Het wielerseizoen 2019 is officieel al een tijdje onderweg, maar het is pas écht begonnen als je na het werk de televisie aanzet en daarop koers ziet. Met Parijs-Nice en de Tirreno-Adriatico in aantocht gaat die vlieger weer op. Zondag begint de ‘koers naar de zon’. Wie wint hem? Wij blikken vooruit.

76e editie

Parijs-Nice wordt voor de 76e keer georganiseerd. Op de erelijst staan louter aansprekende namen. Denk maar aan Eddy Merckx, Jan Janssen, Jacques Anquetil, Joop Zoetemelk of recordhouder Sean Kelly. Laatstgenoemde won Parijs-Nice maar liefst zeven keer, allemaal op een rij! Meer recentelijk waren Alexandre Vinokourov, Alberto Contador, Michael Rogers en Bradley Wiggins succesvol. Van de nog actieve renners zegevierden Luis Léon Sanchez, Tony Martin, Richie Porte, Carlos Betancur (jawel!), Geraint Thomas, Sergio Henao en vorig jaar Marc Soler.


Lieuwe Westra werd in 2012 tweede achter Bradley Wiggins.

De eerste editie werd in 1933 verreden. Sinds 2011 maakt de koers deel uit van de WorldTour en is het al jaar en dag samen met de Tirreno-Adriatico de ideale voorbereidingswedstrijd voor de klassiekers. Veel renners zweren bij Parijs-Nice en de Tirreno, want de daarin opgedane wedstrijdkilometers zijn later in het seizoen goud waard. De wedstrijden als een voorbereidingskoersje bestempelen gaat dan weer wel te ver.

De bijnaam ‘koers naar de zon’ heeft Parijs-Nice te danken aan het feit dat de wedstrijd naar het zuiden gaat, daar waar de zon net iets feller schijnt. Joop Zoetemelk is met drie eindoverwinning de succesvolste Nederlander. Jan Janssen, Gerrie Knetemann en Michael Boogerd staan ook op de erelijst.

Parcours 2019

De naam Parijs-Nice doet vermoeden dat de wedstrijd in het centrum van Parijs start, zoals de Tour de France bijvoorbeeld eindigt, maar dat is niet zo. De startplaats is gelegen in Saint-Germain-en-Laye; op een uurtje rijden van het epicentrum van Parijs. Met een vlakke etappe gaat de WorldTour-koers zondag van start. De eerste drie etappes zijn allemaal vlak en bieden kansen voor de sprinters. Daarna gaat het ook voor de klassementsmannen echt beginnen.

De vierde etappe in de buurt van Lyon kent vijf heuvelhindernissen en finisht in oplopende lijn in Pélussin. Een dag later vindt er een 25 kilometer lange race tegen de klok plaats. Helemaal vlak is het niet, maar het is ook niet lastig genoeg om alleen klimmers te bestempelen als topfavorieten. Nadat het klassement waarschijnlijk flink is opgeschud volgt er een overgangsetappe. Het slotweekend belooft spektakel op te leveren. De voorlaatste etappe finisht op de Col de Turini (14,9 km à 7,3%) en de slotetappe met start en finish in Nice staat ook altijd garant voor leuke ontknopingen.

Etappeschema Parijs-Nice 2019:

1e etappe: Saint-Germain-en-Laye – Saint-Germain-en-Laye (138,5 kilometer)
Zondag 10 maart

2e etappe: Les Breviaires – Bellegarde (163,5 kilometer)
Maandag 11 maart

3e etappe: Cepoy – Moulins (200 kilometer)
Dinsdag 12 maart

4e etappe: Vichy – Pélussin (212 kilometer)
Woensdag 13 maart

5e etappe, individuele tijdrit: Barbentane – Barbentane (25,5 kilometer)
Donderdag 14 maart

6e etappe: Peynier – Brignoles (176,5 kilometer)
Vrijdag 15 maart

7e etappe: Nice – Col de Turini (181,5 kilometer)
Zaterdag 16 maart

8e etappe: Nice – Nice (110 kilometer)
Zondag 17 maart

Vorig jaar

Marc Soler speelde het vorig jaar slim. Met Simon Yates in de gele leiderstrui leek het gewonnen spel voor de Brit, maar zijn ploeg kon de slotetappe met start en finish in Nice niet onder controle houden. David de la Cruz, Omar Fraile en Soler sprongen weg en wisten het tot het einde vol te houden. Yates, die inmiddels geïsoleerd zat, kon de achterstand op de Spaanse leiders niet meer goed maken en zag de eindoverwinning op de slotdag in rook opgaan. Vier schamele seconden was na acht etappes het verschil tussen Yates en Soler, in het voordeel van Soler.

Marc Soler 2018
Soler pakte vorig jaar op de slotdag de leiding over.

De 2018-editie van Parijs-Nice leverde twee Nederlandse ritoverwinningen op. In de tweede etappe sloeg Dylan Groenewegen toe, Wout Poels was de beste in de vierde rit. Groenewegen was – zoals vaker – succesvol in een massasprint, terwijl Poels de 18,4 kilometer lange tijdrit op zijn naam schreef. Sam Oomen was op de dertiende plaats de beste Nederlander in het eindklassement. Poels stond er lange tijd goed voor, maar kwam in de slotfase van de zesde etappe ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen.

Favorieten
Sinds de vorige Parijs-Nice is er voor Yates veel veranderd. Hij reed lang aan de leiding in de Giro d’Italia (maar kende een totale inzinking) en won de Vuelta a España. In vergelijking met 2018 staat hij niet meer als outsider aan de start van een wedstrijd, maar begint hij bijna altijd als topfavoriet. Zo ook zondag, als Parijs-Nice begint. De lijst met kanshebbers is echter reusachtig. Denk maar aan Egan Bernal (Sky), titelverdediger Soler of zijn Movistar-ploeggenoot Nairo Quintana. Vanuit Nederlands oogpunt moeten we letten op Wilco Kelderman. Bij afwezigheid van Tom Dumoulin leidt hij de Sunweb-formatie.

Dé ploeg om in de gaten te houden is Astana. Met een selectie om handen en vingers bij af te likken reizen de mannen van Alexandre Vinokourov naar Parijs. Een kopman aanwijzen is geen gemakkelijke opgave, want met Ion Izagirre, Gorka Izagirre, Miguel Angel Lopez én Luis Léon Sanchez beschikt Astana over meerdere topfavorieten. Met maar liefst vijftien overwinningen is het de succesvolste ploeg van 2019 tot nu toe. Het is zelfs succesvoller dan Deceuninck-Quick-Step, dat met Bob Jungels wel een gevaarlijke klant voor de eindwinst in huis heeft.

Ion Izagirre 2019
Ion Izagirre is, samen met meerdere Astana-ploeggenoten, de topfavoriet.

Outsiders voor de overwinning zijn Dylan Teuns (vorig jaar zesde), Romain Bardet (AG2R), Michal Kwiatkowski (Sky) en Rigoberto Uran (EF Education First).

Met Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen als sprinttroeven mogen we net als in 2018 hopen op Nederlandse etappezeges. Dan moeten ze wel afrekenen met Michael Matthews, Matteo Trentin, Arnaud Démare, Alexander Kristoff en Caleb Ewan. Die andere topsprinters, Elia Viviani en Fernando Gavaria, verkiezen de Tirreno-Adriatico boven Parijs-Nice.

Sterren volgens Fiets.nl:
**** Ion Izagirre
*** Simon Yates, Egan Bernal
** Gorka Izagirre, Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana
* Wilco Kelderman, Romain Bardet, Dylan Teuns, Bob Jungels, Michal Kwiatkowski, Rigoberto Uran, Luis Léon Sanchez, Marc Soler

TV
Parijs-Nice 2019 is dagelijks vanaf 15:15 uur op Sporza te zien.