26 mei 2019 | Hans Becking

Van der Poel wint zijn eerste mountainbike wereldbekerwedstrijd

Mathieu van der Poel heeft in Nove Mesto zijn eerste wereldbekerwedstrijd cross country op de mountainbike gewonnen. De 24-jarige wielrenner van Corendon-Circus versloeg op het Tsjechische parcours wereldkampioen Nino Schurter uit Zwitserland. Niet alleen bij de heren scoorde Nederland succes, ook bij de dames was het bijna raak.

Concurrentie was gewaarschuwd

Het parcours in Nove Mesto is een klassieker geworden. Een pumptrack, rockgarden, bmx sectie en meerdere steile kuitenbuiters zijn de ingrediënten voor het spectaculaire rondje in Tsjechië. Vrijdag won Mathieu van der Poel al de shortrace. Een korte intense race van een klein halfuur. De uitslag hiervan bepaalt de startvolgorde voor de cross-country race van zondag. Te vergelijken met een kwalificatie om pole position af te dwingen. Van der Poel koos er voor een solo aanval en liet daarmee duidelijk weten dat de vorm nog steeds uitstekend is voordat hij zijn rustperiode in gaat.

Thriller

Vanuit het vertrek was het tempo hoog en al na enkele ronden kwamen wereldkampioen Nino Shurter en uitdager Mathieu van der Poel alleen aan de leiding. Achter de 2 renners van buitencategorie was de strijd voor de 3e plaats zeker even spannend. Winnaar van de vorige wereldbeker in Albstadt, Mathias Fluckiger ging in de laatste ronde voorbij thuisrijder Ondrej Cink en reed naar de 3e plaats. Cink die terug komt van een avontuur op de weg bij Bahrain-Merida kon ook de Braziliaan Henrique Avancini niet afhouden in de laatste ronde en moest uiteindelijk genoegen nemen met een 5e plaats.

De 2 vooraan gaven elkaar geen ruimte en probeerden beide een paar keer van elkaar weg te rijden, maar zonder succes. Het leek een eindsprint te worden, maar bij de laatste verzorgingspost opende van der Poel de gashendel volledig. Schürter kon de overdosis aan lactaat niet verwerken en moest het supertalent laten rijden. Eindelijk, na 3 jaar proberen, was het dan toch raak voor van der Poel. Voor het oog van duizenden uitbundige Tsjechische fans kwam van der Poel dolgelukkig over de streep.

“Eén van de grootste prestaties”

Na afloop was duidelijk te zien dat het voor van der Poel een belangrijke overwinning was. Hij noemde het één van de grootse prestaties die hij geleverd heeft. Na 3 jaar proberen was het dan eindelijk zover. “Mijn eerste wereldbeker winnen na een duel met één van de beste mountainbikers in de wereld, het smaakt zoet.” Het niveau op de mountainbike is enorm hoog en het feit dat het zelfs voor een renner met zoveel talent drie jaar kost om een wereldbeker te winnen spreekt voor zich. Van der Poel gaat ongetwijfeld met een fijn gevoel de rustperiode in.

Niet alleen VDP

Een wereldbeker blijft binnen de mountainbikesport iets speciaals, want alle wereldtoppers doen er mee. Moeilijk voor te stellen dat alle wereldtoppers van het huidige wielrennen zouden starten in een wedstrijden reeks over het hele seizoen door, ongeacht het parcours. Een plekje bij de eerste 40 renners in een wereldbekers mountainbike is enorm moeilijk te veroveren, aangezien de top enorm breed is. De eerstejaars-elite Milan Vader kreeg het voor elkaar en finishte knap op een 21e plek na een lekke band in de voorlaatste ronde. Puike prestatie van de jonge Nederlander en een opsteker voor de toekomst.

Bijna een historisch dag

Een Nederlandse wereldbeker overwinning dateert al uit 2006 toen Bart Brentjens in Curaçao won, dus de winst bij de heren was al mooi. Bijna ging ons kleine landje aan de haal met de dubbel. Eerder op de dag reden de dames hun wedstrijd en daar was het Anne Tauber die bijna de overwinning op haar naam kon schijven. Tot in de laatste ronde reed ze op kop met een tiental seconden voorsprong op de wereldkampioene Kate Courtney, die eerder in de race lek reed. Courtney wisselde snel haar wiel en naderde erg kort op Tauber.


Foto: Andreas Dobslaff 

Tauber voelde de hete adem en besloot op een technische passage, waar ze de andere rondes liep, al fietsend boven te komen. Heel even bleef ze haperen, Tauber viel en raakte daarmee de achterderailleur. Door schakelproblemen viel de ketting er meermaals af en moest ze uiteindelijk genoegen nemen met een 10e plaats.

Courtney kon zo, na haar overwinning vorige week in Albstadt opnieuw haar armen in de lucht steken. Rebecca McConnell werd 2e en Haley Smith 3e. Anne Terpstra, nog een sterke renster uit Nederland werd na een solide race 7e. Op een 30e plaats vinden we Sophie von Berswordt terug in de uitslag. Deze jonge bikester houdt knap stand tussen de wereldtop.

Nederland doet mee

Bekend onder het grote publiek is het mountainbiken nog niet, maar Nederland telt absoluut mee. Het doel van Mathieu van der Poel om op de Olympische spelen een medaille te winnen gaat misschien meer media aandacht trekken. Elke sport heeft een rockstar nodig en Nederland heeft er met van der Poel eentje die mee doet op het hoogste niveau. Achter deze sterke renner zit Milan Vader niet ver. Bij de dames doen we het wellicht nog wat beter in de breedte. Anne Terpstra is al jarenlang een vaste waarde en haar harde werk wordt beloond met top 10 plaatsen. Nederland doet het goed en we kijken al reikhalzend uit naar de prestaties van onze bikers en bikesters in de volgende wereldbeker.

Uitslag heren
1 Van der Poel
2 Schürter + 0.19
3 Flückiger + 1.53
4 Avancini + 2.01
5 Cink + 2.12
21 Vader +4.02

Uitslag dames
1 Courtney
2 McConnell +0.36
3 Smith +0.42
4 Frei +0.45
5 Degn +1.33
7 Terpstra +2.01
10 Tauber + 2.38
30 Von Berswordt +6.49
55 Koopmans +12.48

Gerelateerd

2 reacties op “Van der Poel wint zijn eerste mountainbike wereldbekerwedstrijd

Geef een reactie

Inloggen