De tiende Touretappe is onverwachts uitgedraaid op een spektakelstuk. In de slotfase van de laatste etappe voor de rustdag ontstonden er waaiers en werd het peloton uitgedund tot een groep van slechts dertig renners. Het draaide uit op een sprint en daarin was Wout van Aert de snelste. Voor Jumbo-Visma is het alweer de vierde dagzege.

Sprintetappe?

Op voorhand leek het een duel te gaan worden tussen de topsprinters en de iets mindere sprintgoden. Met vier beklimmingen op het menu zou het misschien wel te zwaar zijn voor Dylan Groenewegen, zo werd er gedacht. Doordat vijf aanvallers al vroeg de ruimte van het peloton kregen, leek het op een typische sprintetappe uit te draaien. Sommige ploegen hadden in het peloton echter andere plannen.

Ineos 2019
Ineos had snode plannen.

Michael Schär (CCC), Natnael Berhane (Cofidis), Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin), Chris Odd Eiking (Wanty-Groupe Gobert) en Anthony Turgis (Total-Direct Energie) reden lange tijd aan de leiding, maar werden met nog minder dan 25 kilometer te gaan gegrepen door het voorste gedeelte van het peloton. Het voorste gedeelte, want het peloton was in stukken gescheurd. Ineos en BORA-hansgrohe probeerden al eerder een waaier op te zetten, maar een latere poging van EF Education First was pas succesvol.

Waaiers

Er ontstonden grote verschillen. Jakob Fuglsang, Thibaut Pinot, Richie Porte, Vincenzo Nibali en etappefavoriet Groenewegen hadden de slag gemist en kregen binnen een mum van tijd al een halve minuut aan hun broek. De groep van Pinot had bijna de aansluiting met de voorste groep gemaakt, maar het lukte ze niet om het gat definitief dicht te rijden. Tot overmaat van ramp viel Mikel Landa op het meest ondankbare moment met materiaalpech weg uit het peloton en werd het klassement volledig door elkaar gehusseld. Vooral BORA-hansgrohe, Deceuninck-Quick-Step en Ineos trokken stevig door, met grote gevolgen voor onder anderen Pinot, Porte en Fuglsang.

Sunweb nam in de slotkilometers het heft in handen. Met bijna de hele ploeg in de voorste waaier was dit dé kans voor Michael Matthews om ritwinst te pakken. Matthews werd goed afgezet door Cees Bol, maar niemand minder dan Wout van Aert zorgde voor een geweldige stunt door het hele pak topsprinters te verslaan. In een millimetersprint versloeg hij Elia Viviani, Caleb Ewan, Peter Sagan en Matthews.

Voor Jumbo-Visma is het na de ritoverwinningen van Mike Teunissen, Dylan Groenewegen en de ploegentijdrit al de vierde dagzege.

Tijdverlies Pinot

Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Richie Porte en Rigoberto Uran kwamen op 1:40 minuut van Van Aert over de streep gebold. Landa verloor zelfs iets meer dan twee minuten. Julian Alaphilippe blijft leider in het algemeen klassement, maar loopt flink uit op zijn naaste concurrenten. Steven Kruijswijk klimt naar de vierde plek.

Uitslag 10de etappe Tour de France 2019

1. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 4:49:39 uur
2. Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step) ,,
3. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) ,,
4. Michael Matthews (Sunweb) ,,
5. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) ,,
6. Jasper Philipsen (UAE Emirates) ,,
7. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) ,,
8. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) ,,
9. Oliver Naesen (AG2R) ,,
10. Greg Van Avermaet (CCC) ,,

Uitslag en klassement

Wout van Aert 2019