Het is aftellen naar Milaan-San Remo. De Tirreno-Adriatico geldt al jaren als dé voorbereidingskoers op La Primavera. Wie doen er allemaal mee aan de Tirreno en op wie moeten we letten? Wij blikken vooruit op de Tirreno-Adriatico 2019!

54e editie

In 1966 werd de allereerste Tirreno-Adriatico verreden. Pas sinds de jaren ’90 is de Tirreno-Adriatico uitgegroeid tot een etappekoers over zeven dagen. Daarvoor was het veel korter (drie ritten) of zelfs iets langer (acht etappes). De programmering bleef wel hetzelfde: een week voor Milaan-San Remo. De Italiaanse koers is daardoor geliefd onder de renners die willen pieken in het voorjaar. Trek de deelnemerslijsten er maar op na: de meeste voorjaarsrenners verkiezen de Tirreno boven Parijs-Nice.

Michal Kwiatkowski 2018
Wie pakt dit jaar de drietand? 

Met zes eindoverwinningen is Roger De Vlaeminck recordhouder. De Belg won tussen 1972 en 1977 alle edities. Joop Zoetemelk (1985) was lange tijd de enige Nederlander op de erelijst. De Dekker’s voegden zich niet heel lang geleden toe aan zijn gezelschap: Erik won in 2002 en Thomas schreef de 2006-editie op zijn naam. Recentelijk waren Robert Gesink (2e in 2011) en Bauke Mollema (2e in 2015) nog dicht bij de eindoverwinning.

Waar begin 21e eeuw nog niet-ronderenners konden winnen, is daar de afgelopen jaren verandering in gekomen. Eigenlijk is Fabian Cancellara (2008) de laatste niet-ronderenner die de Tirreno-Adriatico wist te winnen op een ‘normaal’ parcours. Greg Van Avermaet won weliswaar in 2016 het eindklassement, maar dat kwam vooral doordat de enige bergrit geen doorgang vond. Met namen als Stefano Garzelli, Danilo di Luca, Michele Scarponi, Cadel Evans, Alberto Contador, Nairo Quintana en Michal Kwiatkowski wonnen er de afgelopen jaren geen pannenkoeken.

Alberto Contador
Contador won de wedstrijd in 2014.

De kans dat er dit jaar een ronderenner wint is ietsje kleiner. Er staan weliswaar twee bergetappes op het programma, maar extreem zwaar zijn ze niet. De vierde etappe heeft zelfs iets meer weg van een heuvelklassieker dan een bergetappe. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de vijfde etappe, dat ook niet bergop finisht maar wel een zware finale kent. Ideaal voor typerenners als Julian Alaphilippe, Van Avermaet of Primoz Roglic.

Laatste winnaars Tirreno-Adriatico:

2009: Michele Scarponi
2010: Stefano Garzelli
2011: Cadel Evans
2012: Vincenzo Nibali
2013: Vincenzo Nibali
2014: Alberto Contador
2015: Nairo Quintana
2016: Greg Van Avermaet
2017: Nairo Quintana
2018: Michal Kwiatkowski

Routeschema Tirreno-Adriatico 2019:

1e etappe: Lido di Camaiore – Lido di Camaiore (21,5 kilometer)
Woensdag 13 maart

De Tirreno begint met een 21,5 kilometer lange (vlakke) ploegentijdrit.

2e etappe: Camaiore – Pomarance (195 kilometer)
Donderdag 14 maart

De tweede rit is lastig en eindigt met een acht kilometer lange klim.

3e etappe: Pomarance – Foligno (226 kilometer)
Vrijdag 15 maart

Tijd voor de sprinters. De route is nagenoeg vlak.

4e etappe: Foligno – Fossombrone (221 kilometer)
Zaterdag 16 maart

De eerste van twee bergritten. Lastig, lang.. ideaal voor aanvallers
.

5e etappe: Colli al Metauro – Recanati (180 kilometer)
Zondag 17 maart 

De tweede bergrit. Ditmaal wel een finish bergop, al vlakt de finale ietwat af.

6e etappe: Matelica – Jesi (195 kilometer)
Maandag 18 maart

Stilte na én voor de storm. De bergritten zitten erop, morgen wacht de tijdrit.

7e etappe: Benedetto del Tronto – Benedetto del Tronto
Dinsdag 19 maart


De Tirreno eindigt met een 10,5 kilometer lange (individuele) tijdrit.

Favorieten

Een blik op het parcours maakt ons niet heel veel wijzer. Een echte bergetappe met lange beklimmingen ontbreekt, waardoor de kans op een open koersverloop erg groot is. Dat is mooi voor de wedstrijd en het blijft ongetwijfeld tot het einde spannend, maar daardoor is het lastig te voorspellen wie er daadwerkelijk gaat winnen.

De lijst met kanshebbers is erg groot. Toch steken er drie renners iets boven de rest uit: Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) en Tom Dumoulin (Sunweb). Met exact dezelfde ploeg won Jumbo-Visma in de UAE Tour de openingsploegentijdrit. Het Sunweb van Dumoulin (en bijna dezelfde teamgenoten) werd met zeven seconden verslagen. Jumbo-Visma hoopt ongetwijfeld op zo’n zelfde scenario en is met onder andere Tony Martin en Jos van Emden in de gelederen de topfavoriet om woensdag al een flinke tik uit te delen.

Tom Dumoulin en Primoz Roglic 2019
Tom Dumoulin en Primoz Roglic sprinten om de ritzeges.

De 29-jarige Roglic liet vorig jaar al zien dat hij uitstekend presteert in korte etappekoersen. Met eindwinst in de UAE Tour op zak reist hij met vertrouwen af naar Italië. In het Midden-Oosten vocht hij een mooi duel uit met Dumoulin, in de Tirreno waarschijnlijk weer. Alaphilippe maakte in Zuid-Amerika zijn eerste wedstrijdkilometers van het seizoen en reed pas afgelopen zaterdag zijn eerste koers op Europese bodem. Met succes, want ondanks een lichte verkoudheid won hij de Strade Bianche. We kunnen wel stellen dat Roglic, Dumoulin en Alaphilippe de mannen in vorm zijn.

Het is echter maar de vraag hoe het koersverloop zich evolueert. Met mannen als Van Avermaet, Tim Wellens, Adam Yates, Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Alexey Lutsenko en tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali zijn er meer namen om in de gaten te houden. Fernando Gaviria, Peter Sagan (getroffen door een maagvirus) en Elia Viviani hopen te scoren in de spaarzame sprintetappes.

Fernando Gaviria en Peter Sagan 2019
Gaviria en Viviani komen elkaar weer tegen.

Nederlanders
Naast Dumoulin beschikken ‘we’ met Wout Poels over nog een favoriet. Samen met Tourwinnaar Geraint Thomas (onlangs 12e in Strade Bianche) en Gianni Moscon deelt hij bij Sky het kopmanschap. Gedurende de Tirreno wordt duidelijk wie de leiding krijgt. Sam Oomen en Robert Gesink doen ook mee, maar zij zullen naar alle waarschijnlijkheid vooral in dienst rijden van Dumoulin en Roglic.

Sterren volgens Fiets.nl:
**** Primoz Roglic
*** Tom Dumoulin, Julian Alaphilippe
** Jakob Fuglsang, Tim Wellens, Geraint Thomas
* Greg Van Avermaet, Vincenzo Nibali, Adam Yates, Thibaut Pinot, Wout Poels

TV
Op Eurosport 1 is de wedstrijd dagelijks vanaf 13:45 uur live te zien.