Scandium is een materiaal uit lang vervlogen tijden. Ooit reed de Farm Frites-ploeg op Scandium Koga’s. Nu kom je nog slechts sporadisch een fabrikant tegen die een Scandium frame brengt. De Rosa brengt een Scandium omdat de Milanezen een hele range aan framematerialen willen brengen.

In de praktijk gaat het tegenwoordig om kaders gemaakt van een aluminium-scandium legering, waarbij de hoeveelheid Scandium (element Sc) minder is dan 0,5 procent. Maar die toevoeging zorgt er wel voor dat je bij een lager gewicht dezelfde stijfheid bereikt als bij een aluminium frame. De Scandium is alleen op bestelling leverbaar; hij wordt speciaal voor jou gebouwd in Italië. Daarbij is het mogelijk om het frame qua uiterlijk te personaliseren via het Black Label-programma.

Deze testfiets is mooi – dat vinden wij tenminste – goudgeel met uitstekende De Rosa-logo op de balhoofdbuis en de ‘verchroomde’ rechterachtervork. Lekker stoer ook. Flinke buizen, geovaliseerd met een diameter van bijna 5 centimeter, platte, liggende achtervork, buitenlangs lopende derailleurkabels en een volledig carbon voorvork met twee maten lagers. De bracketlagers zijn geïntegreerd, de achterpatten netjes opengemaakt. Compleet met nieuwe Super Record 12-speed en Campagnolo Bora carbon wielen weegt hij in maat 55 ruim onder de 8 kilo.

Lekker knallen is echt zijn ding. Stijf, stabiel, beetje hard ook, maar superstrak een bocht in – en weer uit. Eigenlijk is het een echte koersfiets. En natuurlijk, in deze uitvoering kan dat ook, maar het zal toch eerder een racer zijn voor iemand die goed gesoigneerd rondrijdt op een heel andere fiets dan die van zijn maatjes… De Scandium is er ook in een versie met schijfremmen.

Giorgio Furlan won in 1994 de Primavera. Furlan maakte toen deel uit van de fameuze Gewiss Balan. Hij reed solo over de finish, tijdens de klim naar de Poggio ontsnapt uit een omvangrijke kopgroep. Gewiss Balan werd een maand later ‘wereldberoemd’ door het treintje in de Waalse Pijl: drie man van een ploeg op slanke titanium De Rosa-frames afgemonteerd met Campagnolo Super Record, 3T, Vittoria, Selle Italia en heerlijk hoge blinkende Shamal- wielsets denderden door Wallonië. Moreno Argentin won, voor Furlan en Berzin. O ja: dottore Michele Ferrari reed ook mee…