De Tarmac is de meest allround racer bij dit Amerikaanse merk. De Roubaix is er voor de kasseien, de Venge voor de sprints en de waaierklassiekers en de Tarmac voor ‘maandag tot en met zondag’. En ook de nieuwe Tarmac is de allrounder van het stel.

De nieuwe Tarmac is er in drie versies: de profs rijden met de S-Works, er is een Tarmac Pro en wij kunnen prima overweg met deze SL6 Expert. De looks en het DNA zijn hetzelfde.

Check de achterzijde met een lage aanzet van de achtervork, de nieuwe D Shape zadelpen. Er is ook een nieuwe voorvork geproduceerd, met een lagere vorkkroon, wat dan weer beter is voor de aerodynamica. Op de onderbuis is een opening voor de derailleurkabels. De Tarmac heeft voortaan direct mount- remmen en details als een -nieuwe – stijvere – derailleurpat en een nieuw bracket. Er kunnen banden tot 30 millimeter worden gestoken. De SL Expert in maat 56 weegt 7,00 kilo. Inclusief Shimano Ultegra 8000, langeslagachterderailleur met een 11/30 cassette en als upgrade Roval CLX 50-wielen en 26 millimeter banden.

Is er veel verschil tussen de oude en de nieuwe? Er is meer verschil tussen een Roubaix en een Tarmac dan tussen de Tarmac Expert en de Tarmac Comp – gebaseerd op het 2017-frame. Alleen is de nieuweling net wat verfijnder: hij voelde net wat stabieler aan, de remkracht is door de nieuwe direct mount-remmen directer en om eerlijk te zijn: wij zijn blij met het standaard gemonteerde Ultegra-crankstel. Altijd goed schakelen.

Check de stack van 565, een reach van 395 en een naloop van 55 millimeter bij een 56-er en je ziet: het is wel een echte koersfiets. Niet voor niets haalden de mannen van Quick-Step en de vrouwen van Boels zoveel overwinningen. Door de ver uitstekende zadelpen in combinatie met de lage aanzet van de achtervork en het op het eerste gezicht wat vreemde Specialized Power-zadel (standaard zit er een Toupé op) gaven een com- fortabel gevoel. Het is geen Roubaix, maar je gaat wel met veel vertrouwen een kasseienstrook op. De standaard prijs is 3999 euro, met een Roval SLX 24- wielset. De upgrade Roval CLX 50wielset zou je los zo’n 2399 euro kosten.

DE CONCURRENTIE
1. Giant TCR Advanced SL 0
2. Argon 18 Gallium Pro
3. Cannondale SuperSix Evo
4. Canyon Ultimate CF SLX
5. Pinarello Dogma F10 Light