30 november 2018 | Michael Kerkhof

Fiets test sportvoeding – Deel 3

Het is tijd voor deel 3 van ‘Fiets test sportvoeding’. De afgelopen weken hebben we de producten van Xenofit, Aptonia, SportvoedingWebshop, OTE en Torq onder de loep genomen en lees je hieronder onze bevindingen!

Xenofit

Xenofit reep
Zegt het plaatsje Tutzing je iets? De kans is erg klein. In het plaatsje onder de rook van München is Xenofit gevestigd. Xenofit maakt al dertig jaar sportvoeding en is vooral in eigen land bekend. In Nederland is de sportvoeding van Xenofit wel her en der te koop, maar qua naamsbekendheid heeft het nog wel een behoorlijke winstslag te maken.

Uiterlijk zegt niet altijd alles, maar de naam in combinatie met de folie-achtige verpakking beloofde niet heel veel goeds. Het ziet er goedkoop en simpel uit. Smaken verschillen, zo blijkt, want fietsvrienden vonden de verpakking wel weer mooi. Tijd om de vooroordelen aan de kant te schuiven en de voeding te testen!

De energierepen zien er niet heel smaakvol uit en komen slecht uit de test. Het proeft heel chemisch en hapt niet lekker weg. Hetzelfde geldt voor de energiegel, waarbij je enige moeite moet doen om het gelletje te openen om vervolgens zoete pasta naar binnen te werken. De dorstlesser is ten opzichte van de repen en gelletjes iets fijner, maar kent ook een vervelende nasmaak. Xenofit slaan wij voorlopig over.

Energiereep (abrikoos, 68 gram):
1034 kj/245 kcal, 3,9 gram vet waarvan verzadigd 0,4 gram, 45 gram koolhydraten waarvan suiker 16 gram, 7 gram eiwit, 1,2 gram zout.
– Adviesprijs: €1,80

Energiegel (bosvrucht, 60 gram):
360 kj/86 kcal, 0 gram vet, 21,5 gram koolhydraten waarvan suiker 11 gram, 0 gram eiwit, 0,07 gram zout.
Adviesprijs: €1,95

Dorstlesser (citrusvrucht, 42 gram = 1 serving):
432 kj/103 kcal, 0 gram vet, 26 gram koolhydraten waarvan suiker 10 gram, 0 gram eiwit, 0,23 gram zout.
– Adviesprijs: €16,90 voor een pot van 672 gram.

Meer informatie over Xenofit vind je hier.

Aptonia

Aptonia reep
Aptonia is het huismerk van Decathlon, net als bijvoorbeeld Kalenji en B’Twin. Niet alleen sportvoeding valt onder de noemer van Aptonia, maar ook massagerollers, tassen, trisuits en zelfs een EHBO kit. Wij hebben ons maar gericht op de sportvoeding.

Dat was een behoorlijke taak, want de keuze is – zoals met alles bij Decathlon – reuze. Wij ontvingen een flink pakket met allerlei producten, variërend van gelletjes, repen en multifunctionele bidons tot aan isotone poeder en kant-en-klare sportdrank. De gels, repen en isotone poeder pikten we er uit.

Het eerste dat opvalt is dat er op de saaie verpakking van zowel de reep als gel geen voedingswaarden staan. Het tweede is dat de verpakking van de gel doorzichtig is en je de zoete gloed al kunt zien. Het openen van zowel de reep als gel gaat prima, vooral de reep opent makkelijk. De smaak van de gel is niet heel fijn en ook erg dik; je hebt echt water nodig om het weg te spoelen. De reep (amper 33 cent per reep!) is dan weer heel fijn van smaak en misstaat zelfs niet als tussendoortje (op kantoor werd de reep al soldaat gemaakt door een collega). Het draaisysteem bij de gels is daarnaast erg handig om er wat langer mee te doen. Kortom: voor heel weinig geld haal je prima sportvoeding in huis!

Energiereep (witte chocolade, aardbei en bessen, 32 gram):
143 kcal, 5 gram vet waarvan verzadigd 3 gram, 21 gram koolhydraten waarvan suiker 13 gram,  gram eiwit, 0 gram zout.
– Adviesprijs: €0,33

Energiegel (G-Easy Long Distance, 64 gram):
748 kj/176 kcal, 0,5 gram vet, 44 gram koolhydraten waarvan suiker 24 gram, 0,6 gram eiwit, 0,26 gram zout.
– Adviesprijs: €1,30

Dorstlesser (ISO citroen, 38 gram = 1 serving)
580 kj/138 kcal, 0 gram vet, 35,1 gram koolhydraten waarvan suiker 29,7 gram, 0 gram eiwit, 0,7 gram zout
– Adviesprijs pot 2 kilogram: €14,95

Meer informatie over Aptonia vind je hier.

OTE

OTE Duo Bar
Vul OTE in op Google en je krijgt tientallen bedrijven tevoorschijn die zo heten. Wij zijn alleen geïnteresseerd in OTE Sports en ontvingen enkele gels, repen en dorstlessers van het meer dan twintig jaar oude bedrijf. OTE is onder andere voedingssponsor van de triathlonbroers Brownlee en wielerploeg EF Education First.

Qua repen heeft OTE meerdere soorten. De ‘anytime’-reep is bedoeld als tussendoortje, de Duo Bar is een energiereep en dan zijn er ook nog proteïnerepen. De Duo Bar ziet er groot uit en nodigt niet direct uit tot het nuttigen van de ‘crispy’ chocoladereep. De verpakking van de flapjack ziet er in dat opzicht een stuk lekkerder uit, maar er zit nog een groot verschil tussen beide repen: de Duo Bar is al doormidden gebroken. Eigenlijk dacht ik dat de helft gewoon was afgebrokkeld, maar schijnbaar hoort dat zo en past het volgens OTE perfect bij hun voedingssysteem, waarbij je de reep (2x 20 gram koolhydraten) over meerdere momenten kunt verdelen.

Ik had weinig verwachtingen van de reep, maar de Duo Bar in vanillesmaak viel ons allemaal niet tegen. Zelfs met een door de kou op slot geschoten kaak was het nog prima te eten en niet stug, de smaak viel ook mee en was zelfs aangenaam. Het gelletje was ook prima, maar de dorstlesser viel enorm tegen. Vies, dat is er het juiste woord voor. Al met al is het prima sportvoeding van OTE, maar sla de dure dorstlesser dan wel over..

Energiereep (OTE Duo Bar, chocolade, 65gram):
1158 kj/275kcal , 9,8 gram vet waarvan verzadigd 3,4 gram, 40 gram koolhydraten waarvan suiker 22,7 gram, 7,4 gram eiwit, 0,2 gram zout.
– Adviesprijs: €2,25

Energiegel (energiegel sinaasappel, 56 gram):
349 kj/82 kcal, 0 gram vet, 20,5 gram koolhydraten waarvan suiker 4,8 gram, 0 gram eiwit, 0,28 gram zout.
– Adviesprijs: €1,95

Dorstlesser (vanille, 43 gram = 1 serving)
680 kj/160 kcal, 0 gram vet, 40 gram koolhydraten waarvan suiker 8,8 gram, 0 gram eiwit, 0,9 gram zout
– Adviesprijs pot 1,2 kilogram: €33,95

Meer informatie over OTE vind je hier.

SportvoedingWebshop

SportvoedingWebshop.com
Het oranje-zwarte SportvoedingWebshop.com heeft net als Duursport een eigen voedingsmerk op de markt gebracht. Waar Duursport voor een andere naam (Amacx) heeft gekozen, maakt SportvoedingWebshop gewoon gebruik van haar eigen naam. Naast sportvoeding kun je ook allerlei andere dingen voor een leuke prijs kopen bij SportvoedingWebshop.

Hoe smaakt het? Prima! De repen zijn goed van smaak, de gels lekker en de sportvoeding drinkt makkelijk weg. De sportvoeding van SportvoedingWebshop is niet duur en scoort overall een goed cijfer. Geef het een kans, zou ik zeggen.

Energiereep (aardbei/banaan, 55gram):
918 kj/218 kcal, 0 gram vet waarvan verzadigd 0 gram, 39 gram koolhydraten waarvan suiker 22,5 gram, 2,8 gram eiwit, 0,15 gram zout.
– Adviesprijs: €1,29

Energiegel (energiegel sinaasappel, 60 gram):
431 kj/103 kcal, 0 gram vet, 26 gram koolhydraten waarvan suiker 0 gram, 0 gram eiwit, 0 gram zout.
– Adviesprijs: €1,29

Dorstlesser (citroen, 25 gram = 1 serving)
404 kj/95 kcal, 0 gram vet, 23 gram koolhydraten waarvan suiker 15 gram, 0,1 gram eiwit, 0,2 gram zout
– Adviesprijs pot 600 gram: €9,95

Meer informatie over SportvoedingWebshop vind je hier.

TORQ
TORQ
TORQ Benelux is gevestigd in IJhorst te Overijssel en werd zo’n vijftien jaar geleden in Engeland opgericht. Als eerste werd er een reep ontwikkeld, waarna de gels, dorstlessers en heel veel andere producten volgden. TORQ werkt volgens het simpele concept dat er elk uur maximaal 90 gram aan koolhydraten ingenomen kan worden en dat de verpakking makkelijk te openen moet zijn.

Ironisch genoeg had ik juist problemen met het openmaken van de reep. Eenmaal de verpakking geopend, kwam daar de abrikozenreep tevoorschijn. Bij meerdere repen en gels konden we niet helemaal plaatsen wat we nou naar binnen werkten. Zo ook bij de mango- (met meer rozijn dan mango) en abrikoos-reep. De dorstlesser smaakte wel fijn en steekt er deze test met kop en schouders bovenuit. Minpunt: TORQ is het duurst van de vijf geteste merken.

Energiereep (abrikoos, 45 gram):
643 kj/152 kcal, 1,2 gram vet waarvan verzadigd 0,2 gram, 32,5 gram koolhydraten waarvan suiker 12,6 gram, 2 gram eiwit en 0 gram zout.
– Adviesprijs: €2,00

Energiegel (aardbeien yoghurt, 45 gram):
476 kj/114 kcal, 0 gram vet, 28,8 gram koolhydraten waarvan suiker 9,6 gram, 0 gram eiwit, 0 gram zout.
– Adviesprijs: €2,00

Dorstlesser (sinaasappel, 33 gram = 1 serving)
500 kj/120 kcal, 0 gram vet, 30 gram koolhydraten waarvan suiker 10 gram, 0 gram eiwit, 0 gram zout
– Adviesprijs pot 500 gram: €17,85

Meer informatie over TORQ vind je hier.

De resultaten:

Slechts 33 cent per reep en een 8 als cijfer, Aptonia is de grote winnaar.


SportvoedingWebshop en TORQ zijn gelijk, al is SportvoedingWebshop wel een stuk goedkoper.


Een pot van 2 kilo kost bij de Decathlon slechts €15,99! TORQ is ook in dat opzicht duurder.

Lees ook deel 1 en deel 2!

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen