4 maart 2019 | Michael Kerkhof

Oostenrijkse dopingzaak treft ook de wielersport

Waarschijnlijk heb je de bizarre beelden van de Oostenrijkse langlaufer Max Hauke wel gezien. Terwijl hij bezig was met een bloedtransfusie, stapte de politie binnen en werd hij letterlijk op heterdaad betrapt. Vijf langlaufers werden tijdens de invallen in Seefeld opgepakt, waaronder Hauke. Nu is ook de wielersport geraakt door de Oostenrijkse dopingzaak.

Mark Schmidt

Het onderzoek richt zich op Mark Schmidt. De Duitse arts werd vorige week woensdag opgepakt in het Duitse Erfurt en heeft al geen ongeschreven dopingblad. Toen Bernard Kohl in 2008 werd betrapt op dopinggebruik, was Schmidt werkzaam voor zijn ploeg Gerolsteiner. Daar reden ook dopingzondaars Davide Rebellin en Stefan Schumacher voor.

Schmidt zou het apparatuur van dopinghandelaar Stefan Matschiner hebben overgenomen. Matschiner, voormalig atleet, voorzag diverse renners van Rabobank (Boogerd, Menchov, Thomas Dekker) van bloeddoping.

Denis Menchov, Thomas Dekker, Michael Boogerd
Denis Menchov, Thomas Dekker en Michael Boogerd werkten met Matschiner.

Afgelopen weekend bekende Stefan Denifl dat hij bloeddoping heeft gebruikt. De 31-jarige Oostenrijker won in 2017 een Vuelta-etappe en zou dit jaar voor CCC uitkomen. In december leverde hij echter ‘in onderling overleg met de ploeg’ zijn contract in. Een reden werd niet gegeven, maar nu is wel duidelijk wat er destijds speelde.

Preidler bekent

Vandaag volgt Georg Preidler zijn voorbeeld. De 28-jarige renner maakte in 2017 deel uit van de Sunweb-ploeg die Tom Dumoulin aan de Giro-overwinning hielp. De drievoudig Oostenrijks tijdritkampioen geeft toe doping te hebben gebruikt, maar niet wanneer precies wanneer. Ook zegt hij dat er alleen eind 2018 bloed is afgenomen, en niet is teruggebracht. Hij zou altijd schoon gekoerst hebben, zegt hij zelf.

Georg Preidler, Tom Dumoulin 2017
Georg Preidler (links) met Simon Geschke en Tom Dumoulin.

“Ik heb een fout gemaakt en wil eerlijk zijn”, zegt Preidler in Oostenrijkse media. “Het was de grootste fout van mijn leven. Alles wat ik kan zeggen, is dat ik niet meer kon leven met in mijn achterhoofd de wetenschap dat ik vals heb gespeeld. De laatste dagen waren een nachtmerrie. Ik kon niet meer eten en slapen.”

Oostenrijk

De Oostenrijkse wielersport werd de afgelopen jaren vaker geteisterd door dopinggevallen. Christian Pfannberger liep in 2009, een jaar na de positieve test van Kohl, tegen de dopinglamp. De politie doet op dit moment onderzoek naar een wereldwijd dopingnetwerk. Schmidt, de spil in de zaak, heeft betrokkenheid ontkend. Naast wielrenners en wintersporters behandelde hij ook voetballers, atleten, zwemmers, gewichtheffers en handballers.

Update: Preidler is per direct ontslagen door Groupama-FDJ.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen