Het wielerseizoen is al een tijdje ten einde en ook het kalenderjaar stormt op 2019 af. Daarom is het tijd om met lijstjes terug te blikken op het geweldige wielerseizoen 2018. Vandaag kijken wij naar onze landgenoten. Wie waren de beste Nederlandse (mannelijke) wegwielrenners van 2018?

10. Wilco Kelderman
Wilco Kelderman 2018

Als er iemand veel pech kent is het Wilco Kelderman wel. Het wielerjaar 2018 liep voor de Sunweb-renner vooral op teleurstellingen uit, maar toch herpakte hij zich nog knap. In de Tirreno-Adriatico brak hij zijn sleutelbeen en een week voor de Tourstart viel hij op het NK weer ongelukkig op zijn schouder. Weg Tourambities, hallo Vuelta a España. Zonder koersritme deed Kelderman knap van voren mee en mocht hij zelfs héél even dromen van het podium. Uiteindelijk werd Kelderman tiende. Hopelijk zit het in 2019 meer mee..

Wedstrijddagen: 49
Overwinningen: 0

9. Danny van Poppel


Na Trek Factory Racing en Team Sky keerde Danny van Poppel begin 2018 weer terug bij een Nederlandse ploeg: LottoNL-Jumbo. Als tweede sprinter achter Dylan Groenewegen begon hij in Valencia het seizoen direct met een overwinning. In de Giro was hij een aantal keer dicht bij de winst, maar moest hij het doen met 5x een top-vijf plaats. Met winst in Halle-Ingooigem op zak stond hij met veel vertrouwen aan de start van het NK, maar daar was ene Mathieu van der Poel hem te snel af. In de Vuelta was hij opnieuw heel sterk, maar zat er weer geen overwinning in. In zijn allerlaatste koers van het jaar maakte hij het cirkeltje van 2018 rond door net als zijn eerste wedstrijd te winnen. LottoNL-Jumbo boft met sprinters als Van Poppel en Groenewegen in het team.

Wedstrijddagen: 82
Overwinningen: 3

8. Sam Oomen
Sam Oomen 2018

Langzaam mogen we steeds meer genieten van Sam Oomen. In de schaduw van Tom Dumoulin wordt hij bij Sunweb naar voren geschoven en behaalde hij in 2018 enkele mooie ereplaatsen. Tot een overwinning kwam het dit jaar niet, maar als je als meesterknecht van grootmeester Dumoulin van start gaat in de Giro en uiteindelijk zelf als 9e weet te eindigen ben je een grote jongen. Op het loodzware WK-parcours in Innsbruck werd de nog maar 23-jarige Oomen 14e. Wij zijn heel benieuwd wat hij nog meer in zijn mars heeft. Een individuele overwinning zou mooi zijn, want zijn laatste dateert inmiddels van 13 augustus 2016..

Wedstrijddagen: 71
Overwinningen: 0

7. Bauke Mollema
Bauke Mollema 2018

Bauke Mollema mocht in de Tour de France als kopman starten. Zijn ploegleider Yaroslav Popovych communiceerde naar buiten dat Mollema voor een klassement ging, maar de Groninger stelde die doelstelling bij: ritwinst was belangrijker. Mollema kleurde de Tour, maar tot een overwinning kwam het niet. Na het Contador-tijdperk breekt voor Mollema bij Trek-Segafredo nu het Porte-tijdperk aan en is de kans om nog een goed klassement te rijden in de Tour erg klein geworden. Na een sterk seizoen (met overwinningen in Italië, een 2e plek in Clasica San Sebastian en een 12e plek op het WK) werd hij beloond met een contractverlenging van twee jaar.

Wedstrijddagen: 86
Overwinningen: 2

6. Fabio Jakobsen
Fabio Jakobsen 2018

Als je in je allereerste profjaar 7 koersen weet te winnen, dan ben je een supertalent. Fabio Jakobsen is dat. Waar hij in de sprintrangorde van Quick-Step eerst nog Fernando Gaviria, Elia Viviani en Alvaro Hodeg voor zich moest duiden, daar zal hij volgend jaar na zijn overwinningen in onder andere de BinckBank Tour, Scheldeprijs en Nokere Koerse alleen nog maar zijn meerdere moeten erkennen in Viviani. Van Gaviria (vertrokken naar UAE Emirates) heeft hij geen last meer. Door het vertrek van Niki Terpstra naar Direct Energie is hij in 2019 de enige Nederlander in dienst van Deceuninck-Quick-Step. Hoeveel koersen gaat hij winnen?

Wedstrijddagen: 56
Overwinningen: 7

5. Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel 2018

Tja, wat moeten we nog over Mathieu van der Poel schrijven? Dat hij een fenomeen in het veldrijden en mountainbiken is weten wel wel, maar wat kan hij op de weg? Dit jaar reed hij slechts 13 wedstrijden en won hij er 6 (!). In ‘zijn’ Hoogerheide sprintte MvdP naar de Nederlandse wegtitel en iets meer dan een maand later was alleen Matteo Trentin op het EK in Glasgow sneller. Volgend jaar heeft zijn ploeg Corendon-Circus een ProContinentale status en doet Mathieu mee aan enkele klassiekers. Wij kunnen niet wachten!

Wedstrijddagen: 13
Overwinningen: 6

4. Dylan Groenewegen
Dylan Groenewegen 2018

Hij is de derde en laatste sprinter in deze top-tien, maar met recht wel de hoogstgenoteerde. Dylan Groenewegen won in 2018 liefst 14 wedstrijden en is daarmee samen met Alejandro Valverde de renner met de meeste overwinningen achter zijn naam. Met 9 zeges ging hij met veel vertrouwen naar de Tour de France, maar kwam hij er in de eerste week niet aan te pas. Waar bijna iedereen begon te twijfelen of Groenewegen zijn aantal Tourzeges wel kon verdubbelen, bleef de Amsterdammer er zelf rustig onder. Met succes, want na zeven dagen mocht hij het zegegebaar maken. Een dag na zijn overwinning in Chartres was het in Amiens opnieuw raak. Je zou het bijna vergeten, maar zijn beste jaren moeten nog aanbreken..

Wedstrijddagen: 64
Overwinningen: 14

3. Steven Kruijswijk
Steven Kruijswijk 2018

In 2018 geen Giro d’Italia voor Steven Kruijswijk, maar de dubbel Tour-Vuelta. Alle ogen waren tijdens La Grande Boucle gericht op Tom Dumoulin en Lotto-ploeggenoot Primoz Roglic, maar in hun schaduw finishte Kruijswijk heel knap als vijfde. Met enkel de Clasica San Sebastian (9e) in de benen stond de 31-jarige renner aan de start van de Vuelta a España. Na zijn geweldige tijdrit in Torrelavega leek de eindwinst zelfs tot de mogelijkheden te behoren, maar dat duurde amper 24 uur. Uiteindelijk eindigde hij als vierde. Na zijn vijfde plek in de Tour een geweldig resultaat, waarmee hij geschiedenis schreef: hij is de eerste Nederlander die in alle grote rondes in de top-vijf is geëindigd.

Wedstrijddagen: 76
Overwinningen: 0

2. Niki Terpstra


Zoveel kansen om wedstrijden te winnen krijgt een type renner als Niki Terpstra in zijn carrière niet, maar inmiddels is de palmares van de Noord-Hollander aardig gevuld. Dit jaar kwamen daar individuele zeges in Le Samyn, E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen bij. In Oostenrijk veroverde Terpstra met Quick-Step voor de vierde keer goud op het WK-ploegentijdrit en finishte hij enkele weken later als tweede in Parijs-Tours. Volgend jaar zal hij vaker op Franse bodem te zien zijn als hij voor Direct Energie koerst. Gaat het hem lukken om voor een kleinere ploeg ook zulke indrukwekkende uitslagen te rijden? Met recht staat hij (bijna) bovenaan dit lijstje na weer een topjaar.

Wedstrijddagen: 85
Overwinningen: 5

1. Tom Dumoulin
Tom Dumoulin 2018

Hij is niet genomineerd voor de eretitel Sportman van het Jaar, terwijl hij die prijs in 2017 juist won. Reed hij dan een minder seizoen? Helemaal niet, alleen ontbreekt een grote eindoverwinning in een grote ronde. De lat ligt klaarblijkelijk héél erg hoog. Chris Froome hield Tom Dumoulin in de Giro van zijn tweede grote eindoverwinning af en diens ploegmaat Geraint Thomas was in de Tour de France te sterk. Op het WK werd zijn ‘net-niet jaar’ bekroond met een zilveren tijdritplak (zowel individueel als in teamverband) en een vierde plaats in de wegwedstrijd. Die ene grote overwinning ontbreekt dus, maar wat hebben we van Tom genoten. Heel terecht is hij volgens Fiets.nl de beste Nederlandse wegwielrenner van 2018!

Wedstrijddagen: 65
Overwinningen: 2