30 mei 2019 | Janine Nöthlichs

Janine’s Alpe d’HuZes: Zwifting away

Een blog over de zin en onzin van een groot doel: zes keer de Alpe d’Huez op.

Binnen trainen, verbinden veel mensen onlosmakelijk met de winter. ‘Op de Tacx’ of ‘op de rollerbank’ ga je immers niet als je lekker buiten je kilometers kan wegtrappen. Persoonlijk was ik er als de kippen bij toen Zwift ergens begin 2015 voor het publiek toegankelijk werd gemaakt: trainen in je huis, terwijl je kind slaapt, het buiten regent of het al donker is, voor mij een geschenk uit de hemel. En dan ook nog op een interactieve, competitieve manier. Ik train vaak op Zwift en ook in de zomer zeg ik mijn abonnement niet op. In deze blog vertel ik jullie waarom en wat ik er zo allemaal mee doe! 

Wat is Zwift?
Waarschijnlijk weten de meesten het wel, maar Zwift is een online platform waar je met een smart-trainer (bijvoorbeeld een Tacx of Wahoo Kickr die je via Bluetooth met andere apparaten kan verbinden) in virtuele werelden kan fietsen. Met (of tegen) andere fietsers, in races, groepsritten, workouts etc. Zwift heeft wereldwijd zo’n halve miljoen leden en je kan er ook op hardlopen. Naast de fictieve wereld ‘Watopia’ kun je ook fietsen op het WK parcours Innsbruck, Ridgemont, Londen en in een sort ‘retro-futuristische’ versie van New York. Oh ja, en alle ritten komen terecht op Strava, als je dat wilt.

Is dat leuk?
Nou, ik vind van wel. Voor mij is het een uitkomst, maar ik geniet er ook oprecht van. Het geeft flexibiliteit, maar ook gewoon de fun van een game en de uitputting van een training. Wat ik ook echt leuk vind is als je bij een eventje mee doet, er mensen uit alle windstreken inloggen. Dan lees je in eens in de groeps-chat ‘Hi from California’, ‘Good evening from Prague’ an ‘Cheers from Toronto’. En mensen geven elkaar tips en advies, het is écht een community. Op Facebook is er ook nog een super actieve Zwift dames community waar het erg gezellig is.

Intervallen en Klimmen op Zwift
Voor de voorbereiding van Alpe d’HuZes had mijn coach custom trainingen aangemaakt voor Anna en mij. Deze varieerden tussen endurance, klimmen en intervallen. Maar je kan ook gewone standaard workouts volgen op Zwift. Als je een workout doet, dan voel je niet zoals bij andere ritten de helling, maar moet je gewoon bepaalde wattages trappen. Je ziet wel gewoon de ‘Zwift wereld’ en andere renners om je heen. Voor de Alpe d’HuZes train ik minstens één keer op Zwift, meestal VO2Max interval trainingen waarbij je steeds 4 keer 3 minuten flink boven je FTP fietst en dan even hersteld. Binnen een uur ben je helemaal bezweet, maar ik ben er echt wel sterker van geworden! Als ik ga klimmen dan ga ik ‘vrij’ rijden op Zwift. In Watopia kun je de ‘Epic Kom’ rijden of een virtuele repliek van de Alpe d’HuZes, de ‘Alpe du Zwift’. Laatst mocht ik de Wahoo Kickr Climb trainer uitproberen, die je op de foto’s ziet. Dan wordt de positie van de trainer en fiets ook echt aangepast en fiets je letterlijk op een helling. Dat voelde wel heel apart, maar is zeker een mooie manier om in Nederland klimmen te trainen!

Groepsritten
Wat ik ook leuk vind zijn groepsritten. Ladies rides, relax rides, groeps-workouts en zelfs races waar je op je eigen niveau mee kan strijden. Persoonlijk word ik onwijs getriggerd door het competitieve element: sprintjes, bergtuien… ik weet niet waarom maar ik vind het echt te gek. Ik heb ook wel een een Grand Fondo mee gedaan, maar eerlijk is eerlijk, drie uur binnen fietsen vind ik wel erg intens. Ook heb ik een boel internationale Strava-volgers erbij gekregen door mijn groepsritten. Soms worden er zelfs heuse etappe-koersen georganiseerd met prijzen zoals truien en reisjes die je kan winnen.

Leuker dan buiten?
Nee, dat zeker niet. Je kan het eigenlijk niet vergelijken. Ik zie het echt gewoon als extra-sport. Aanvulling op mijn trainingsschema. Je kan gericht trainen of in moeilijke tijden je wielrenschema fatsoenlijk doorvoeren ook met slecht weer, een platte omgeving of onweer buiten. Je kan de spinningles in de sportschool vervangen door iets in je eigen woonkamer of na een blessure rustig en veilig weer opstarten.  Voor mij was het ook een lekkere afwisseling, naast kracht training en buiten fietsen. Tuurlijk, er zijn ook ‘tegenstanders’ die dan op sociale media reageren dat ik toch ‘lekker buiten moet gaan fietsen’. Dat doe ik zeker. Net nog een lang weekend in de Franse Cevennes en van het weekend een solo rit van 157 km door Belgisch Limburg. Maar toch hou ik van Zwift en heeft het mij erg geholpen in de doelgerichte training voor de Alpe d’HuZes… Ik ben er in ieder geval super blij mee.

Ik ben benieuwd wat andere dames vinden: Hot or not?

 

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen