29 mei 2019 | Michael Kerkhof

Voorbeschouwing 18e etappe Giro d’Italia 2019

Na een meerdaagse tocht over de noordelijke bergtoppen trekt de karavaan weer eens naar het zuiden, zei het voor een kort uitstapje. De sprinters hebben al een dikke week geen mogelijkheid meer gekregen om hun specialiteit te tonen. Veel mannen met rappe benen zijn er niet meer over. Wie slaat er toe?

Valdaora -> Santa Maria di Sala (222 kilometer)

Over een afstand van 222 kilometer gaat het peloton van bijna 1100 meter bij de start eerst omhoog naar 1500 meter, om vervolgens helemaal af te zakken naar zeeniveau. Onderweg zijn er slecht twee kleine heuveltjes die deze dalende lijn tijdelijk doorbreken. Het is de laatste week en de vermoeidheid is bij iedereen voelbaar, maar sterke mannen die nog power in de benen hebben, zullen hun ziel en zaligheid in de strijd gooien in een poging het peloton te verrassend en weg te blijven tot aan de finish. Hoe klein de kans ook is, er zijn altijd baroudeurs te vinden die geloven in een stunt. Ze zullen het de overgebleven sprintploegen, die hun afmaker een vrijgeleide naar de ritzege willen geven, in elk geval zo moeilijk mogelijk maken.


Het profiel van de etappe.

Om 12:00 uur wordt de start gegeven. De renners worden tussen 17:00 en 17:30 in Santa Maria di Sala verwacht. Slaat er een sprinter toe of zegeviert een aanvaller? Het kan alle kanten op..

Favorieten

De enige overgebleven sprinttoppers zijn Arnaud Démare en Pascal Ackermann. Woensdag deden ze het relatief rustig aan en finishten ze allebei in het gezelschap van twee ploeggenoten op meer dan een half uur van ritwinnaar Nans Peters. `

Arnaud Démare 2019 Pascal Ackermann 2019

Er staat donderdag veel op het spel. Oké, de strijd om het roze zal niet beslist worden. Maar voor het puntenklassement is nog alles mogelijk. Het verschil bedraagt op dit moment 13 punten (200 voor Démare, 187 voor Ackermann). De winnaar van de achttiende etappe verdient 50 punten, de nummer twee 35 punten. Met nog twee bergritten en een tijdrit voor de boeg, kan donderdag dus de beslissing vallen. Als Démare wint, is de voorsprong niet meer goed te maken door Ackermann. Bij winst van de Duitser komen ze nagenoeg gelijk te staan en gaan de tussensprints nog een belangrijke rol spelen.

Er is dus één ploeg gebaat bij een massasprint: BORA-hansgrohe. Van Groupama-FDJ mag er gerust een groep met aanvallers voor de winst strijden, want dan zijn de punten vergeven en is de paarse puntentrui weer een stap dichterbij. Die kans is trouwens best aanwezig, want welke ploeg gaat de hele dag op kop rijden als ze geen topsprinters in hun gelederen hebben? Androni-Giocatolli, Israel Cycling Academy en UAE Emirates zien we – met alle respect – weinig kans maken op de winst met Manuel Belletti, Davide Cimolai en Simone Consonni.

Davide Cimolai 2019
Davide Cimolai is een kanshebber.

Het wordt dus een strijd op twee fronten. Gaat een kopgroep lopen met de winst of krijgen de sprinters hun laatste kans op dagsucces?

Sterren volgens Fiets.nl:

**** Arnaud Démare
*** Pascal Ackermann
** Simone Consonni, Davide Cimolai, Manuel Belletti
* Ryan Gibbons, Tosh Van der Sande, Kristian Sbaragli, Paolo Simion

TV

Vanaf 13:15 uur is de rit live op Eurosport 1 te zien. Met onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen