tegenwoordig met m’n Elmnt Bolt. Komoot is direct te koppelen aan de Bolt.
    Komoot maakt hele mooie en verrassende routes die autoluw zijn. Zelfs hier in mijn eigen Noord-Holland pakt ie weggetjes die je niet zelf zou bedenken en toch kloppen. Maar de kracht van deze app komt vooral tot uiting in gebieden die je totaal niet kent.

Geef een reactie

Inloggen