4 november 2018 | Michael Kerkhof

Van der Poel en Worst pakken Europese titels

Mathieu van der Poel en Annemarie Worst hebben het EK veldrijden gewonnen. Worst was bij de vrouwen sterker dan Marianne Vos en Denise Betsema, terwijl Van der Poel na een lange solo won voor Wout van Aert en Laurens Sweeck.

Oranje boven

Worst trok in de voorlaatste ronde stevig door en sloeg een klein gaatje op Vos, Betsema en Sanne Cant. In de slotronde kwamen de drie achtervolgsters niet meer tot aan het wiel van Worst, waardoor de jonge Nederlandse voor een kleine stunt zorgde door Europees kampioene te worden. Vos werd moegestreden tweede, Betsema maakte het Nederlandse feestje compleet en pakte het brons.

Om 15:15 uur gingen de profs van start. Van Aert had de beste start en sloeg al direct een gaatje op de rest. Ook Lars van der Haar was goed weg, maar had geen antwoord op de versnelling van de wereldkampioen. Van der Poel raakte in de eerste bocht wat in de verdrukking en vond naarmate de ronde vorderde de weg naar voren. Na twee ronden zat Van der Poel weer bij Van Aert en trok hij op een van de minst spectaculaire stroken stevig door. Op het vlakke werd Van Aert gewoon uit het wiel gereden; hij moest zijn snelle start bekopen. Van der Poel bouwde een voorsprong van twintig seconden op en kon in de slotronde al vroeg beginnen met vieren.

Nederlands-Belgisch feestje

Van Aert pakte op 14 seconden achterstand het zilver, Sweeck bleef in het gevecht om het brons zijn landgenoot Michael Vanthourenhout net voor. Toon Aerts schudde Van der Haar van zich af en werd nipt vijfde, Joris Nieuwenhuis werd knap zevende.

Mathieu van der Poel 2018

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Één reactie op “Van der Poel en Worst pakken Europese titels

  • Tjsa, ik weet het nog zonet niet met die Worst. Komt wat snel in verhouding met haar talent. Ik heb eens een keer gezien hoe pa Worst bij een MTB jeugdwedstrijdje stond te schelden op alle MTB-ertjes die zijn dochtertje ‘in de weg’ reden. Annemarie zelf liet zich ook niet onbetuigd en reed zich scheldend naar voren. Na die wedstrijd ontstond er een rel toen pa Worst een 14-jarige deelnemer, die het lef had gehad iets terug te zeggen, de keel dicht kneep. Sindsdien volg ik hen op afstand en heb ik een beetje een Femke van den Driessche beeld bij deze familie: Een wat vreemde instelling en ook zo’n opgefokte pa…

Geef een reactie

Inloggen