16 september 2018 | Yvanka

Monika fietst alle 21 etappes van de Vuelta

Eerder schreven we al over ‘Rad Monika‘, de vrouw die de gehele Vuelta gaat rijden vóór de profs uit. Inmiddels is het haar gelukt, Monika heeft alle 21 etappes uitgereden! Ze begon elke ochtend om 5:00, uren voordat de profs dezelfde etappe gingen rijden. En hiermee is ze de eerste vrouw in de geschiedenis die deze prestatie voltooid heeft!

Hieronder lees je de live-blog teryg. Na elke etappe kregen we van Monika een persoonlijk audiobericht via Whatsapp en dit is in dit overzicht verwerkt. Zo lees je nu nog terug hoe elke etappe gegaan is.

Etappe 21:

”Ik ben in Madrid! Ik kan niet geloven dat de Vuelta erop zit. De etappe van vandaag was heel anders dan alle andere. Zo werd ik vanochtend gegroet door 30 mannen en vrouwen die de gehele route met mij meereden. Hoe gaaf! Door wat wegafzettingen kon ik niet elke km van deze etappe rijden, maar aangezien gister de laatste ‘echte’ etappe was, voelde het vandaag sowieso meer als een overwinings ritje.”

”Nogmaals, ik kan het niet geloven. Ik heb alle 3300km van de Vuelte gereden, op dezelfde dagen als de professionals. Ik startte elke dag slechts enkele uren voordat zij begonnen. En dit maakt mij de eerste vrouw ooit die dit gehaald heeft!”

”Ik wil iedereen bedanken die mij tijdens dit geweldige avontuur heeft geholpen. Dit was niet mogelijk geweest zonder de support van mijn geweldige team, sponsors en vrienden. En oja, de volgende uitdaging staat alweer op de planning!”

Etappe 20 (15 september):
105km

Vandaag staan de volgende bergen op het programma: Coll de Beixalis, 7.1km en 8%, Coll de Ordino, 9.8km en 7.1%, dan nogmaals de Coll de Beixalis, gevolgd door  Coll de la Comella en de laatste special category klim: Coll de La Gallina, 3.5km en een gemiddelde stijging van 8.7%!

”Ik was er zenuwachtig voor deze stage. De laatste dagen heb ik maar 5 uur per nacht geslapen en de vermoeidheid werd dus ook met de dag erger. Gister kon ik zelfs niet in slaap vallen, zo moe was ik. Toen ik vanochtend weer om 4:30 wakker werd, wist ik dat het mentaal heel zwaar ging worden. Zes flinke klimmen, waarvan drie in de 1e categorie. Maar tot mijn verbazing, ging het vandaag ontzettend goed. Ik kon zelfs van de etappe genieten. Misschien hebben de afgelopen 19 etappes me nu al op alles voorbereid 😉 ”

Etappe 19 (14 september):
154km

Bijna de gehele rit van Lleida naar Andorra is vlak, tot de laatste klim. De Coll de la Rabassa. 17km met een gemiddelde stijging van 6,6%, maar ook stukken van 14% in de eerste kilometer.

‘Ik kan nog steeds niet geloven dat mijn avontuur over 48 uur stopt! Hopelijk zie ik zo veel mogelijk bekenden in Madrid. Maar eerst nog etappe 20 morgen. Van Andorra Escaldes naar Engordany tot de laatste klim: De La Gallina. Een rit van 105km met in totaal 6 bergen. Een mooie laatste test voor de finish in Madrid!”

Monika samen met haar vriend Javi, de beste support tijdens de Vuelta! 

”Behalve het fietsen van de 3300km is ook het vroege opstaan voor mij echt een uitdaging. Ik start elke ochtend tussen 4:00 – 5:30 en begin dus altijd in het donker. Iets waar ik nog steeds moeite mee heb, maar één ding maakt alles goed: de prachtige zonsopgang die ik elke dag te zien krijg.”

Etappe 18 (13 september):
186km

Deze etappe loopt van Ejea de los Caballeros naar Lleida, een route van 186km.

Monika: ”ik kan niet geloven, nog maar 3 dagen! Wat is dit toch een geweldige uitdaging, ik ben echt van het fietsen gaan houden en probeer van elk moment te genieten. Vandaag was een vlakke etappe, wat erg fijn was en goed ging. Maar ik probeer te denken aan alle zware etappes die ik tot nu toe al heb overwonnen.”

Etappe 17  (12 september):
157km

Vandaag is het alweer tijd voor de 17e etappe! Deze loopt van Getxo naar Balcón de Bizkaia. Een heuvelachtige route van 157km met 6 beklimmingen. Eigenlijk fiets je hier dus continu omhoog om omlaag. De laatste klim is een hele zware: El Balcón. Een klim van 7,3km met een gemiddelde stijging van 9,7%. Maar de grootste uitdaging van deze klim ligt rond de 5km, daar is een extreem steil stuk van 23,8%!

Monika: ”Gister heb ik uiteindelijk na de tijdrit de hele dag in bed gelegen met koorts. Ik was echt bang dat ik me vandaag heel slecht zou voelen, maar vanochtend viel dat gelukkig mee. We begonnen om 5:30 en ik voelde me ok. De 6 beklimmingen vandaag waren heftig, zeker de laatste! Wat was dat een steil stuk zeg. Maar ik ben super blij dat ik het gehaald heb, nog maar 4 etappes!”

 


Etappe 16 – tijdrit (11 september):
37km

Een heerlijk rustige dag voor Monika. ”Vandaag was de Tijdrit, dus ik hoefde alleen maar 37km te rijden. Het voelde eigenlijk als een tweede rustdag en dat had ik ook wel nodig. Ik voel me niet zo goed vandaag, het voelt alsof ik de griep ga krijgen. Niet zo gek ook met al de inspanning die ik van mijn lichaam vraag, maar hopelijk is het morgen wat beter.”

Rustdag (10 september):
Een welverdiende rustdag voor Monika.

Etappe 15 (9 september):
171km

De 15e etappe gaat van Ribera de Arriba naar Las Covadongas met ruim 4000 hoogtemeters.

”Gelukt! Etappe 15 is binnen! Wat een dag. Ik kan nu wel zeggen dat ik een slaapgebrek heb. Het herstellen na elke etappe wordt steeds lastiger en dus was ik bang dat ik geen energie zou hebben voor vandaag. Toch is het me gelukt. De route was prachtig en echt een ‘treat for the eyes’.”

”Morgen is het rustdag en daar ben ik héél blij mee. Ik mag allang niet klagen dat ik geen blessures heb opgelopen of last heb van andere lichamelijke klachten (op 2 dagen kniepijn na), maar uitrusten is wel echt gewenst. Even bijslapen en de batterij opladen. En oja, nog maar 6 dagen tot Madrid!”

Etappe 14 (8 september):
171km

”Vandaag loopt de route van Cistierna naar Las Praeres, een afstand van 171km met vijf beklimmingen. Vooral de laatste klim is een heftige: 4km met een gemiddelde stijging van 12,5%. Dit wordt niet alleen fysiek heel zwaar (La Camperona gister was écht heftig), maar ook mentaal verwacht ik een uitdaging aangezien ik daarvoor al 4 keer moet klimmen.”

Ná het behalen van de 14e etappe zegt Monika: ”Twee weken zitten er al op! Ik ben zo blij dat ik dit al gehaald heb. Ik voel me mentaal en fysiek sterk en ook deze etappe ging goed. Tot nu toe heb ik 2260km gereden met ruim 34500 hoogtemeters. Het weer was vandaag gelukkig erg mooi. We begonnen met een makkelijke klim vandaag: Puerto San Isidro. Daarna volgde Alto de la Colladona, een stuk zwaarder. Deze klim begon de eerste km al met een stijging van 12%. De tweede en derde klim waren La Mosquera (8,7%) en Falla de los Lobos. En dan was er tot slot die zware klim. Zoals ik al dacht, erg pittig om hier de dag mee te eindigen. Hoe ik me nu voel? Ontzettend moe én trots. Ik ben heel blij dat het goed is gegaan vandaag.”

Etappe 13 (7 september):
174,8km

Vandaag staat een zware etappe op het programma: 174,8km met drie klimmen van de derde categorie.

”Gelukkig hadden we geen regen vandaag, dus dat was positief! Wel reed ik vanochtend meteen lek. De zwaarste klim tot nu toe was die van La Camperona met stukken van 19% en zelfs 24%! Ontzettend pittig en ik moest vandaag zelfs 6286 calorieën aanvullen om deze etappe te finishen. Ik kan zelfs zeggen dat dit de zwaarste beklimming van mijn leven is geweest! Maar wat het weer een stuk fijner maakt is het prachtige uitzicht hier. Ook de steun van Maya en David is geweldig, zij hebben er alles aan gedaan om mij vandaag over de finish te krijgen.

Etappe 12 (6 september):
177,5 km

”Het was weer een lange, koude tocht met ontzettend veel regen. De etappe liep van Mondoñedo naar Faro de Estaca de Bares in Galicia. Zo’n groot verschil met het zonnige Andalusia! Dit was echt de zwaarste etappe tot nu toe. Ik moest zelfs na 45km al even stoppen om op te warmen met een grote kop koffie. We waren compleet doorweekt en koud tot op het bot. Geen fijn begin, maar gelukkig ging het hierna beter. Zelfs na 130km en een aantal onverwachte klimmetjes van 16% bleef een slecht humeur weg. Ik wil Mia in het speciaal bedanken, zij reed dit hele stuk met me mee. Ook David bedankt voor de geweldige support!”

Etappe 11 (5 september):
207,8km

Vandaag is een lange rit van Mombuey naar Ribeira Sacra Luintra. Een zware etappe met veel heuvels en en vier flinke beklimmingen. De eerste is Alto do Trives: 10 5km, 4.6%. Dan Alto del Mirador de Cabezoas: 8.8km en 4.3%, gevolgd door Puerto del Padornelo: 5.7km, 5.3%. En tot slot Alto do Covelo, 9.5km en 4%.

 

Etappe 10 (4 september):
177km

”Ik had nooit verwacht dat ik dit zou zeggen, maar na 9 etappes was het vandaag makkelijker dan gedacht. Lange, rechte wegen met slechts één klim: de Alto de Fermoselle: 4,9km met een stijgingspercentage van 5,3%. Ik voelde me goed vandaag en had een gemiddelde van 30.km/u.”

Rustdag (3 september):

Vandaag is de welverdiende rustdag. Tijd om terug te blikken op het eerste gedeelte van de Vuelta. Monika heeft in 9 dagen tijd 1.363km gefietst met 20.825 hoogtemeters en dat in 55 uur. In deze 9 dagen heeft ze 47.389 calorieën verbrand. Leuk detail: als ze al deze calorieën in de vorm van pasta zou aanvullen, moet ze 36kg eten!

Etappe 9 (2 september):
200,8km

Dit is de zwaarste etappe tot nu toe. Monika fietst van Talavera de la Reina naar La Covatilla, een rit van ruim 200km met 4000 hoogtemeters en 4 zware beklimmingen. De eerste klim is de Puerto del Pico, van 15,3km met een gemiddelde stijging van 5,5% maar met een loodzwaar einde. Het laatste stuk heeft namelijk een stijgingspercentage van 15%! Daarna komt de Alto de Gredos: 10km en 3,7%. De derde klim van de dag is Puerto de Peña Negra: 13km en 4,5%. En dan de laatste, La Covatilla:9,8km en 7,1% met een maximale stijging van 12%. Dit laatste stuk klimmen, gaat heel zwaar zijn, aangezien je er dan al 190km op hebt zitten.

Etappe 9 is in the pocket!

”Wat was het zwaar vandaag. Na slechts 4 uur slapen, begon ik voor zonsopgang, in het donker. Rond 6:00 kwam er opeens een jongetje (11 jaar) naast me fietsen, hij bleef samen met zijn vader tot halverwege de derde klim bij mij fietsen. Zij zijn dus speciaal om 6 uur opgestaan om mij te steunen. Geweldig! Ik ben ze ontzettend dankbaar voor deze steun. Nadat zij weg waren, moest ik de gehele etappe in m’n eentje rijden. Zowel fysiek als mentaal was dit een hele test die ik gelukkig heb doorstaan. Special thanks naar mijn support driver David, zonder hem had ik het vandaag niet gehaald.”

Monika met Jose Maria en zijn 11 jarige zoontje

Etappe 8 (1 september):
195km

Dit is een van de langste etappes van de Vuelta, 195km van Linares tot Almadén. De belangrijkste klim van vandaag is Alto de Españares. Het is een 3e categorie klim van 10.3km met een gemiddelde stijgingspercentage van 3.4%.

”Vandaag was een hele speciale dag voor mij. Een groep vrouwen is helemaal naar hier afgereisd om samen met mij deze etappe te rijden. Later op de dag kwamen twee lokale fietsgroepjes ook spontaan meerijden. Zo leuk, wat een fantastische dag! Het was trouwens ook een redelijk vlakke etappe vandaag, wat erg fijn was aangezien het wéér rond de 40 graden was.”

Etappe 7 (31 augustus):
185km

”De eerste week zit erop! Vandaag reden we van Puerto Lumbreras naar Pozo Alcón, 185km. Ondanks dat er geen echte bergen op de route lagen, was de etappe best pittig. Met veel korte klimmetjes. Ik voelde me vandaag erg goed. Ik had verwacht dat de etappe redelijk saai zou zijn, maar ik werd positief verrast door de prachtige omgeving.”

Hieronder zie je de cijfers van de afgelopen 6 dagen

Etappe 6 (30 augustus):
153km

Vandaag fietst Monika van Huércal-Overa naar San Javier in Mar Menor. Een redelijk vlakke etappe van ‘slechts’ 153km.

”Gek genoeg kan ik na 5 uur op de fiets te hebben gezeten, zeggen dat dit de makkelijkste etappe tot nu toe was. Geen heftige bergen vandaag. Alleen twee klimmen van de 3e categorie: Alto del Garrobillo en Alto del Cedacero. De aanmoedigingen onderweg en alle mensen die ik tijdens de etappes ontmoet, maken de uitdaging zo leuk. Ik ben echt dankbaar voor iedereen die mij steunt! Morgen gaat mijn trouwe support team, Javi & Rafa , terug naar Mallorca. Zij hebben zes dagen lang meegefietst en mij de beste support gegeven die ik kon wensen. Thank you so much!”

Etappe 5 (29 augustus):
188km

Vanochtend vroeg is Monika aan de vijfde etappe begonnen. Deze etappe oogt misschien niet zo zwaar, maar schijn bedriegt. Juist door het continue klimmen en dalen is het een heftige etappe. Met ook nog de Alto de Órgiva en Alto de Marchan om te beklimmen én natuurlijk weer de tropische temperaturen is het een flinke tocht om te maken.

”We begonnen extra vroeg, doordat de profs ook vroeg begonnen, was ik bang dat ze ons ergens zouden inhalen. Maar dit is gelukkig niet gebeurd. Het was weer ontzettend heet, maar ik word mentaal steeds sterker. Ik denk nu steeds vaker ‘ik kan dit’ en ondanks dat mijn benen moe zijn, voel ik me goed en kijk ik ook uit naar de volgende etappes. Dit komt ook door de geweldige support onderweg. Zo werden we ‘ s ochtends ingehaald door een auto, een vader en een zoon die ons vervolgens gingen aanmoedigen en ook nog op de foto wilden. Verder zag ik gedurende de etappe vlaggen met mijn naam erop, mensen die me aanmoedigen én zelfs een bord langs de weg met ‘Rad Monika keep going’. Wat geeft dat toch een geweldig gevoel!”

”De Alto del Marchan was de belangrijkste klim van vandaag, ruim 2900m hoogtemeters met (wéér) 40 graden. Maar dankzij alle support is het super goed gedaan!”

Etappe 4 (28 augustus):
161,4km

Vandaag is het tijd voor de 4e etappe van 161.4km. De route loopt van Vélez-Málaga naar Alfácar in Sierra de la Alfaguara. Na 66km is er de eerste beklimming: de El Alto de La Cabra. Een klim van 15,7km met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9%. Tot slot is er een tweede, nieuwe, klim naar de finish, deze is dit jaar voor het eerst aan de Vuleta toegevoegd. Het gaat om een klim van 12,4km met een maximale stijging van 11%!

Ondanks de loodzware klim naar de finish was dit mijn favoriete etappe tot nu toe. ’s Ochtends fietsten we langs de prachtige kust van Almuñécar om vervolgens in noordelijke richting verder te gaan naar de eerste beklimming van de dag. Deze kwam na 67km: de Alto de La Cabra Montés. Een pittige klim van 15,7km met een gemiddelde van 5,9% en een maximale stijging van 8,7%.”

”Er reden vandaag trouwens verschillende groepen fietsers mee, zo leuk! Dit is ook waar het om draait, de sport zoveel mogelijk promoten. Ook mijn vaste ‘support group’ met Javi, Rafa en David reden geweldig. Toen we aan de laatste klim begonnen was de temperatuur weer opgelopen naar +35 graden. Een zware en bloedhete klim met dus een maximale stijging van 11%. Desondanks was het een geweldige dag!”

Etappe 3 (27 augustus):
182,5km

”Vandaag was een stuk zwaarder dan gister. We begonnen weer om 7:00 in het donker met direct een klim, waarbij we veel auto’s voor moesten laten. De weg is erg smal en dus zijn we meerdere keren gestopt om het verkeer voor te laten. Safety first!”

”Het ging om de klim naar Ronda, vlakbij de start in Puerto del Madroño. Met een lengte 20km en gemiddeld stijgingspercentage van 4,9% met max. 10,5% was dit een pittige. Zeker gezien de hoge temperatuur van 40 graden. Maar door mijn versnellingen 36 × 28/30 te gebruiken, heb ik veel genoten van deze klim. Vanaf de top hadden we trouwens veel wind mee, maar we crashten bijna tijdens de afdaling omdat we te maken kregen met een zeer plotselinge zijwind. Vervolgens kregen we te maken met sterke tegenwind, wat erg zwaar was.”

Monika met Javi en Rafa die haar de gehele etappe begeleiden

”De extreme temperaturen, sterke wind en een aantal onverwachte hellingen van 16% in het laatste deel van de etappe zorgden voor een mentale uitputting. Ik had niet verwacht dat het nog zo zwaar zou zijn en moest even stoppen voor een mentale oplading, voordat ik de etappe beëindigde. Gelukkig waren er geen mechanische problemen en Javi (vriend Monika) en Rafa hebben mij erg goed geholpen door mee te rijden!”

Etappe 2 (26 augustus):
163km

”Vandaag weer een ontzettend warme dag. Om 7:00 reden we weg uit Marbella, toen was het zelfs nog donker en de temperatuur heerlijk. De eerste klim volgde al na 8km, dankzij de aangename temperatuur was dit heerlijk om te rijden, maar ook omdat er een aantal fietsers aansloten voor support. Ontzettend leuk! Rond het middaguur liep de temperatuur op naar 40 graden wat echt verschrikkelijk warm was. Hierdoor was de tweede klim na 117km, de Alto de Mesa, ook ontzettend zwaar. Ik moet nog een iets beter ritme krijgen en wat meer in ‘wedstrijd vorm’ komen, maar alsnog ben ik tevreden.”

Monika in het roze samen met haar ‘hulptroepen’

Etappe 1 (25 augustus):
TT 8km

Vandaag begint het Vuelta avontuur van Monika! De eerste etappe van de in totaal 3300km. Het gaat om een 8km lange tijdrit. Hoewel Monika de Vuelta niet in teamverband, maar in haar eentje gaat rijden, zijn er diverse wielrenners die voor de support een dagje meerijden. Zo ook tijdens deze tijdrit, 7 fietsers ondersteunden haar. 


De start van de tijdrit!

”Vandaag was het onverwachts alsnog een hele intensieve dag. Na de tijdrit bleek mijn fiets gebroken. Shimano, ontzettend bedankt voor alle razendsnelle hulp. Ik heb dezelfde dag nog een nieuwe fiets ontvangen, waardoor het starten morgen geen gevaar loopt.”


Monika haar Vuelta avontuur is officieel begonnen

Yvanka

Schrijft over (vrouwen)wielrennen en is altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen. Blogt daarnaast over het beginnen met wielrennen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer artikelen van Yvanka

Één reactie op “Monika fietst alle 21 etappes van de Vuelta

Geef een reactie

Inloggen