4 augustus 2018 | Rob Meeuwessen

De cross komt eraan! Specialized Crux Expert 2019

Met een koude radler en handdoekje op het strand is het deze dagen goed toeven. De zomer is in volle gang en met de aanhoudende droogte valt het bos inmiddels bijna uit elkaar. Goede reden voor Specialized om alvast wat wintervibes richting de fietsredactie te sturen. Een vlamnieuwe Crux in ultra retro kleuren staat klaar om getest te worden.


We kunnen dit stukje wel typen in een zwembroek op een strandstoel maar binnen twee maanden alweer staat de eerste wedstrijd van de nationale kalender alweer op stapel. In Mechelen dit jaar begint het hele moddercircus al zal het de eerste weken best wel stoffen zijn. Specialized is er dit jaar snel bij, de hele 2019 collectie, euh laten we het gewoon nieuwe collectie noemen is leverbaar en er is uitgepakt met een pak verse felle kleurencombo’s.

Leverbaar in vijf complete uitvoeringen en een los frame is de Crux familie meer dan gevuld. De frames zijn niet aangepast tegen die van vorig jaar en dat wil zeggen dat de alu versie nog steeds postmount remmen heeft én quickrelease. De eerste carbon versie, de Crux Sport is zelfs in kleuren gelijk aan de 2018 collectie. Een ‘doorloper’ dus. Maar dan, de Elite, Expert en Sworks versie in ware klein-revival kleuren. Felle tinten in sterk contrast tegenover elkaar. Het mag eens iets anders zijn en dat vinden we gaaf!

De Crux expert met Fact 11r carbon frame is gemaakt voor competitie, geen nokjes, spatbordbevestigingen of 650B gravelbike compatibiliteit. Puur racen. Een rechte vork -daar houden we van- geven een direct stuurgevoel en een laag balhoofd maken het ook een echte ‘racefiets’

Inmiddels geleverd zonder voorderailleur nok zijn alle uitvoeringen in 1×11 geconfigureerd. De expert wordt geleverd met volledige Sram Force, uitgezonderd de crank. Voor de ‘manivelle’ klopt Specialized al een aantal jaar aan bij Praxis. Niet de bouwmarkt maar de amerikaanse fabrikant van alles wat ronddraait aan een fiets. Deze carbon Zayante wordt geleverd met carbon crankarmen en 40 tands direct mount kettingwiel.

Nieuw dit jaar zijn de Roval C38 wielen. Carbon tubeless velgen welke erg lijken op de 40 millimeter Rapide versies welke al een aantal jaar op de markt zijn. De velgen zijn ingespaakt met eigen naven voorzien van een DT-swiss 350 binnenwerk dus. Ratchets inside dus. Een dikke plus want zo ben je qua wielen in iedere geval de hele winter onderhoudsvrij. Met 1520 gram zijn de wielen ook nog eens meer dan licht genoeg om de fiets rap op je schouder te kunnen zwieren wanneer de ondergrond wel in een modderbak is veranderd.

Specialized heeft niet bezuinigd op overige onderdelen. De zadelpen is een glimmende S-works variant en daarop zit een mooie Phenom expert gemonteerd. Stuur en stuurpen, ook uit de expert serie sluiten hier mooi op aan.

De komende periode gaan we aan de slag met deze crux om hem vervolgens het hele wedstrijdseizoen op de proef te stellen. Zie je een ‘hot as hell’ geel rode crossfiets door de blub zoeven dus, dan is de kans groot dat ik het ben!

Specialized Crux Expert, €4599,-

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen