Ken je Fred Rodriguez nog? Deze eigenzinnige Amerikaan moet één van de eerste profwielrenners zijn geweest met zijn eigen koffiemerk: Fast Freddie’s Turbo Blend Coffee. Extra cafeïne om je ritje goed te beginnen.

Het was 2005 en koffie was nog niet echt een dingetje. De buitenwereld keek met een scheef oog naar zijn koffie. Het paste wel bij Rodriguez als buitenbeentje. Hij kon als geen ander vertellen over koffie; Fred was zijn tijd ver vooruit.

Nog nooit zo populair

Tegenwoordig is koffie overal hot en happening en dat vind je ook terug onder de profs. Laurens ten Dam heeft zijn eigen koffieblend van Il Magistrale (LtD Gravel Grinder) en zweert bij zijn bakkie, maar is nog niet eens een echte freak. Geen digitale weegschaaltjes, maar meer op gevoel. Wel heeft hij een mooi espressoapparaat staan om heerlijke koffie te maken en neem hij altijd zijn mobiele koffieapparaat mee. Naar horen zeggen heeft hij tegenwoordig een Bialetti mee naar de koersen.

Niki Terpstra houdt ook wel van zijn espresso in de morgen. “Anders word ik niet wakker! Tegenwoordig gebruik ik ook de bonen van mijn trainingsmaat Laurens. Die koffie smaakt me prima. Op training sla ik de koffie vaak over omdat die meestal slecht is. Dan drink hem liever thuis. Eigenlijk drink ik wel veel koffie, maar ja, het is dan ook wel echt lekker.” Onderweg vertrouwt hij op het cupjesapparaat in de bus van de ploeg en natuurlijk de koffie in het hotel mits die goed is. Geen gesleep met eigen machines dus.

Onze Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam is misschien wel de meest fanatieke koffieman onder de Nederlandse fietsers. Hij verheft het koffiezetten tot kunst en schaart zich onder de baristas van het peloton. Deze toewijding kan natuurlijk heerlijke koffie opleveren, maar kan ook superfrustrerend zijn. Met zijn Acaia weegschaal weegt hij tot de honderste gram nauwkeurig om de smaak te perfectioneren. Als dat dan niet zo wordt als het moet, ergert Ramon zich er verschrikkelijk aan. Het is prachtig om te horen hoe hij dit beleeft. “Het moet gewoon goed zijn en als mijn koffiemachine me in de steek laat, baal ik daar stevig van.”

SOMMIGE PROFS GAAN HEEL VER. ROBERT GESINK HEEFT ZELFS EEN EIGEN MOBIELE KOFFIEWAGEN GEBOUWD

Barista van Avermaet

Voor Greg van Avermaet is koffie een passie. Hij ambieert zelfs om barista te zijn in zijn eigen koffiebar na zijn wielercarrière. Niet eens zo heel opvallende stap, want er zijn meer oud-profs met een koffiebar. La Fabrica Girona is bijvoorbeeld een bekend bikecafe in Spanje van de oud-renner Christian Meijer.

Sommige profs gaan heel ver in hun liefde voor de koffie. Neem Robert Gesink, die heeft een heuse mobiele koffiewagen gebouwd die hij samen met Daisy in Girona runt en bij evenementen plaatst.. The Broomwagon (foto onder) is een celeste Apecar (incl dak-drager voor een fiets) met een highend espressoapparaat en deze wagen ziet er niet alleen geweldig uit, maar levert ook nog eens heerlijke koffie. Het is toch geweldig om voor je training een dubbele espresso te halen bij The Broomwagon van Robert Gesink. Niet dan?