Esteban Chaves heeft de negentiende Giro-rit gewonnen. De Colombiaan van Mitchelton-Scott bleef op de slotklim naar San Martino di Castrozza zijn vroege vluchtgenoten voor. Miguel Angel Lopez deed een zaakje in het klassement door bijna een minuut tijdwinst te pakken.

Kopgroep

Chaves maakte deel uit van een kopgroep van twaalf. Even leefde de hoop dat er in de beginfase van de etappe een mooi gevecht zou plaatsvinden om mee te zitten in de juiste vlucht, maar dat zat er niet in. De eerste aanval was direct raak, en in twee instanties ontstond de kopgroep.

Onderweg gebeurde er niets. Pas op de slotklim ontvlamde de koers. Chaves schudde hevig aan de boom, maar Andrea  Vendrame, Pieter Serry en Francois Bidard wilden niet toegeven. Na materiaalpech moest Vendrame er met nog twee kilometer te gaan toch af en hadden Serry en Bidard geen antwoord op de zoveelste versnelling van Chaves. Na een korte solo kwam de goedlachse Colombiaan als eerste over de meet. Opgewacht door zijn ouders kon hij na lang blessureleed eindelijk weer het juichgebaar maken.

Mollema onder vuur

In het peloton pakte Miguel Angel Lopez nog belangrijke tijdwinst op Bauke Mollema. Hij finishte bijna een minuut voor de groep met favoriet en staat daardoor maar 26 seconden achter Mollema in het klassement. Primoz Roglic maakte een betere indruk, maar moet zaterdag flink aan de bak om nog uitzicht te houden op het roze.

Morgen wacht een loodzware bergrit met in totaal 77 klimkilometers. Zondag eindigt de 102de Giro met een individuele tijdrit van 17 kilometer.

Uitslag 19e etappe Giro d’Italia:
1. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) 4:01:31 uur
2. Andrea Vendrame (Androni-Giocatolli) + 10 seconden
3. Amaro Antunes (CCC) + 12 seconden
4. Giovanni Carboni (Bardiani-CSF) + 24 seconden
5. Pieter Serry (Deceuninck-Quick-Step) + 32 seconden
6. Francois Bidard (AG2R La Mondiale) +35 seconden
7. Marco Canola (Nippo Vini Fantini) + 1:02 minuut
8. Manuele Boaro (Astana) +1:37 minuut
9. Manuel Senni (Bardiani-CSF) + 1:53 minuut
10. Oliver Le Gac (Groupama-FDJ) + 2:33 minuten

Uitslag en klassement