Eindelijk gaat de Tour de France weer van start. Heb je de Tour nog nooit van dichtbij gezien, dan krijg je dit weekend een mooie kans om het in het echt mee te maken: de 106de editie gaat van start in Brussel. Misschien ben je dan zelfs wel getuige van een stukje wielergeschiedenis, want de kans is groot dat Dylan Groenewegen het geel pakt. Wij blikken vooruit op de openingsetappe!

Parcours

Zoals inmiddels wel bekend start de 106de Tour de France in Brussel omdat het 50 jaar geleden is dat Eddy Merckx zijn allereerste Tour won. Om 12:25 uur worden de renners na een parade door de Belgische hoofdstad definitief weggeschoten en begint de openingsetappe.

De etappe is op het lijf geschreven van de sprinters, al doet de beginfase veel denken aan de Ronde van Vlaanderen. Op de welbekende Muur van Geraardsbergen – dat is aangeduid als klim van 3de categorie – valt de bolletjestrui te verdienen. De eerste die de top van De Muur bereikt krijgt twee punten. Na de Muur van Geraardsbergen volgt de Bosberg, waar één punt is te verdienen. Helaas blijft het bij deze twee hindernissen en wordt er daarna koers gezet naar Wallonië, waar in Charleroi weer wordt omgekeerd naar Brussel.

Na 125 kilometer vindt de eerste tussensprint plaats en zullen we al gauw zien wie er geïnteresseerd zijn in de puntentrui. Achter de koplopers zal er gesprint gaan worden om de ereplaatsen en bijbehorende puntjes. Het is een voorbode voor wat komen gaat, want na 194,5 kilometer wacht in Brussel een koninklijke sprint. Maakt Dylan Groenewegen de verwachtingen waar en sprint hij naar de gele trui? Tussen 16:50 en 17:16 uur weten we het.

Start: 12:25 uur
Finish: +- 17:00

Favorieten

We nemen even de lijst met sprinters door. Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) hebben we dus al genoemd. Hij verkeert in topvorm en won al drie Touretappes. Zijn grootste concurrent is Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step). De Italiaan is misschien wel de allersnelste van het pak, maar maakte onlangs in de Giro d’Italia de verwachtingen niet waar. Zonder ritzege (één keer werd hij gedeclasseerd) keerde hij weer huiswaarts. De laatste keer dit jaar dat Groenewegen en Viviani elkaar tegenkwamen was ook in België. In de Driedaagse Brugge-De Panne – logischerwijs is het een eendagskoers – wist Groenewegen de Italiaan te verslaan. In Groenewegen’s voordeel spreekt ook dat Viviani nog nooit een Touretappe wist te winnen.

Dylan Groenewegen 2019

Bij afwezigheid van Mark Cavendish, Marcel Kittel, Fernando Gaviria, Sam Bennett, Pascal Ackermann en Arnaud Démare is Caleb Ewan de derde topsprinter. In de ZLM Tour wist hij Groenewegen al te verslaan en in de Giro zegevierde hij twee keer. Aan hem de zware taak om André Greipel, die tekende bij Arkéa-Samsic, op te volgen bij Lotto-Soudal. Voor eigen publiek zal zijn werkgever maar al te graag Ewan in de gele trui zien staan. Ook Ewan wist nog nooit een Tourrit te winnen; hij deed nog nooit mee.

Wie doen er nog meer mee? Veel, maar niet bij elke ploeg is er een uitgesproken sprinter. Michael Matthews is bijvoorbeeld op papier de sprinter bij Sunweb, maar Cees Bol heeft laten zien dat hij de grote mannen kan kloppen. De rolverdeling voorafgaand aan de Tour is echter duidelijk: Bol trekt de sprint aan, Matthews maakt het af. Of Matthews sterk genoeg is om het Groenewegen en Viviani lastig te maken valt te betwijfelen. Dan moeten we eerder denken aan Peter Sagan (BORA-hansgrohe) en Alexander Kristoff (UAE Emirates). De Vlaamse wegen kennen ze maar al te goed, al mocht van hen de passage van De Muur wel later op de route zitten.

Alexander Kristoff 2018

Outsiders voor een mooie klassering zijn Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Christophe Laporte (Cofidis), Niccolo Bonifazio (Total-Direct Energie), Jens Debusschere (Katusha-Alpecin), André Greipel (Arkéa-Samsic), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) en Oliver Naesen (AG2R La Mondiale). Na zaterdag weten we een klein beetje hoe de sprintvlag ervoor hangt.

Sterren volgens Fiets.nl:

**** Dylan Groenewegen
*** Elia Viviani, Caleb Ewan
** Matteo Trentin, Peter Sagan, Alexander Kristoff
* André Greipel, Christophe Laporte, Oliver Naesen, Michael Matthews

TV

Vanaf 11:45 uur doet o.a. Sporza live verslag van de openingsetappe. Wij hebben een liveticker waarin je op de hoogte blijft van alle updates!