28 augustus 2018 | Yvanka

Fons: het Nederlands merk voor dames racefietsen

Een fietsmerk met enkel racefietsen voor vrouwen, dat is Fons. Het Nederlandse fietsenmerk zegt een damesspecifiek frame te hebben ontwikkeld, waarmee je vervolgens jouw ideale racefiets kunt samenstellen. Wij spraken met Jos over dit nieuwe merk.

Waarom een fietsmerk alleen voor vrouwen?
”Omdat wij vinden dat het inmiddels tijd werd! De groep vrouwelijke fietssporters groeit jaar na jaar. De ritten waar ze aan deelnemen stellen steeds meer eisen aan de rijdsters en aan het materiaal, maar toch komt het nog vaak voor dat vrouwen niet serieus genomen worden in lokale fietszaken. De keuzes voor de mannen lijken eindeloos, terwijl de keuzes voor de vrouwen beperkt blijven. Zo kom je vaak uit op een iets kleinere fiets met wat roze, paarse of lichtgroene accenten. Er is natuurlijk niks mis met deze kleuren, maar waarom zijn de keuzes zo beperkt?”

Kader: De Fons racefiets
Deze kadertekst is door de redactie aangepast op 2-jan-2019: Na de test van deze fiets kwam er nogal wat los. Het frame blijkt niet door Fons geproduceerd te worden, ook geen maatwerk te zijn, maar gewoon een ‘open mould frame’ uit Azië. Precies hetzelfde frame wordt ook door andere merken opgebouwd als racefiets, voor mannen en vrouwen. Op ons forum is er volop discussie over het merk en de manier waarop is gecommuniceerd dat dit een ‘echt damesfiets’ zou zijn.  Zijwielrent schreef een uitgebreid artikel over de valse claims van Fons, de Volkskracht rectificeerde mede hierdoor een artikel dat zij schreven over Fons en ook wij hebben onze tekst aangepast om duidelijk te maken dat het hier geen maatwerk betreft en ook geen speciale damesfiets (zie de tekst hieronder). Vreemd genoeg heeft de schrijfster achter Zijwielrent zonder opgaaf van reden haar artikel verwijderd, net als haar reacties op ons forum. Ondertussen heeft Fons wel de marketingteksten op hun site aangepast. Niet langer wordt gesuggereerd dat ze zelf een dames-specifiek frame bouwen. De beweringen die ze nu doen kloppen beter. Je wordt als vrouw opgemeten, de fiets wordt op jouw maten afgesteld, je kunt kiezen welke kleuren je wilt en (zoals ook uit onze test bleek) Fons zet prima racefietsen in elkaar. 

Toevoeging 11-2018: Zoals aangegeven heeft Fons één frame ontwikkeld. Een Fons fiets is hierdoor dus geen maatwerk, de framegeometrie wordt immers niet aangepast. Wel is het frame in vijf verschillende maten verkrijgbaar, waar je vervolgens zelf je ideale fiets mee samenstelt. Zo kies je zelf de gewenste wielen (Shimano of Scope), stuurbreedte, zadel, remmen (schijf of velg), groepen (enkel Shimano) en uiteraard je favoriete kleuren uit. Voor het frame alleen heb je al de keuze uit 213 verschillende kleuren. Ook de kleur van de belettering kies je zelf met tot slot nog een glanzende of matte afwerking. De kleur van de fietsketting staat trouwens wel vast, deze is altijd goud!

Iedere vrouw is uniek en daar hoort ook een unieke fiets bij

Hoe gaan jullie dan precies te werk?
”We zijn er bij Fons van overtuigd dat we betere fietsen kunnen ontwerpen door ons alleen te richten op de vrouwelijke fietsster en haar behoeften. Hierbij nemen we geen genoegen met het gebruikelijke ‘shrink it and pink it’, maar willen we ons richten op de individuele wensen. Daarom hebben wij intensief samengewerkt met fietssters uit diverse landen en met verschillende achtergronden. Hierbij hebben we gekeken naar extreem fanatieke vrouwen die de Alpe d’Huez acht keer op fietsten binnen 24 uur, naar vrouwen die 300km op hoge snelheid in een groep met alleen mannen rijden, maar ook naar vrouwen die het gewoon leuk vinden om met vriendinnen, of alleen, toertochten te rijden en alles daar tussenin.”

Foto’s: Remco Veurink

De kleur van de fietsketting staat trouwens vast, deze is goud

Vanwaar de gouden fietsketting?
”Wij vinden dat een fiets iets herkenbaars moet hebben. De fietsketting die wij gebruiken is verkrijgbaar in zwart, zilver en goud en wij vonden goud eigenlijk heel cool. Je fiets is een sieraad en verdient een gouden randje, toch? Het begon als een klein geintje, maar toen vonden we het zo goed staan én zo herkenbaar, dat het is blijven hangen!”

Waarom zou je als vrouw voor Fons moeten kiezen?
”Met Fons willen we vrouwen méér geven dan alleen een kleinere fiets met van tevoren bepaalde kleuren. We willen iedere vrouw die een passie heeft voor fietsen de mogelijkheid geven om een dames racefiets te kiezen die bij haar past, zowel in techniek als kleur. We helpen jou graag in een begrijpelijke taal met de keuze voor jouw ideale racefiets. En omdat je fiets eerst goed moet aanvoelen bieden wij altijd de mogelijkheid om de Fons uitgebreid te testen met eigen kleding en pedalen. Een testrit van 50 of 70km is bij ons geen probleem. Je doet een serieuze investering en daar hoort ook de juiste ervaring bij.”

Meer weten over Fons? Bezoek de website hier. 

Yvanka

Schrijft over (vrouwen)wielrennen en is altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen. Blogt daarnaast over het beginnen met wielrennen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer artikelen van Yvanka

14 reacties op “Fons: het Nederlands merk voor dames racefietsen

 • Bijzonder is ineens dat overal waar middels het aandragen van feiten kritiek werd gegeven op de aanpak van Fons deze verwijderd of aangepast zijn. Zo zie ik dat Janneke van zijwielrent.nl haar goed geschreven en onderbouwde artikel heeft verwijderd en ook haar posts op het forum van Fiets. (https://www.fiets.nl/forum/viewtopic.php?f=2&t=87842&start=6720)
  Dit lijkt op ouderwets dreigen met maatregelen om kritiek te verstommen. Het is natuurlijk een aanname, maar het lijkt op monddood maken. Zeer kwalijk als dit waar zou zijn. Het zou fijn zijn als Fiets hier aandacht aan zou kunnen besteden.

 • Beste Fons Bikes,

  4 sep schrijft u: Wij ontwikkelen fietsen als geheel
  Ofwel u blijft hardnekkig liegen ofwel u heeft niveau lagere school 2e klas Nederlands. Ontwikkelen is ontwerpen ,engineering en eventueel ook maken.

  U ontwerpt, engineert niets en maakt niets. U gebruikt allemaal standaard componenten waaruit u een fiets opbouwt. Dat is prima ,maar doe het niet meer lijken dan het is.
  Ik sprak er met mijn neef over die bewegingswetenschapper is, Er bestaat GEEN vrouwen geometrie. Net als bij heren zijn er dames die langere of kortere armen en of benen hebben. Ee n kort of lang bovenlichaam etc. Allemaal specifiek per persoon en niet per geslacht. Behalve het bekken is anders waardoor veel vrouwen graag een ander zadel prefereren.

  U probeert het te doen voorkomen alsof vrouwen geheel anders zijn dan mannen in dit opzicht hetgeen niet zo is.

  Dat bureau 100.nl wat voor jullie het concept heeft bedacht en jullie zijn zakelijke onbenullen en wel hierom:
  Wanneer je in je teksten je concullega’s afbrand hetgeen jullie doen op pagina: a she stoy:
  nog vaak voor dat vrouwen niet serieus genomen worden in lokale fietszaken. Verder is de hele volgende alinea een zwaktebod wanneer je durft te stellen dat andere fietsen zaken hun werk niet goed doen want daar komt het op neer. Welnu ik ken voldoende en nog betere zaken (ruimere keuze, eigenaars zijn echte experts, en veel betere mechaniekers) waar ze ook opmeten en de fiets helemaal met de best passende componenten opbouwen en in de kleuren leveren met het ontwerp welke klant maar wenst.

  In jullie tekst spelen jullie in op de angst om een verkeerde fiets elders aangesmeerd te krijgen door het te doen voorkomen dat deze het niet kunnen terwijl het eerder andersom is. Eigenlijk is de hele manier van communiceren misselijkmakend wanneer zoveel liegt, vaag bent inzake die onderzoeken want waar zijn de onderzoekers en de rapporten. En dan bovendien niet je eigen sterke punten benoemen zonder concullega’s in een kwaad daglicht te stellen.

  Prutsers dat zijn jullie wanneer je zo door de mand valt en zo blijft liegen.

  Nog zoiets en zo kunnen we bezig blijven. Tekst op pagina -onze fons-: A-componenten en specifiek carbon lay-up.
  Shimano is een A merk, echter SORA op zich is echt geen A component. en de carbon weving en opbouw op het standaard open mould frame is NIET specifiek omdat er meer van de zee frames uit dezelfde fabriek, allemaal met dezelfde weving en carbon opbouw worden verkocht onder meerdere namen. Het enigste wat velen bieden is of je de buitenlaag wilt hebben in glans, 1-K, 3k, etc.
  Elders: Tijdens ons ontwikkelingsproces. Nogmaals u ontwikkelde niets. U meet en past de daarbij behorende standaard onderdelen die elke gewone fietswinkel kan leveren.
  Elders: Fons bestaat uit een team. O ja wie zijn dat dan. Elk bedrijf stelt dan ergens dat team voor, u niet omdat het niets is. Althans niets in de zin van ontwikkelaars en dergelijke. Gewoon verkoper die kan meten en werkplaats zoals zo velen. U stelt ook nergens die cardioloog, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper voor. Veel gebakken lucht, leugens maar nergens bent u concreet.

  Waarom ik hier dieper op in ga? Ik heb niets tegen FONS bikes, in die zin dat het prima is om je op alleen dames te focussen en er een goed verkoopverhaal bij te maken desnoods een concept met lifestyle gedoe etc. Maar als je erbij zoveel leugens, onzin verteld wat je niet hard kunt maken is het wel triest zeker als je ook nog een anderen in kwaad daglicht stelt om er zelf bovenuit te stijgen.

 • Bij FONS zijn ze hardleers. Nu beweren ze hier inde reactie: “Deze ontwikkeling doen wij ook niet alleen maar wij werken daarvoor samen met een Duitse engineers firma die hierin gespecialiseerd zijn.”
  Net een zo een gebakken lucht verhaal als: – langdurig onderzoek met een cardioloog, fysiotherapeut, bewegingswetenschapper – Zo ook de namen van die wetenschappers en fysiotherapeut. Kon men niet geven, rapporten van het onderzoek had men niet. En geen enkele referentie uit dat jaren onderzoek internationaal bij vele vrouwen.
  Sterker de Volkskrant past een rectificatie toe waaruit blijkt dat men heeft gelogen. Ook al beweert FONS nu dat het een misverstand was. |Het was geen foutje maar liegen. Immers dit vertelde men de klanten voorheen ook hetgeen ik hoorde vorige week in Breda van een dame die een fiets zocht.
  Sterker, wanneer de Volkskrant ongelijk heeft dan is hun actie smaad en laster en dus erg schadelijk voor de reputatie van FONS fietskes. Elke leverancier zou dan weer rectificatie eisen onder dwang van een kort geding. Doen ze niet want er is geen basis voor en dat zegt meer dan voldoende. Zeker wanneer men het forum op fiets leest en op zijwielrent.
  Op hun website schrijft men: “vrouwengeometrie’ lijken gemaakt voor vrouwen met een supermodellen lijf, waarbij de benen extreem lang zijn ten opzichte van het bovenlijf. Als je naar de wetenschappelijke statistieken kijkt, blijkt het vaak juist andersom te zijn.
  We zijn er bij Fons van overtuigd dat we betere fietsen kunnen ontwerpen door ons alleen te richten op de vrouwelijke fietsster en haar behoeften.
  1. Vrouwen geometrie bestaat niet, het is puur per persoon meten
  2. De bewering inzake wetenschappelijke statistieken is onjuist
  3. Ontwerpen? Nee samenstellen. In de context door hun gesteld wijst ontwerpen hier op ontwikkelen, engineering,
  Kortom men blijft liegen, dat bureau 100.nl is als communicatieadviseur wel hardnekkig in liegen en gebakken lucht bakken. Immers dit bureau is mede eigenaar en zoek je verder dan blijkt dat ze het ontwerp, look & feel van de website evenals het storyboard ook elders hebben afgekeken.
  Beweren dat men oprecht is blijkt nogal ver buiten de waarheid en dergelijk gedrag dient gecorrigeerd te worden. De eerste beste dame die haar koop van enige maanden-weken terug wil ontbinden op basis van hun verkoop argumenten en presentatie, die nog in de krochten van het internet staan of middels scherm afdrukken die bepaalde leiden hebben, deze dame wint een rechtszaak met vlag en wimpel en dat zegt voldoende.

 • @ Hendrik: “handige jongens” vind ik ook weer niet eerlijk. Als je er rekening mee houdt dat de frames voorgefinancierd moeten worden, ze nauwelijks korting op de onderdelen krijgen omdat de aantallen te gering zijn, er een kleurtje op dat CRB41-frame moet, de kopende vrouwen uitgebreid te woord worden gestaan in een ruimte waar ook gewoon huur voor moet worden betaald; dan vallen de verkoopprijzen nog niet eens tegen. Het zijn vooral de marketingleugens waar we behoorlijk jeuk van krijgen.

 • Beste J. Telder,
  Wij ontwikkelen fietsen als geheel. Geen onderdelen en zoals je weet is een fiets meer dan een optelsom van onderdelen. Wij laten onze frames in Azië produceren bij een gerenommeerde producent en hebben in samenwerking met hen de lay-up bepaald en maatvoeringen bepaald. Wij spuiten en assembleren hier in Nederland. Voor ons is het als start-up nog niet te financieren om ook eigenaar van de moulds te worden voor al onze modellen. Zeker gezien de modellen die nog op stapel staan. Deze maand introduceren we onze Gravelracer de Multistrada en we zijn bezig met de ontwikkeling van nog 2 modellen. Deze ontwikkeling doen wij ook niet alleen maar wij werken daarvoor samen met een Duitse engineers firma die hierin gespecialiseerd zijn. Wat betreft dames geometrie, gewichtsverdeling in het lichaam heeft een grote impact op de handling van een fiets.
  Ofwel “the proof of the pudding is in the eating” daarom nodigen wij wij je graag uit (mits je vrouw bent) eens te komen testen. Wij zijn namelijk van mening dat iedere geïnteresseerde zelf moet kunnen ontdekken of wat wij verkondigen waar is.
  Met vriendelijke groet,
  Fons team

 • Citaat Fons:

  “Zoals aangegeven heeft Fons één frame ontwikkeld.”
  Fons heeft geen frame ontwikkeld maar gewoon een open-moldframe uit de catalogus van een Aziatische aanbieder gekozen.
  Hetzelfde frame wordt door Thompson aangeboden als herenfiets “Thompson Capella.” Wellicht zijn er meer fietsen”merken” die ook nog hetzelfde frame verkopen onder weer een ander naam.
  Succes.

 • Beste J.Telder, Wederom dank je wel voor je feedback. Daar zijn we blij mee want we proberen onszelf iedere dag weer een beetje beter te maken voor onze klanten. Wat bedoel je precies met de standaardmaten? Wij hebben onze fietsen inderdaad xs, s, m etc als maat gegeven omdat dat de maat van de fiets aanduidt en niet de aanpassing aan vrouwen. We hebben wel nagedacht over andere maten maar dat is ook wel verwarrend, zeker internationaal. Stack en reach aangeven helpt slechts in een directe maatvergelijking met een ander frame en zegt niet zoveel over de rijeigenschappen van een fiets. Tot nu toe hebben we van onze klanten nog niet te horen gekregen dat we een geometrie tabel op onze site moeten hebben om ze te helpen bij hun keuze maar dat is wel iets wat we nu wel overwegen, dank daarvoor.
  We weten ook dat er andere merken of fietsenzaken zijn waar Bikefitting wordt aangeboden maar we hebben ook geconstateerd dat dit niet altijd een standaard is en zeker niet bij vrouwen. We hebben legio voorbeelden waarbij dit in ieder geval onvoldoende is gedaan en zelfs in combinatie met ernstig denigrerende opmerkingen richting de vrouwelijke klant. Wij willen het in ieder geval serieus goed doen en daar werken we dagelijks hard aan.
  Wij zijn erg nieuwsgierig naar wat jij onder een vrouwspecifieke kleur verstaat want volgens ons is er alleen een voorkeurkleurencombinatie van de individuele klant. hetzelfde geldt voor een groot deel van de afmontage want iedere klant is anders. Ja we hebben een vrouwspecifiek zadel van Ergon maar ook dat is bij ons standaard op maat naar aanleiding van een meting. Wel leuk trouwens dat jij je afvraagt of er vrouwspecifieke 105 groepsets of wielen bestaan. Misschien is Shimano wel bij uitstek een vrouwspecifiek merk, van alle Shimano groepen die wij aanbieden zijn de remhendels instelbaar voor kleinere handen en dat komt bij onze klanten wel vaker voor (t.o.v. mannen dan).
  We willen je graag uitnodigen bij Fons om eens inhoudelijk over de fysiologische verschillen, geometrie etc. van gedachte te wisselen en uit te leggen onder het genot van extreem goede koffie (of water) hoe wij werken en wat onze ideeën daarover zijn. Dat vinden wij leuker dan een oeverloos lange digitale discussie waarbij de helderheid van een goed persoonlijk gesprek toch wel een beetje mist.
  Wellicht zien we je in Breda.
  Groet,
  Het Fons team.

 • Citaat Fons : “Dames specifiek is zeker niet achterhaald alleen de maten waar veel mee gewerkt werd zijn achterhaald. Wij hebben lang en veel onderzoek gedaan naar waar wij rekening mee moesten houden bij het ontwikkelen van een fiets voor vrouwen op basis van fysiologische verschillen”, einde citaat.
  Maar vervolgens worden frames aangeboden met de dezelfde standaardmaten zoals ieder merk dat doet, hoezo rekening houden met fysiologische verschillen? Er staat zelfs geen enkele geometrietabel op de site. Bovendien biedt vrijwel ieder ander merk/fietsenzaak een bikefitting aan. Enige vrouwspecifieke wat overblijft is dan de kleur en/of afmontage. Ook dat kan tegenwoordig bij zeer veel echte merkfietsen. Maar misschien bestaat er wel een vrouwelijke Shimano 105 groep of een vrouwelijke Shimano wielset 🙂 ?

 • Goededag Hendrik en J.Telder dank je wel voor jullie reactie. Ik weet niet wat jullie onder een vrouwen geometrie verstaan of onder transgender maten. Wij hebben bij Fons daar wel zo onze eigen ideeën over. Dames specifiek is zeker niet achterhaald alleen de maten waar veel mee gewerkt werd zijn achterhaald. Wij hebben lang en veel onderzoek gedaan naar waar wij rekening mee moesten houden bij het ontwikkelen van een fiets voor vrouwen op basis van fysiologische verschillen. En jullie hebben gelijk dat 2 mensen van 186 op verschillende maten kunnen passen omdat lichaamsverhoudingen verschillend zijn. Daar zit ook niet het vrouwspecifieke in. De Fysiologische verschillen zitten op een heel ander vlak.
  Dat is ook de reden waarom vrouwen die onze fietsen testen erg enthousiast zijn over het rijgedrag. Daarnaast staat idd “grofweg” een maat aangegeven omdat het op een site alleen maar grofweg kan. Wij gaan ervan uit dat we iedere klant eerst uitgebreide Bikefitting en zadelmeting geven en dan op een testfiets op maat laten ervaren hoe de fiets rijdt. Daarna mag de vrouwelijk klant beslissen of het wat voor haar is.

 • Gewoon weer een stel handige jongens dat in China een open mould frame zogenaamd “exclusief” heeft “ontwikkeld” en daar een paar kleurtjes op laten kwakken. Beetje zoals Apex…maar dan voor meisjes. “Damesspecifiek” is al lang achterhaald. Kleine dames en kleine heren rijden op hetzelfde frame. Grote dames en grote heren ook. Dat geklets over “andere verhoudingen” gaat net zo goed op voor 2 mannen van 1.86m: kan het ook best zijn dat die op verschillende framematen passen.

 • Opmerkelijk/raar is dat op de hele site geen enkele “vrouwengeometrietabel” van het frame te vinden is, terwijl ze juist prat gaan op speciale geometrie voor de vrouw. Gewoon de bekende transgendermaten: xs t/m xl en dan grofweg aangegeven door: “Bij een lengte voor 170 tot 178 centimeter maat M”. Niets speciaal vrouwelijk aan, gewoon de standaard maten die elk “merk” aanbiedt.

Geef een reactie

Inloggen