Voor de heuvelspecialisten breekt de ‘Heilige week’ aan. Met de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik staan er in een week tijd drie klassiekers op het programma. Slaagt Mathieu van der Poel er na de Brabantse Pijl ook in om de Amstel Gold Race te winnen? Wij blikken vooruit.

Over de Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race is de enige Nederlandse wielerklassieker. Waar de ene na de andere Nederlandse UCI 1.1 wedstrijd het moeilijk heeft om een goed deelnemersveld samen te stellen, is de Amstel door haar WorldTour-status verzekerd van de allerbeste renners. Komt dat sterke veld alleen door de WorldTour-status? Nee, want elke wielrenner wil maar wat graag de Amstel Gold Race op zijn palmares hebben staan.

53rd Amstel Gold Race 2018
Het peloton tijdens de 53ste Amstel Gold Race.

Alhoewel de naam Amstel Gold Race bij iedereen een belletje doet rinkelen, is de koers pas toe aan haar 54ste uitvoering. In 1966 werd de allereerste editie georganiseerd en ging de route van Breda naar Meerssen. Tot en met 1990 was daar de aankomststreep getrokken, totdat Maastricht het stokje overnam en tot 2003 als finishplaats fungeerde. Sindsdien is de streep getrokken op (of sinds 2017 na) de Cauberg. Dit jaar is de Amstel Gold Race 258 kilometer lang.

Route

Zondagochtend om 10:35 uur wordt op het Vrijthof in Maastricht het startsein gegeven. Een zware dag met maar liefst 35 hellingen staat de renners dan te wachten. De ‘beginlus’ is nog makkelijk en telt niet de allerzwaarste beklimmingen. Na de eerste passage van de Cauberg en de 2,5 kilometer verderop liggende finish breekt de tweede lus aan met heuvels als de Geulhemmerberg, Loorberg en Camerig. Na het Drielandenpunt in Vaals keren de renners weer terug richting Valkenburg, waar eerst nog linksaf geslagen wordt om via de Sibbergrubbe en Daalhemmerweg af te dalen naar de voet van de Cauberg.


Amstel 2019

De derde grote lus gaat over steile heuvels als de Gulperberg, Eyserbosweg en Keutenberg. Ditmaal wordt er niet via Sibbergrubbe naar de Cauberg gereden, maar direct naar de Cauberg. Voor de laatste keer, want de in 2017 veranderde finalelus is zonder de misschien wel bekendste heuvel van Nederland. Organisator Leo van Vliet heeft namelijk een slotronde uitgezet van zestien kilometer. De enige hindernissen zijn de niet al te zware Geulhemmerberg en Bemelerberg. Na de laatste heuvel is het nog zeven kilometer richting de finish in Berg en Terblijt, waar men vakkundig via de Sibberweg in Vilt de Cauberg rechts laat liggen. Na een rechte kilometer wordt om +- 17:13 uur de eerste renner verwacht.

De heuvels:
1. Slingerberg
2. Adsteeg
3. Lange Raarberg
4. Bergseweg
5. Sibbergrubbe
6. Cauberg
(1e passage van de finish in Berg en Terblijt)
7. Geulhemmerberg
8. Heiweg
9. Kallenberg
10. Wolfsberg
11. Loorberg
12. Schweibergweg
13. Camerig
14. Drielandenpunt
15. Gemmenich
16. Vijlenerbos
17. Eperheide
18. Gulperberg
19. Plettenberg
20. Eyserweg
21. Sint Remigiusstraat
22. Vrakelberg
23. Sibbergrubbe
24. Cauberg
(2e passage van de finish in Berg en Terblijt)
25. Geulhemmerberg
26. Bemelerberg
27. Loorberg
28. Gulperberg
29. Kruisberg
30. Eyserbosweg
31. Fromberg
32. Keutenberg
33. Cauberg (laatste passage)
(3e passage van de finish)
34. Geulhemmerberg
35. Bemelerberg

Nieuwe finale

De vernieuwde finale zorgde de afgelopen jaren voor een spannend koersverloop. In 2017 reden Michal Kwiatkowski en Philippe Gilbert in de slotfase weg en draaide het op een sprint-à-deux uit met Gilbert als uiteindelijke winnaar. Vorig jaar werd de wedstrijd opnieuw in de slotkilometers beslist, en niet zoals vroeger op de Cauberg. Wachten, wachten en nog eens wachten tot de allerlaatste passage van de Cauberg is niet meer hoe je de Amstel Gold Race anno 2019 wint. Vroeg aanvallen, dat is de remedie.

Vorig jaar ontstond er in de slotronde een omvangrijke kopgroep. Astana was met Jakob Fuglsang en Michael Valgren sterk vertegenwoordigd en speelde de overtalsituatie perfect uit. Met nog twee kilometer te gaan reed de Deen weg en kreeg hij oud-winnaar Kreuziger mee. De rest van de kopgroep, met Julian Alaphilippe, Tim Wellens, Alejandro Valverde en dus Fuglsang, was gezien. Omdat Enrico Gasparotto op komst was, trok Kreuziger van heel ver de sprint aan. Valgren bleef koel en klaarde de klus professioneel. Kreuziger werd nog tweede voor de Italiaan van Bahrain-Merida, die in 2016 en 2012 zegevierde.

Laatste winnaars:
2018: Michael Valgren
2017: Philippe Gilbert
2016: Enrico Gasparotto
2015: Michal Kwiatkowski
2014: Philippe Gilbert
2013: Roman Kreuziger
2012: Enrico Gasparotto
2011: Philippe Gilbert
2010: Philippe Gibert
2009: Sergei Ivanov

Erik Dekker
Laatste Nederlandse winnaar: Erik Dekker in 2001.

Favorieten
Het is eigenlijk absurd om hem direct als topfavoriet neer te zetten, maar daar heeft hij het toch echt zelf naar gemaakt. Mathieu van der Poel doet zondag voor de allereerste keer mee aan de Amstel Gold Race, maar zal absoluut in de gaten worden gehouden door de grote mannen. Woensdag rekende hij in de Brabantse Pijl hoogstpersoonlijk af met niet de minste renners. Julian Alaphilippe, Michael Matthews en Tim Wellens hadden in een sprint het nakijken.

Onderweg maakte Van der Poel ook al indruk. Hij schudde al vroeg in de wedstrijd stevig aan de boom om zich te testen voor zondag. Test geslaagd, zou je denken. Zondag komt hij opnieuw dezelfde mannen tegen. Op papier is Van der Poel samen met Julian Alaphilippe de topfavoriet, maar heeft de Nederlands kampioen na zijn optreden van woensdag een kleine streepje voor op de Fransman. Het koersverloop zal bepalen wie de wedstrijd gaat winnen. Qua team is MvdP wel flink in het nadeel, want Deceuninck-Quick-Step beschikt naast Alaphilippe ook over viervoudig winnaar én Roubaix-winnaar Philippe Gilbert. Terwijl Van der Poel in Overijse het zegegebaar maakte,  was Gilbert de Amstel aan het verkennen. Met de vorm zit het ook bij de Belg wel goed…

De Brabantse Pijl 2019
Van der Poel won woensdag de Brabantse Pijl.

De lijst met topfavorieten is imposant. Naast eerdergenoemde renners doen ook Peter Sagan, Michal Kwiatkowski en Alejandro Valverde mee. De wereldkampioen won vier keer Luik-Bastenaken-Luik en vijf keer de Waalse Pijl, maar de Amstel Gold Race won hij nog nooit. Kwiatkowski is ook altijd goed in de Amstel en schreef de koers in 2015 op zijn naam. Twee jaar geleden was hij hard op weg naar zijn tweede overwinning, maar kwam Gilbert in een sprint nog langszij. Voor Sagan wordt het zijn vierde deelname. In 2012 eindigde een toen piepjonge Sagan als derde.

Wie moeten we nog meer in de gaten houden? De winnaar van vorig jaar is sinds zijn overstap naar Dimension Data nog onzichtbaar, maar we weten dat Michael Valgren dit soort wedstrijden kan winnen. Ook Greg Van Avermaet, Matteo Trentin, Oliver Naesen, Wout van Aert, Alexey Lutsenko, Alberto Bettiol, Dylan Teuns en Sonny Colbrelli behoren tot de outsiders. Kijk niet raar op als er zondagmiddag een onverwachte naam op het podium staat, want daar leent het parcours van de Amstel Gold Race zich uitstekend voor.

Nederlanders
Bij Jumbo-Visma staan er met Robert Gesink, Bert-Jan Lindeman, Koen Bouwman en Jos van Emden vier Nederlanders aan de start, maar komt de kopman uit België. Wout van Aert hoopt na een indrukwekkende Parijs-Roubaix te scoren in Berg en Terblijt. Jumbo-Visma verschijnt met vijf renners aan de start die komende maand meedoen aan de Giro d’Italia. Deze week waren ze nog op de Sierra Nevada, zaterdag weer in Nederland.

Oscar Riesebeek 2019
Oscar Riesebeek reed vorig jaar de hele dag aan de leiding en kleurde zelfs in de finale de koers.

Roompot-Charles heeft een wildcard ontvangen voor de Amstel. Met Pieter Weening, Huub Duyn en Maurits Lammertink heeft Roompot sterke heuvelrenners in de selectie. Andere landgenoten op de voorlopige startlijst zijn Wout Poels en Dylan van Baarle (Sky), Koen de Kort en Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) en Dennis van Winden (Israel Cycling Academy).

Sterren volgens Fiets.nl:
**** Mathieu van der Poel
*** Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert
** Michael Matthews, Greg Van Avermaet, Michal Kwiatkowski
* Peter Sagan, Alejandro Valverde, Tim Wellens, Jakob Fuglsang

TV
Op NPO1 en Sporza is de Amstel Gold Race vanaf 13:20 uur te zien. Eerst brengen zij de vrouwenkoers live in beeld, daarna de mannen.