Eigenlijk is het not done om als wielertoerist in profkleding te rijden. ‘Teamkleding is alleen voor leden van het team’, schrijft de wielerwet voor. Iedereen moet lekker aantrekken wat hij leuk en mooi vindt, dus reed ik zonder gêne een paar tochtjes in het Astana-blauw om het A+V Versa Jacket te testen. Hoe het rijdt? Dat lees je hieronder.

Giordana A+V Versa Jacket

Het Italiaanse Giordana heeft veel mooie wielerkleding op voorraad. Neem maar een kijkje op de website van Giordana en de opvallende wielershirts, -jassen en -broeken springen er echt uit. Stijlvol is het dus zeker, en ook aan de kwaliteit hoeven we niet te twijfelen. Het door Federico Zecchetto in 1986 opgerichte bedrijf maakt gebruik van hoogwaardige materialen en werkt nauw samen met professionele atleten en wielerteams, zoals Mitchelton-Scott en… Astana.

A+V Versa Jacket, Astana
Met zo’n jas val je gegarandeerd op. De jas valt mooi over je broek.

Ik ontving een lange winterbroek (daar in een ander artikel meer over) en het A+V Versa Jacket in het lichtblauw van de Kazakse ploeg. De jas is geschikt voor trainingsritten onder milde weersomstandigheden en gemaakt van eVent DV Stretch membraan. Met een DWR-behandeling is het textiel waterdicht gemaakt en door de strak geweven buitenstof is het ook winddicht. Deze jas is trouwens niet helemaal gelijk aan de jas van de profs, want er ontbreken nogal wat sponsoropdrukkingen. Qua materiaal is het wel dezelfde.

Specificaties:
– Lichtgewicht
– Water- en winddicht
– Gedragen door de profs van Astana en Mitchelton-Scott
– Gemaakt van eVent DV Stretch-membraan
– 58% Polyester, 24% Polytetrafluorethylen, 18% Polyamid
– Windbestendige ritssluiting
– Maten: S tot en met 3XL
– Prijs: €279, onder andere hier te koop.

De jas ziet er aan de buitenkant aquablauw met zwart uit. De oranje binnenzijde in combinatie met de gele kraag en dito ritssluiting zorgt voor een waar kleurenspektakel. De aandacht trekken met deze jas is niet heel moeilijk, zo bleek tijdens meerdere trainingsritjes. Wielerploeg Astana heeft toch een klein beetje een fout imago, mede door het dopingverleden van de ploeg. De integriteit van Astana-baas Alexandre Vinokourov werkt daar ook niet echt aan mee. De kleding is al jaren hetzelfde. Het ene jaar is de outfit wat lichter, een jaar later weer donkerder. De 2018-uitvoering is een mix van beiden.

Fijne jas

De kleursamenstelling valt dus op, maar als we uitgebreider de jas bestuderen valt ook de onderkant op. Aan de achterzijde loopt het namelijk iets verder door, waardoor de jas mooi over je bibshort valt. Verder is de kraag ‘zacht’ en voel je dat niet zitten, zijn de achterzakken ietwat aan de kleine kant en is de Astana-uitvoering in tegenstelling tot de andere jassen niét uitgerust met reflectiemateriaal.

A+V Versa Jacket, Astana
Geen reflectie, maar wel een fijne (en opvallende) ritssluiting.

A+V Versa Jacket, Astana
De jas maakt deel uit van de Aqua+Vento collectie.

Onder slechte en mooie weersomstandigheden heb ik de Versa getest. Korte samenvatting: het is een heel fijne jas. De pasvorm is goed, het houdt veel koude tegen en heeft een fijne stretch. Is het winddicht? Zo goed als. Is het waterdicht? Ja, want na een flinke regenbui was mijn ondershirt nagenoeg droog. Bij een temperatuur van zo’n 10 graden Celsius is de Versa echt een heel fijne jas. Het is geen enkel probleem om je handschoenen ‘weg te stoppen’ onder de mouw van de jas, want het makkelijk opvouwbare materiaal past zich mooi naar je wensen aan. Ook handig als je met een horloge om je pols fietst en geen zin hebt in een bloot stukje huid.

De jas maakt deel uit van de Aqua+Vento Collection. De collectie bestaat uit meerdere jassen, broeken en shirts die ontwikkeld zijn om onder alle weersomstandigheden de hoogste kwaliteit te bieden. ‘Elke jas heeft een bepaald niveau van warmte, bescherming en gewicht om onder specifieke omstandigheden de beste prestaties te bieden’, schrijft Giordana. Het klinkt als een mooi verkooppraatje, maar het klopt – naar mijn mening – wel. Hoe koud of regenachtig het ook is, het blijft tijdens het fietsen lekker warm.

Aan de dure kant

Wat is er minder fijn? Weinig. Het is een jas voor milde weersomstandigheden, dus moeten we het niet vergelijken met echte winterjassen. Natuurlijk is het niet de allerwarmste jas, maar dat claimt Giordana ook niet. Het is wel warm genoeg en ook goed ventilerend, al heb ik dat in de frisse wintermaanden niet heel vaak kunnen testen. Een klein nadeeltje zijn de kleine achtervakken. In de breedte gaat het nog wel, maar verticaal is er niet heel veel ruimte. Ik had continu het idee dat mijn telefoon elk moment uit mijn zak kon vallen, al is er uiteindelijk niks gebeurd. Een ander klein nadeeltje is dat de Astana-uitvoering geen reflectie heeft, terwijl de andere A+V Versa’s dat wel hebben.

A+V Versa Jacket, Astana

Conclusie: erbij rijden als een prof is helemaal zo slecht nog niet, zeker niet in de Astana-kleding van Giordana. Je trekt gegarandeerd de aandacht! Heb je die aandacht liever niet? De jas is ook in meerdere neutrale uitvoeringen te koop. Neem even een kijkje op de site, maar schrik niet van de prijs..

Plus- en minpunten:

+ Lekker comfortabel
+ Mooi design
+ Wind- en waterdicht

– Prijzig