19 augustus 2019 | Michael Kerkhof

Dumoulin laat contract bij Sunweb ontbinden

Tom Dumoulin rijdt volgend jaar niet voor Sunweb, zo heeft zijn ploeg maandagochtend bevestigd. Zijn doorlopende contract wordt verbroken, waardoor hij vrij is om naar een andere ploeg te vertrekken. Jumbo-Visma lijkt de beste papieren te hebben om de Giro-winnaar van 2017 in te lijven. De Telegraaf meldt zelfs dat Dumoulin voor drie jaar heeft getekend.

Lange soap

Het AD meldde begin juli al dat Dumoulin zou verkassen naar Jumbo-Visma. Reden voor het vertrek van de kopman én boegbeeld van Team Sunweb is de pijnlijke soap rondom zijn Giro-opgave. Vooral de communicatie omtrent zijn knieblessure liet aan professionaliteit te wensen over. Dat in combinatie met een verschil van inzicht, te weinig goede versterkingen en een gebrek aan investeringen in de omkadering doet Dumoulin besluiten om zijn heil elders te zoeken.

Tom Dumoulin 2019Al maanden zouden er tussen het management van Sunweb en Dumoulin gesprekken zijn gevoerd over het ontbinden van zijn contract. Niet zozeer om de financiële en contractuele kanten, maar vooral om de manier van communiceren. Voor Sunweb is het vertrek van de kopman natuurlijk een groot gemis en een flinke deuk in het imago van de ploeg die tot begin dit jaar niet stuk kon. Dumoulin reed acht jaar voor de Nederlands/Duitse ploeg.

2019 of 2020

Of Dumoulin dit jaar al in actie komt voor een nieuwe ploeg is niet duidelijk. Dumoulin is momenteel herstellende van een knieblessure en moet daardoor de Vuelta a España aan zich voorbij laten gaan. Het is ook onduidelijk of Dumoulin dit seizoen nog überhaupt in actie komt.

Dumoulin had nog een doorlopend contract tot en met 2021. “Als renner ben je continu opzoek naar het hoogst haalbare en vraag je jezelf soms af of je dan nog wel op de juiste plek zit. Er is altijd al interesse geweest van andere ploegen, dat is normaal, maar de mogelijkheden hier zorgden ervoor dat ik nooit gesprekken met hen heb gevoerd. Na het missen van de Tour en wat nadenken, kwam ik erachter dat een nieuwe omgeving niet slecht voor mij is. Daarom heb ik besloten om te kijken naar aanbiedingen van andere ploegen. Er zijn al geweldige aanbiedingen gepasseerd en dit is voor mij de juiste fase om het aan te pakken.”

“Het doet pijn om de ploeg te verlaten. Mijn hart ligt hier en samen hebben we fantastische dingen bereikt. Ik heb bij Sunweb bewezen dat ik een grote ronde kan winnen en ik denk nog steeds dat het mogelijk is met hen. Ik weet ook dat het gras niet altijd groener is dan bij Sunweb. Zonder hen had ik dit allemaal niet bereikt. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gehad en de kans die ik nu krijg om mij verder te ontwikkelen bij een andere ploeg”, sluit Dumoulin af.

‘Lastig jaar geweest’

Ploegbaas Iwan Spekenbrink: “We zijn heel trots op wat we met Tom hebben bereikt. Hij is uitgegroeid tot een van de beste renners ter wereld; een ware kampioen. Ons doel bij Sunweb is om renners zo ver mogelijk te brengen en het beste uit ze halen, dat is met Tom goed gelukt”, legt Spekenbrink uit.

“Het is een lastig jaar geweest voor Tom. Hij heeft veel tegenslagen gekend en dan is het logisch dat iemand op zijn leeftijd begint na te denken over zijn situatie. Tom denkt dat een nieuwe omgeving verfrissend kan werken en diende een verzoek tot vertrek in. Wij respecteren dat. Tom betekent heel veel voor de organisatie, en de organisatie betekent veel voor hem; we hebben samen veel bereikt. Natuurlijk balen we dat hij vertrekt, maar dat hoort nou eenmaal bij topsport. Al met al kijken we positief terug op de afgelopen jaren met de fantastische atleet die Tom Dumoulin is. Wij zijn dankbaar voor de afgelopen jaren en wensen Tom het beste toe.”

De kans is groot dat Dumoulin naar Jumbo-Visma vertrekt. In navolging van het AD meldt ook De Telegraaf dat Jumbo-Visma de nieuwe werkgever wordt van de beste Nederlandse ronderenner. Officieel is dat nog niet bevestigd.

Tom Dumoulin 2019
Tom Dumoulin Giro 2017

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Één reactie op “Dumoulin laat contract bij Sunweb ontbinden

  • Ik denk dat het merk Dumoulin behoorlijk beschadigd is door dit gedoe. Hij had sowieso voor de tour moeten gaan dit jaar. Giro is leuk, maar de Tour is gewoon buitencategorie. Dat hij de Giro aankan heeft ie inmiddels wel bewezen.

Geef een reactie

Inloggen