31 mei 2019 | Menno Grootjans

Review: Zannata Z82

Twee jaar geleden schitterde deze Z82 nog op de Kapelmuur (Fiets Magazine 2017-4), in het voorjaar van 2018 ook al en nu verschijnt hij op het scherm. Passend in de test van de racefietsen rond de 2500 euro die we in Fiets Magazine nr.6 testen.

Sint Niklaas

Belgische betonbanen, sprintjes viaducten op, een korte fiets stage in de Vogezen; kan allemaal. Zannata is het eigen merk van VDB Parts, een groothandel in Sint Niklaas. Met de Z82 brengt VDB al jaren een knappe middenklasser, een echte allrounder. Het frame: een modern HM carbon monococque frame met carbon achterpatten, een slanke full carbon voorvork, ‘tapered’ en met een aerodynamische aansluiting bij het frame. Het onderste balhoofdlager meet 1 ¼, boven 1 1/8. Verder asymmetrische liggende achtervorken en een platte brede staande achtervork. In vergelijking met de ‘oude’ Z82 -tot 2017- is de kabeldoorvoer veranderd. Niet meer aan de zijkant van de onderbuis, maar via de bovenzijde. Dáár gaan de versnellingskabels via een specifiek ontwikkeld alu plaatje het frame binnen (de Z82 wordt geleverd met een speciaal type plaatje voor de montage van elektronische groepen). De Z82 is in de basis niet mega licht; dat is ook niet de eerste doelstelling van Zannata. Het moet vooral heel blijven. De importeur biedt het frame los aan (€ 1395,-) of compleet opgebouwd met een Shimano of Campagnolo groep.

Praktijk

We hebben al wat ervaring met de Z82. Die waren altijd positief. Lopen doet de Zannata prima. Comfort genoeg ook. Dat is vooral te danken aan de uitstekende zadelpen en de 25 mm bandjes. Deze weegt 7,70 kilo compleet met Shimano Ultegra 11-speed en Miche wielen. Je voelt echt weer dat je op een ‘old skool’ racer zit. Fijn: het Deda stuur en het smalle SLS zadel. Dat zorgt voor een heel direct gevoel tussen jou en je fiets. Hij daagt je als het ware uit: lekker gooien en smijten, scherp sturen en echt racen. Resumerend: een prima middenklasser! Hij is stijf en licht genoeg, het gedrag op de weg voorbeeldig en de prijs is ook in orde.

Specs: prijs € 2595,- compleet. Frame/voorvork carbon/carbon. Gewicht 1230/400 gram, 7,70 kilogram compleet. Groep Shimano Ultegra, 52/36, 11/28, Miche Syntus wielen, Michelin Pro 4 Endurance 25 mm, Selle Italia SLS/Deda stuur, stuurpen en zadelpen. Maten XXS t/m XL. Torsiestijfheid 96, Bracketstijfheid 48.

Onze cijfers

Imago 7,0
Kwaliteit 8,0
Prijs/kwaliteit 7,5
Meetwaarden 7,5
Praktijk 8,5
Eindcijfer 7,9

Fotografie: Remco Veurink

Meer info: www.zannata.be

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Geef een reactie

Inloggen