3 april 2019 | Menno Grootjans

Je fietsketting een beetje kleur geven

Tijdens de wintersport hangt jouw snelheid op de piste vooral af van het glijvermogen van je board of ski’s. En die krijg je door te waxen. De roots van Meadowfoam Waxes, dat onder andere Wend Waxworks bestiert, ligt in de sneeuw. De Amerikanen hebben het principe overgebracht van het board naar de ketting. Ze hebben een wax ontwikkeld op basis van gesmol­ ten parafine. Een combinatie van wax met onder andere teflon moet voor een optimale smering van je ketting zorgen. Die wax zou er bovendien voor zorgen dat de ketting schoon en stil blijft.

Wend WAX-ON

Wend WAX-ON

De Wend WAX-ON is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waarmee je de ketting kunt pimpen. Dat is vooral wat het zo aantrekkelijk maakt: die zes kleurtjes (onder andere rood, roze, geel en groen). Of het werkt? Ja en nee. De wax is redelijk flexibel en voelt aan als kauwgum. Je maakt eerst je ketting schoon en bedekt het vervolgens met een laagje wax. Gewoon met je handen: goed verspreiden en aandrukken.

Wij hadden de simpelste variant, een klein potje, er is ook een soort deodorant­ stick die je over de ketting rolt. Voor­ deel van de kleur is dat je precies ziet waar je nog moet smeren en wanneer. Blijft het zitten? Ja. Bij normaal gebruik op de weg of in het veld ondervinden we geen problemen. Een modderbad heeft wél invloed. De wax beschermt en smeert de buitenzijde. Dat is fijn. Maar je ketting gaat niet langer mee. Daarvoor zul je toch echt meer vloei baar materiaal moeten inzetten. Spul dat zich wél tussen de schakels kan nestelen. Vloeibare was zou dit kun­nen doen. Maar dan kun je net zo goed ‘ouderwets’ je ketting gaan uitkoken en onderdompelen.

Even iets anders, maar of het functioneel is…

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

2 reacties op “Je fietsketting een beetje kleur geven

  • En als je het combineert met een vleugje olie voor het binnenwerk en een vleugje wax voor het kleurtje? Niet echt van zin zo gek te zijn maar gewoon de theorie erachter of dit een totaaloplossing zou zijn voor wie wilt gesmeerd en bling bling rondrijden.

Geef een reactie

Inloggen