14 mei 2019 | Michael Kerkhof

Dumoulin geeft vier minuten prijs na val, Carapaz wint

Tom Dumoulin heeft kostbare tijd verloren in de vierde etappe van de Giro d’Italia. De kopman van Sunweb was met nog zes kilometer te gaan betrokken bij een grote valpartij en verloor vier minuten op onder andere Primoz Roglic. Richard Carapaz won de etappe.

Valpartij

Zonder Juan Sebastian Molano, die wegens afwijkende bloedwaarden door zijn ploeg uit koers werd gezet, ging de vierde rit van start. Drie Italianen gingen al vroeg in de etappe op avontuur. Marco Frapporti (Androni-Giocatolli), Damiano Cima (Nippo-Vini Fantini) en Mirco Maestri (Bardiani-CSF) kenden elkaar nog van de tweede etappe, want ook toen maakten ze – weliswaar met vijf anderen – deel uit van de kopgroep. Het peloton gaf ze alle ruimte, waardoor ze een maximale voorsprong bijeen reden van negen minuten. Uiteindelijk bleven alleen Maestri en Frapporti over, maar hun avontuur eindigde in de laatste tien kilometer.

Daarna was het de beurt aan de ploegen van de puncheurs, sprinters én klassementsmannen. Iedereen had zijn zinnen gezet op dagwinst, want de aankomst leek op papier te lastig te zijn voor de rassprinters en te makkelijk voor de rasklimmers. Het zorgde in de slotkilometers voor de nodige nervositeit en had met nog zes kilometer te gaan een valpartij tot gevolg. De voorste groep werd uitgedund tot amper vijftien renners. Primoz Roglic zat mee, Tom Dumoulin met een van pijn voltrokken gezicht niet.

Einde Giro?

De mannen van UAE Emirates trokken stevig door en dunden de groep verder uit. Het was echter Carapaz die op de steile aankomststrook versnelde en net voor Ewan de rit pakte. Roglic bolde daarachter over de streep en pakte veel tijdwinst op zijn concurrenten. Dumoulin rolde met een bebloede knie pas na vier minuten in het gezelschap van zijn ploeggenoten over de finishstreep. Het klassement kan hij na vandaag op zijn buik schrijven.

Richard Carapaz, Caleb Ewan 2019

Simon Yates beperkte de schade door op zestien seconden van Roglic te finishen. Ook Miguel Angel Lopez, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Bob Jungels, Davide Formolo, Rafal Majka, Esteban Chaves en Ilnur Zakarin gaven zestien tellen toe.

Sunweb Dumoulin

Lees ook

Geen breuken geconstateerd bij Dumoulin, doorgang onzeker

Uitslag 4e etappe Giro d’Italia

1. Richard Carapaz (Movistar) 5:58:17 uur
2. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) + ,,
3. Diego Ulissi (UAE Emirates) + ,,
4. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) + 2 seconden
5. Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick-Step) ,,
6. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) + 2 seconden
7. Valerio Conti (UAE Emirates) + 18 seconden
8. Miguel Angel Lopez (Astana) ,,
9. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) ,,
10. Simon Yates (Mitchelton-Scott) ,,

Uitslag en klassement

Sunweb Dumoulin Tom Dumoulin 2019

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen