De meeste opstapracers tussen pakweg 750 en 1200 euro hebben een frame van oversized aluminium. Deze Bulls Harrier 1 ook. De ‘1’ duidt erop dat er ook een ‘2’ is. Deze heeft een Shimano 105-groep, de ‘1’ heeft een 10-speed Tiagra-onderdelengroep.

Het frame is oversized 7005 aluminium, in combinatie met een nauw aansluitende volledig carbon voorvork. De Harrier is voorzien van interne kabels; de derailleurkabels verdwijnen beide aan de linkerkant van de onderbuis in het frame. Vlak voor het bracket komen ze weer tevoorschijn. De kabel van de achterderailleur is geheel afgedicht en loopt aan de onderzijde van de rechterachtervork naar achteren.

Het bracket heeft nog ‘gewoon’ schroefdraad. De staande en liggende vorken zijn gebogen, de boven- en onderbuis oversized en deels ‘plat’ geovaliseerd. Er gaat een 27,2 millimeter zadelpen in het frame. De fiets is voorzien van een complete Shimano aandrijving: een Tiagra 10-speed groep met 50-34 en 11-32 achter en een custom wielset met Mavix CXP Elite-velgen en Styxx-naven, Bulls-stuur, -stuurpen, -zadelpen, Schwalbe banden en Selle Royal zadel.

De nieuwe Shimano Tiagra schakelt goed en snel, de remkracht is prima, vanaf 2018 heeft de Harrier weer gewoon een rem aan de bovenzijde van de achtervork en niet achter het bracket.

De zithouding is gewoon lekker racy. Je zit niet extreem diep omdat de balhoofdbuis met 17 centimeter vrij lang is, de bovenbuis is met 55 centimeter standaard. Op de weg vertaalt zich dit in een strak rijgedrag. Wat je ook wilt, de Harrier volgt je wel. Je handen kun je prima kwijt op het compact stuur. Heel licht is de Harrier niet, al is de carbon voorvork wél lekker licht. Dat zorgt voor een iets lichter stuurgedrag dan bij een alu racer met zware voorvork. Eigenlijk hoef je je nergens druk over te maken. Gewoon kilometers maken, maar als je een betrouwbare eerste racer zoekt, dan is deze Harrier een goede keuze.

De markt

Er zijn nog heel wat Harrier modellen te koop, vooral bij grote aanbieders als 12GO Biking en Mantel, maar ook bij bijvoorbeeld Belga Fietsen en Slotboom Tweewielers. Zowel de Harrier 1 als de 2. En ook zijn er nog volop 2016 en 2017 racers. Alleen heeft een Harrier 1 uit 2017 een 105-groep en een Harrier 2 Ultegra. De prijzen beginnen bij circa 850 euro.

Tweedehands met 11-speed zijn ze er vanaf zo’n 600 euro. Als je dan een tweedehands koopt, dan meteen eentje met 11-speed.