Als we een poll zouden maken over wat de populairste berg in Frankrijk is, dan zou het waarschijnlijk gaan tussen de Galibier, de Ventoux en de Alpe d’Huez. Het is dan ook slim van Look om deze klimfiets de naam ‘Huez’ mee te geven.

Deze Huez RS Disc is gebaseerd op de eind 2017 geïntroduceerde Huez RS: een licht frame en vork van samen rond de 1050 gram. Prima voor echte lichtgewichten en ‘weight weenies’, maar dat wil dan niet zeggen dat het heel praktisch is. Mede daarom – en omdat de markt er om vraagt – is er de Huez RS Disc. Look geeft haar fietsen altijd een cijfercombinatie mee die refereert aan het inzetgebied. Aero (9), altitude (7) en performance (6).

En zo hebben we hier een fiets in een maat L met schijven die 7,15 kilo weegt. De basis is het oversized en licht geovaliseerde frame van diverse soorten HM composiet. Nano technologie wat net als bijvoorbeeld OCLV er op gericht is zo compact mogelijk de vezels te leggen met zo weinig mogelijk lijm. Daaraan gekoppeld een monobloc voorvork van 420 gram.

De Huez RS Disc is uitgevoerd met flat mount-bevestiging en ‘speedrelease’ steekassen. Dat laatste houdt in dat de 12 millimeter ‘dikke’ as aan een zijde net als bij een snelspanner in de pat valt. Zo hoef je niet de complete as eruit te draaien om een wiel te wisselen. Pièce de résistance is het eigen Look ZED 2-crankstel: licht, erg oversized en alleen passend in het eigen bracket. Voor de 785 Huez RS Disc heeft Look gelukkig geen ingewikkelde stuurcombi gebruikt – een losse pen en stuur is eigenlijk altijd lichter en praktischer. Comfortabel, snel schakelend, goed remmend – natuurlijk – en als de weg lichtjes stijgt dan… Boek een weekje Allemont (check ook de website van Look) en ga het zelf ervaren. Trainen in de Limburgse heuvels? Prima. Zo ‘simpel’ als de 785 Huez RS Disc eruit ziet, zo rijdt hij ook. En zo moet het ook; een racefiets is er in de eerste plaats voor om gewoon rond te knallen.