10 januari 2019 | Rob Meeuwessen

Getest: Mountainbike winterkleding deel 1: Endura MT500 serie

MT500 Waterproof jack

Endura maakt een regenjack dat veel meer is dan alleen dat. Noem het maar een outdoor jack. Zo uitgebreid en gedetailleerd is deze MT500 van Endura. Werkelijk aan ieder detail is gedacht. Vorig jaar gingen we al uitgebreid aan de haal met de voorganger van deze MT500. Een mooi en goed ademend doch waterdicht jack met de nodige zakken. Echter wel een stuk lichter en meer regenjack dan deze nieuwe variant. Inmiddels heeft de winter zich volledig ingezet en mochten we eindelijk echt op pad met de nieuwe MT500 serie.

Zoals gezegd is dit jack veel meer dan zomaar een regenjas. De regen tegenhouden doet het jasje sowieso want met een waterkolom nummer van 18000 en ademend vermogen van 64000 zijn er maar weinig jacks die het water beter buiten houden dan deze Endura jas. Endura gebruikt een exo shell 60 stof om dit voor elkaar te krijgen. De MT500 (465 gram in maat M) is MTB specifiek. Het heeft daarom ook een wat lossere fit en zit zeker niet strak. Hierdoor is hij ook prima te dragen als lekkere jas voor of na de rit. De jas is buiten volledig waterdicht ook volledig winddicht. We hebben de jas gedragen bij beestenweer maar ook op ijskoude zonnige dagen. Ook dan is het een heerlijke buitenste laag waar je enkel een goed ondershirt en evt een shirt met lange mouwen onder hoeft te dragen.


Dagje bikepark? Je liftpas past in dit zakje..

De jas zit zoals we al aanhaalden niet strak. Ook heeft het lange mouwen en van die heerlijke inzetstukken waar je de duim doorheen kunt steken. Zo sluit de boel lekker winddicht af. Onder beide oksels loopt over de hele zijkant tot ver in de armen een waterdicht gesealde dubbele rits. Deze dienen als ventilatiesleuven. We schrijven dubbele ritsen. Dit betekend dat je kunt kiezen of je de onderkant óf de bovenkant open ritst.


Lekker fris aan de oksels..

Boven op de schouders zitten antislip patches om ervoor te zorgen dat je rugzak netjes op zijn plaats blijft zitten. Mooi detail! Bekijken we de voorkant, dan zien we overall gesealde waterdichte YKK ritsen. Twee grote zakken op de borst die tevens als ventilatie kunnen dienen. In één van de grote zakken vinden we een mooi brillen poetsdoekje. Dat zijn pas details!


Antislip op de schouders..


Lekker poetsen onderweg..

Aan de achterkant van de jack zien we een grote capuchon. Deze past moeiteloos over je helm maar is met een velcro strap en diverse koortjes kleiner te maken zodat ook zonder helm de cap niet tot over je ogen schuift.


Echt overal is aan gedacht.

Liever geen capuchon? Een mooi labeltje houdt deze eventueel voor je op zijn plaats. De met opgeruwde stof verstevigde hoge kraag houdt je lekker warm in tussentijd. De stelkoortjes van de capuchon kunnen vastgeklikt worden in de daarvoor bestemde houdertjes. Mooi!


Met capuchon..


..en zonder.

Op diverse plaatsen vinden we mooie kleine reflecterende strips. Deze hadden nog best wat groter mogen zijn maar beter dan niets. De MT500 is verkrijgbaar in volledig zwart of zoals deze versie, in het grijs/oranje.
Endura heeft met dit jack de lat weer een beetje hoger gelegd. Een perfect ademend waterdicht jack boordevol mooie details. Een hoog niveau qua afwerking. We hebben tot op heden nog geen echt verbeterpunt kunnen vinden. Dit jack zit de komende periode standaard in de tas. De jas is te koop voor €220,-

MT500 waterproof broek

Bijpassend bij het jack heeft Endura de MT500 broek aangepakt. Deze baggy broek is gemaakt van dezelfde drielaagse exo shell 60 stof met gesealde naden. Het waterdichte en ademend vermogen is dan ook hetzelfde. Ten opzichte van de vorige generatie is de stof een stuk soepeler geworden wat hem fijner maakt om te dragen als het niet regent.

De broek (215 gram in maat M) heeft twee zakken (de oude had er slechts één). welke met een gesealde rits volledig waterdicht zijn. Je telefoon meenemen in de blub is zo geen probleem. Aan de onderkant van de broek zitten twee lusjes zodat de pijpen minder wijd kunnen worden gemaakt.

De hoge heupband heeft een flinke antisliprand. Samen met de twee velcrostrips kun je de broek zo dermate hoog en strak afstellen dat deze niet afzakt. Perfect.


Verstevigde achterkant om doorschuren te voorkomen..


Waterdichte naden..

Let op met het wassen van de broek. Overschrijd de maximale voorgeschreven wastemperatuur niet. Anders laten de naden los waarna de broek niet meer waterdicht is. De broek is te koop voor €119,-

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

3 reacties op “Getest: Mountainbike winterkleding deel 1: Endura MT500 serie

  • Endura maakt gewoon brilliant spul (en nee Held innetje, ik ben niet één van hen).
    De overschoenen van Endura zijn niet kapot te krijgen. Waar ik nogmaals met een setje Billig Billig Billig nog geen MTB winter haal, rijd ik nu al 2,5 seizoen met endura waar alleen door het lopen een beetje de stiksel aan de onderkant rond de uitsparingen slijt. Maar de rits is perfect en er valleen geen gaten in na een valpartij.
    En dan komt het, niet eens duurder dan die troep van BBB.
    Of mag ik dit nou niet zeggen.

  • Het is ongetwijfeld een heel mooi setje dus ik begrijp het enthousiasme. Toch vind ik wel dat het geheel een beetje leest alsof jullie worden gesponsord door Endura, of dat de tester iets heel moois in het vooruitzicht is gesteld bij een positieve review. #aanzettotdenken

    • Tja, wat kunnen we doen om dat gevoel weg te nemen. Niet meer enthousiast zijn over een product dat dit wel verdient? Zou ook gek zijn. Als je onze reviews geregeld leest zul je zien dat we de ene keer positiever zijn dan de andere keer. Vergelijk deze review bijvoorbeeld eens met die van de BBB kledingset. Ik kan alleen maar zeggen dat mijn collega’s en ik objectief testen. Tot groot verdriet van veel bedrijven (en van onze advertentieverkoper) schrijven we niet positief in ruil voor geld of advertenties. Er loopt dan ook wel eens een adverteerder boos weg als we niet positief genoeg zijn. Maar je zult ons hierop moeten geloven, want ik kan dat uiteraard lastig bewijzen. In dit specifieke geval kan ik zeggen dat het ook mijn ervaring is dat Endura echt heel goed spul maakt. Zou bijna zeggen: ‘Probeer het eens uit, dan kun je zelf controleren of wat Rob zegt hout snijdt.’ Maar dat zul je vast ook opvatten als een poging tot reclame maken 😉

Geef een reactie

Inloggen