24 april 2019 | Michael Kerkhof

Topfavoriet Alaphilippe wint Waalse Pijl, Mollema zesde

Julian Alaphilippe heeft voor het tweede jaar op rij de Waalse Pijl gewonnen. In een sprint wist hij ditmaal wel af te rekenen met Jakob Fuglsang. Zondag werden ze in volle finale van de Amstel Gold Race nog voorbijgesneld door Mathieu van der Poel.

Bouwman in de kopgroep

Al vroeg in de wedstrijd gingen vijf renners op avontuur, waaronder Koen Bouwman (Jumbo-Visma). Bij het opdraaien van de plaatselijke ronde (met daarin de Ereffe, Cherave en de Muur van Huy) bedroeg de voorsprong luttele minuten, maar in het peloton gebeurde er niet veel. Op de eerste beklimming van de muur rukten Bouwman, Joey Rosskopf en Robin Carpenter zich los van de rest en bleven ze met zijn drieën over. Bij de tweede passage van de steile klim was Bouwman gelost.


De kopgroep van vijf met Bouwman in vierde positie.

In het peloton werd er niet zoals in voorgaande jaren gewacht op een sprint. Dat zorgde voor de nodige nervositeit en valpartijen. Adam Yates, Domenico Pozzovivo en Roman Kreuziger waren de grootste slachtoffers. Met nog 28 kilometer te gaan smolt alles vooraan samen en bleven er zo’n 25 renners over. De grote afwezigen waren de topfavorieten Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe.

Geen maat op Alaphilippe

Nadat o.a. Valverde, Alaphilippe en Matthews waren teruggekeerd, ging Tomasz Marczynski er vandoor. Met nog negen kilometer te gaan kwam Matej Mohoric aansluiten, maar op de voorlaatste helling van de dag (Côte de Cherave) werden ze teruggepakt door het peloton. De mannen van Deceuninck-Quick-Step hadden de koers op dat moment perfect onder controle en zetten koers richting de allesbeslissende muur.

Alaphilippe maakte op de muur de sterkste indruk en plaatste net na het steilste gedeelte de beslissende demarrage. Jakob Fuglsang kon volgen, maar slaagde er niet in om de Fransman te passeren en finishte in zijn wiel als tweede. Diego Ulissi maakte bij afwezigheid van zijn kopman Daniel Martin (vroegtijdig gelost) het podium compleet. Bauke Mollema werd verdienstelijk zesde.

Uitslag Waalse Pijl 2019:
1. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) 4:55:14 uur
2. Jakob Fuglsang (Astana) ,,
3. Diego Ulissi (UAE Emirates) + 6 seconden
4. Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal) + 8 seconden
5. Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe) ,,
6. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) ,,
7. Patrick Konroad (BORA-hansgrohe) ,,
8. Michael Matthews (Mitchelton-Scott) ,,
9. Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) + 11 seconden
10. Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida) ,,
11. Alejandro Valverde (Movistar) ,,

Van der Breggen evenaart Vos
Anna van der Breggen heeft voor de vijfde keer de Waalse Pijl gewonnen. Op de Muur van Huy was ze de beste van een uitgedund peloton. Floortje Mackaij mocht even dromen van de overwinning en reed als leidster de muur op, maar op het steilste gedeelte werd ze teruggepakt door onder andere Van der Breggen. Zij versnelde en bleef Van Vleuten toch wel ruim voor. Anika Langvad werd derde voor Marianne Vos, die op vijf zeges blijft staan.

Anna van der Breggen 2019

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen