31 mei 2019 | Michael Kerkhof

Giro 2019: Mollema blijft vijfde, Carapaz bijna zeker van eindwinst

Pello Bilbao heeft de laatste etappe in lijn in de Ronde van Italië gewonnen. De Spanjaard van Astana kwam als eerste boven op Monte Avena en bleef zijn landgenoot Mikel Landa en de Italiaan Giulio Ciccone voor. Rozetruidrager Richard Carapaz uit Ecuador verdedigde zijn leiderstrui met succes. Bauke Mollema staat steviger op de vijfde plek.

Movistar sterk

Met maar liefst vijf beklimmingen op het menu draaide het op een loodzware rit uit. Al vanaf de eerste klim (Cima Campo) was het vuurwerk. Op de Passo Manghen gooide Miguel Angel Lopez de knuppel in het hoenderhok en konden alleen Richard Carapaz en Mikel Landa volgen. Voor Roglic en Nibali ging het te snel.

Op de top van de Manghen sloten de drie aanvallers aan bij een vroege vluchtgroep, met daarin meerdere knechten van onder anderen Carapaz, Lopez en Nibali. In de afdaling wist Nibali, met onder andere Roglic in zijn wiel, al snel het gat dicht te rijden. Later kwamen ook de andere klassementsrenner (waaronder Mollema) er weer bij.

Lang bleef het rustig, maar op de voorlaatste klim gingen alle remmen los. Landa versnelde en pakte een mooie voorsprong. In de afzink naar de laatste klim maakte Nibali met Carapaz in zijn wiel de aansluiting. Stuk voor stuk raapten ze de opnieuw weggereden vroege vluchters op en draaide het uiteindelijk op een sprint met tien uit. Carapaz trok de sprint aan voor Landa, maar het was Bilbao die de overwinning pakte. Landa werd tweede, bergkoning Ciccone derde.

Mollema finishte met Roglic in zijn wiel op 48 seconden van de ritwinnaar. De Nederlander pakte zelfs een minuut tijdwinst op Lopez, die op de slotklim ten val werd gebracht door een meerennende toeschouwer. Dat ging letterlijk niet zonder slag of stoot, want Lopez haalde flink uit.

Zondag verdedigt Carapaz in de 17 kilometer lange tijdrit een voorsprong van 1:54 minuut op Nibali. Landa staat derde, maar Roglic hijgt hem in de nek. Het verschil is maar 13 seconden. Overbrugbaar, aangezien Roglic de betere tijdrijder is en al twee tijdritten deze Giro won. Mollema verdedigt bijna anderhalve minuut op Lopez en is zo goed als zeker van de vijfde plek.

Uitslag en klassement

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen