19 november 2018 | Michael Kerkhof

De Vlaeminck: ‘Van der Poel maakt de sport kapot’

Roger De Vlaeminck heeft zich tegenover Sporza hard uitgelaten over Mathieu van der Poel. De Vlaeminck vindt dat de Nederlander de cross kapot maakt. “Er komt niemand tot aan de enkels van Mathieu van der Poel, hij is veel te goed. Maar ik vind dat Van der Poel slimmer moet zijn, want er haken veel mensen af.”

‘Hij maakt de sport beetje kapot’

Halverwege november staat de zegeteller van Van der Poel in de cross al op 11. “Na 10 minuten heb je tegenwoordig alles gezien in het veldrijden. Het is het bekijken niet meer waard. Van der Poel is een echte Hollander die alles naar zich toe wil trekken”, vervolgt De Vlaeminck. “Dat begrijp ik. Maar je kunt het ook mooi maken als je de beste bent. Want ik vind het niet meer mooi. Van der Poel maakt de sport een beetje kapot.”

Wout van Aert komt voorlopig nog niet in het stuk voor. De Vlaeminck heeft advies voor hem: meer achter de brommer trainen. “Ik heb met Wout van Aert gesproken en hem gezegd dat hij snelheid mist. Hij moet meer achter de brommer rijden. “Rijd 50 of 60 km/u en ga dan eens naast die brommer rijden”, geeft hij als tip. “Ik wil Van Aert trainen en leiden. Misschien is het voor dit jaar te laat, maar volgend seizoen kan dat zeker lukken.”

Mocht De Vlaeminck nog jong zijn, zou hij Van der Poel – naar eigen zeggen – ongetwijfeld verslaan. “Als ik 23, 24 of 25 jaar was, werd hij door mij geklopt”, zegt de Belg, waarop de verslaggever vraagt hoe hij Van der Poel dan zou verslaan. “Misschien kan hij niet in mijn wiel blijven, hè? Ik had ook talent.”

MvdP blijft winnen

Zaterdag was Van der Poel de sterkste in de derde WB-manche in Tabor. Zondag zegevierde de Nederlander in de Flandriencross. Al vanaf het begin reed Van der Poel weg van de rest en kon alleen zijn ploegmaat Tom Meeusen hem volgen. Meeusen had het zwaar en moest meerdere keren lossen, maar Van der Poel nam hem op sleeptouw en liet hem pas in de slotfase achter. Meeusen finishte uiteindelijk als tweede op bijna een minuut van Van der Poel.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

9 reacties op “De Vlaeminck: ‘Van der Poel maakt de sport kapot’

 • Titel: “Van der Poel maakt de sport kapot”
  Citaat: “Van der Poel maakt de sport een beetje kapot.”
  Geen hele goede journalistiek als je de nuances uit citaten gaat weghalen.

 • Kan mijnheer De Vlaeminck mij vertellen welke vezel van MvP er “Hollands” is??
  Hij heeft een Nederlands paspoort that’s all. Z’n pa was al geen Hollander maar eerder Belg

 • Ben benieuwd of hij dit ook gezegd zou hebben als Van Aart alles zou winnen. Het is toch geweldig om naar een dergelijk sportman, zo’n groot talent te mogen kijken? Ik heb dit jaren met heel veel plezier en bewondering gedaan naar Nijs en nu doe ik dat naar Van der Poel. Zou hij ook moeten doen!

 • Je kent de figuur De Vlaeminck toch? Niet serieus nemen. Beetje kort door de bocht om alle Belgen (je bedoelt Vlamingen) over dezelfde kam te scheren. Mathieu is behoorlijk populair in Vlaanderen.
  Ik ben het er wel mee eens dat het behoorlijk saai wordt. Maar dat was met Nys in z’n beste dagen niet anders.

 • Jammer zijn reactie. De tijden dat belgen alles wonnen en het belgische publiek zich soms zeer onsportief gedraagt en niet schroomt om renners uit te foeteren of zelfs fysiek geweld toe te passen is hij blijkbaar vergeten. De enige manier is om meer te trainen en sprotieg revanche nemen, maar ja daar hebben belgen soms moeite meen. Zeker als het om Hollanders gaat.

Geef een reactie

Inloggen