3 januari 2019 | Yvanka

Voor op de bucketlist: La Ruta de Los Conquistadores

La Ruta de Los Conquistadores is een van de zwaarste mountainbike races ter wereld. Drie dagen lang fietsen door de prachtige en wilde natuur van Costa Rica, van de ene kust naar de andere. Verwacht extreem steile beklimmingen, modderige paden, metershoge bruggen, oude spoorwegen, wilde rivieren en af en toe een krokodil… 

In 1993 las de atleet Roman Urbina over drie Spaanse ‘Conquistadors’ die in 1560 de prachtige natuur en wilde bergen van Costa Rica wilden doorkruisen, van de Pacific Coast tot aan de Caribische zee. Het landschap was echter zo ruig, dat ze er in totaal 20 jaar over gedaan hebben! Roman was zo gefascineerd door het verhaal dat hij besloot deze route zélf te ontdekken, maar dan vanaf de mountainbike. Zo is La Ruta geboren en nu volgen elk jaar honderden mensen de route van de Spaanse soldaten over nagenoeg dezelfde paden, maar dan op de fiets én in 3 dagen tijd!

De 3 etappes van La Ruta in 2018. De route wordt ieder jaar iets aangepast. 

Van kust tot kust

‘The toughest mountainbike race on the planet”, dat is La Ruta. Het is een loodzware en avontuurlijke tocht dwars door Costa Rica. Het is tevens ook de enige fietsrace die Amerika van kust tot kust doorkruist, van de stille Oceaan tot de Atlantische oceaan. Jaarlijks komen de beste mtb’ers ter wereld samen om drie dagen lang op avontuur te gaan met maar één doel: de finish halen. En dat is lastig, heel lastig.

Je fietst dwars door het tropisch regenwoud, beklimt minstens één vulkaan
en daalt vervolgens af door bananenplantages

Hoewel de route ieder jaar wordt aangepast, bestaat de race altijd uit 3 etappes van 86km, 80km en tot slot 60km. Ook zijn er minstens 5 beklimmingen en 8800 hoogtemeters in het parcours opgenomen. De race gaat over elk denkbare ondergrond. Van singletracks, grind, asfalt en onverharde wegen tot metersdiepe modder, stenen en zelfs vulkaanas. Je fietst dwars door het tropisch regenwoud, beklimt minstens één vulkaan en racet door o.a. bananenplantages, rivieren, moerassen en kleine boerendorpjes.

9 verschillende klimaten

Terwijl je in de lagere gelegen landschappen hoge temperaturen voor de kiezen krijgt, krijg je in de tropische bossen juist een flink pak regen en op grote hoogte is het weer klappertanden geblazen. La Ruta is dan ook een wedstrijd tegen het klimaat. Tijdens de 3 dagen fiets je zelfs door 9 van de in totaal 12 verschillende microklimaten van het land! Een bizarre wisseling in temperatuur en weersomstandigheden, maakt de tocht dan ook extra heftig.

Tijdens de 3 dagen fiets je door 9 van de in totaal
12 verschillende microklimaten

Maar het is ook een hele bijzonder en mooie tocht. Volgens National Geographic is Costa Rica namelijk de meest biodiverse plaats ter wereld, omdat 5% van alle vogels, planten en dieren op onze planeet in dit land leven en dat op slechts 0,01% van het totale aardoppervlak. Als ‘La Ruta rider’ krijg je dus een unieke ervaring om de ongerepte natuur én wilde beesten tijdens het fietsen te zien!

Wees gewaarschuwd

Zie jij deze uitdaging wel zitten? Op 31 oktober 2019 kan je aan de start verschijnen, maar let op: La Ruta is absoluut geen race voor beginnende mountainbikers. Zelfs professionals ervaren het als zeer heftig. Deze race vergt het uiterste van jezelf. Zowel van je rijvaardigheid, uithoudingsvermogen als mentale kracht. Ook is het de vraag of je materiaal het niet halverwege begeeft… La Ruta wordt daarom ook gezien als meer dan een race, het is een persoonlijk avontuur, waarbij je jezelf volgens de organisatie op een ‘nieuwe manier’ leert kennen.

Meer weten? Bezoek hier de website of bekijk hieronder nog meer beelden van de wedstrijd. 

Zou jij de La Ruta willen rijden?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Foto’s: La Ruta de Los Conquistadores

Gerelateerd

Yvanka

Schrijft over (vrouwen)wielrennen en is altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen. Blogt daarnaast over het beginnen met wielrennen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer artikelen van Yvanka

Één reactie op “Voor op de bucketlist: La Ruta de Los Conquistadores

Geef een reactie

Inloggen